Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě i na zahradě, určitě se s námi shodnete na tom, že Velikonoce jsou také oslavou dobrého jídla. Vyzkoušejte letos kromě klasického mazance také třeba králičí paštiku nebo makový věnec.
Část 1/7
Králičí paštika

Králičí paštika

Poslouží skvěle jako slavnostní předkrm, ale můžete ji také podávat koledníkům.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 králík (nebo 450 g uvařeného králičího masa)
  • 1 mrkev
  • 1 malá kořenová petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g slaniny nakrájené na plátky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 ml smetany 30%
  • 1 lžíce strouhanky
  • snítka čerstvého tymiánu (nebo půl lžičky sušeného)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sádlo na vymazání

Pracovní postup:

  1. Králíka rozdělíme a vložíme do hrnce. Přidáme očištěnou zeleninu, koření a lžičku soli a vaříme alespoň hodinu doměkka. Maso po uvaření vyjmeme a necháme zchladnout. Potom ho obereme a odvážíme 450 gramů.
  2. Odkrojíme 150 g slaniny vcelku a spolu s králičím masem dvakrát pomeleme na strojku. Zbylých 50 g slaniny nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k umletému masu.
  3. Do mísy s masem přidáme vejce a žloutek, smetanu, strouhanku, tymián, sůl a pepř. Důkladně promícháme.
  4. Chlebíčkovou formu vymažeme sádlem a vyložíme proužky slaniny tak, aby se lehce překrývaly. Vždy položíme naproti sobě dva pruhy, aby zbývala dostatečná část slaniny k zakrytí paštiky svrchu.
  5. Vyloženou formu naplníme směsí, párkrát s ní klepneme o stůl a zakryjeme přečnívající slaninou. Formu přikryjeme alobalem.
  6. Vložíme ji do pekáče s horkou vodou tak, aby hladina sahala asi do poloviny formy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 ⁰ C asi hodinu a půl.
  7. Necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.
  8. Paštiku podáváme s brusinkovým čatní a toastem či bagetou.
Autor:
  • Nejčtenější

Od kapra po tuňáka. Ryby jsou na srdce i nervy, ale hlavně vám budou chutnat

27. dubna 2024  15:07

Naše babičky říkávaly: Kdo jí ryby v každém čase, ten je zdráv a štíhlý v pase. A něco na tom...

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Kuře s bramborem, hráškem a chřestem

Střední

40 min

Skvělý jarní recept se šparglem.

Špagety se špenátem a omáčkou

Špagety se špenátem a omáčkou

Střední

30 min

Máte chuť na italskou kuchyni? Uvařte si špagety s omáčkou podle našeho receptu.

Jarní poke bowl s lososem

Jarní poke bowl s lososem

Lehké

40 min

Havajská specialita v podobě misky naplněné rýží a dalšími surovinami jako jsou ryby a čerstvá nebo...

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Frittata s chřestem, pórkem a ricottou

Lehké

30 min

Připravte si snadnou a zdravou večeři, která pochází z nedaleké Itálie.

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...