Králičí paštika
Poslouží skvěle jako slavnostní předkrm, ale můžete ji také podávat koledníkům.
Ingredience pro 4 osoby:
- 1 králík (nebo 450 g uvařeného králičího masa)
- 1 mrkev
- 1 malá kořenová petržel
- kousek celeru
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- 5 kuliček černého pepře
- 3 kuličky nového koření
- 200 g anglické slaniny
- 200 g slaniny nakrájené na plátky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- 100 ml smetany 30%
- 1 lžíce strouhanky
- snítka čerstvého tymiánu (nebo půl lžičky sušeného)
- sůl a čerstvě mletý pepř
- sádlo na vymazání
Pracovní postup:
- Králíka rozdělíme a vložíme do hrnce. Přidáme očištěnou zeleninu, koření a lžičku soli a vaříme alespoň hodinu doměkka. Maso po uvaření vyjmeme a necháme zchladnout. Potom ho obereme a odvážíme 450 gramů.
- Odkrojíme 150 g slaniny vcelku a spolu s králičím masem dvakrát pomeleme na strojku. Zbylých 50 g slaniny nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k umletému masu.
- Do mísy s masem přidáme vejce a žloutek, smetanu, strouhanku, tymián, sůl a pepř. Důkladně promícháme.
- Chlebíčkovou formu vymažeme sádlem a vyložíme proužky slaniny tak, aby se lehce překrývaly. Vždy položíme naproti sobě dva pruhy, aby zbývala dostatečná část slaniny k zakrytí paštiky svrchu.
- Vyloženou formu naplníme směsí, párkrát s ní klepneme o stůl a zakryjeme přečnívající slaninou. Formu přikryjeme alobalem.
- Vložíme ji do pekáče s horkou vodou tak, aby hladina sahala asi do poloviny formy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 ⁰ C asi hodinu a půl.
- Necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.
- Paštiku podáváme s brusinkovým čatní a toastem či bagetou.
Jehněčí roláda se špenátem a rozinkami
Ať už chystáte velkou rodinnou hostinu, nebo jen chcete na jaře vyzkoušet něco nového, takhle jehněčí specialita vás nadchne.
Ingredience pro 6 osob:
- 1,5 kg jehněčí kýty bez kosti
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce olivového oleje
- 100 g rozinek
- 1 lžíce másla
- 400 g čerstvého špenátu
- 20 g sekaných mandlí
- 3 stonky rozmarýnu
- sůl a pepř
Pracovní postup:
- Maso očistíme a rozřízneme na plát. Česnek prolisujeme, smícháme se solí, olejem a nakrájeným rozmarýnem. Vetřeme ho do masa ze všech stran a to necháme asi 20 minut odpočinout v pokojové teplotě.
- Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme krátce nabobtnat. V pánvi rozpustíme máslo a vsypeme listy špenátu, necháme chvíli zavadnout. Rozinky slijeme, posekáme společně se špenátem. Promícháme s nasekanými mandlemi. Dochutíme solí a pepřem.
- Plát jehněčí kýty potřeme směsí, zavineme a svážeme provázkem.
- Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi hodinu a půl.
- Potom odkryjeme a za občasného potírání masa výpekem pečeme dozlatova dalších 30 až 45 minut.
- Podáváme se šťouchanými brambory.
Květákový koláč s parmazánem
Ideální pohoštění pro koledníky připravila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša.
Ingredience na formu o průměru 28 cm:
- 300 g hladké mouky
- 1 vejce
- 100 ml olivového oleje
- 30 ml vlažné vody
- sůl
- Na náplň:
- 1 středně velký květák
- 4 vejce
- 40 g najemno nastrouhaného parmazánu
- 200 ml sójové smetany na vaření
- olivový olej
- 2 větvičky rozmarýnu
- himalájská růžová sůl
- čerstvě mletý pepř
- špetka mletého muškátového květu
Pracovní postup:
- Do mísy od kuchyňského robota nasypeme mouku, přidáme vejce, olivový olej, vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto. To zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odležet do chladničky.
- Mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C. Květák rozdělíme na růžičky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Květák osolíme, přidáme rozmarýn a pokapeme olivovým olejem. Plech vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby.
- Těsto vyndáme z chladničky, vyválíme z něj placku a přeneseme ji do koláčové formy. Těsto vytvarujeme tak, aby sahalo až po okraj. Dno těsta propíchneme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě 30 minut.
- Mezitím smícháme v misce vejce, smetanu, parmazán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřeme upečený květák a zalijeme připravenou směsí.
- Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut, až náplň ztuhne a zezlátne.
Hrníčkový mazanec
Velikonoční klasika, jakou pekla i vaše babička. Tuhle navíc zvládnete i na chalupě, kde nemáte po ruce kuchyňskou váhu.
Ingredience na 1 velký nebo 2 menší mazance:
- 3 hrnky polohrubé mouky
- 1/4 hrnku krupicového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- špetka soli
- 1/2 kostky rozpuštěného másla
- 1/2 hrnku vlažného mléka
- 2 žloutky
- strouhaná kůra z biocitronu
- 1 hrst rozinek předem namočených v rumu
- nasekané mandle do těsta i na ozdobu
- 1 rozšlehané vejce na potření
Pracovní postup:
- Všechny suroviny necháme několik hodin v pokojové teplotě. Těsto pak bude lépe kynout.
- Do mísy, nejlépe od kuchyňského robota, nasypeme mouku, oba cukry, sušené droždí a sůl.
- Přidáme vlažné mléko, rozehřáté (ale ne horké) máslo a citronovou kůru.
- Zpracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky namočené v rumu a část nasekaných mandlí.
- Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Ještě jednou ho rukama zpracujeme a vytvoříme bochánek.
- Ten položíme na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed ho nařízneme do kříže, aby při pečení nepopraskal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak teplotu trochu stáhneme a ještě asi 45 minut dopékáme dozlatova.
Kynutý věnec s mákem a povidly
Netradiční pečená varianta pro ty, kdo mají chuť na něco jiného, než je obligátní mazanec.
Ingredience na 1 věnec:
- 300 g hladké špaldové mouky
- 200 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 80 ml rumu
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 žloutky + 1 vejce na potření
- 60 g krupicového cukru
- 10 g sušeného droždí
- špetka soli
- Na náplň:
- 140 ml mléka
- 120 g mletého máku
- 30 ml rumu
- 2 vrchovaté lžíce povidel + na potření
- 2 lžíce krupicového cukru
- moučkový cukr na poprášení
Pracovní postup:
- Do mísy nasypeme obě mouky a promícháme je s cukrem a solí. Potom přilijeme mléko, rum a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme žloutky a droždí.
- Vypracujeme pružné těsto (ideálně pomocí robotu s hnětacími háky).
- Těsto vložíme do čisté nádoby, překryjeme potravinovou folií a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
- Mezitím si připravíme náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme mák a dvě lžíce povidel. Za stálého míchání svaříme makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavíme a naředíme rumem. Necháme vychladnout.
- Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Každou část vyválíme na velmi tenkou placku a tu potřeme povidly.
- Na povidla navrstvíme makovou směs a vše poprášíme cukrem. Každou placku zarolujeme jako závin a přeneseme na plech.
- Závin podélně rozkrojíme a oba prameny smotáme jako jednoduchý „cop“, řezem nahoru. Totéž uděláme s druhým závinem.
- Na závěr oba „copy“ smotáme stejným způsobem dohromady a spojíme je do tvaru věnce.
- Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 175 °C asi 30 minut. Vychladlý poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.
Tip: Věnec můžete také vyzkoušet s ořechovou nebo jinou náplní.
Hot cross buns
Anglická obdoba našeho mazance se tradičně podává na velký pátek. Recept připravila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook.
Ingredience:
- 550 g hladké mouky (ideálně 00)
- 300 ml plnotučného mléka
- 50 g másla
- kůra z ½ pomeranče
- 1 lžička mleté skořice
- 7 g sušeného droždí
- 1 vejce
- 90 g cukru
- semínka z 1 vanilkového lusku
- 1 lžička vanilkové esence
- 100 g nasekaných oříšků a rozinek
- olej
- Na kříže:
- 2 lžíce hladké mouky
- 2,5 lžíce studené vody
- Na glazuru:
- Zlatý sirup anebo vejce
Pracovní postup:
- Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejeme na středním plameni pod bod varu. Odstavíme z ohně, přidáme máslo a vanilkovou esenci. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Dáme stranou.
- Mouku, cukr, droždí, vanilkové semínko a koření smícháme. Postupně přiléváme vychladlé mléko a rozmíchaná vejce. Mícháme 10 minut. Hotové těsto by mělo být elastické, a když do něj píchneme prstem, vrátí se zpět do původního tvaru.
- Velkou mísu vymažeme olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochníku, do něj vložíme. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 90 až 120 minut.
- Pak těsto vložíme zpět do mísy od kuchyňského robota a hněteme dalších 5 minut. Mezitím postupně přisypeme nasekané oříšky a rozinky.
- Menší pekáček s vysokým okrajem vymažeme olejem. Z těsta vytvarujeme 12 „buchtiček“ a naskládáme je do pekáčku. Překryjeme utěrkou a necháme opět kynout na teplém místě asi 45 minut.
- Těsně před pečením si z vody a mouky umícháme kašičku a pomocí zdobícího sáčku uděláme na buchtičky kříže.
- Troubu předehřejeme na 220 °C, vložíme pekáček s buchtičkami a pečeme je asi 15 minut dozlatova.
- Mezitím v kastrůlku rozehřejeme 5 lžic zlatého sirupu a hned po upečení jím potřeme hot cross buns.
Tip: Pokud nemáte zlatý sirup, můžete ho nahradit medem. Nebo před pečením potřete buchtičky rozšlehaným vejcem. Úplně nejlepší jsou ještě za tepla. Podávejte je s máslem a domácími povidly anebo se slaným karamelem.
Velikonoční mini cheesecakes
Ingredience:
- 3 hrnky hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1 hrnek cukru
- 1 vejce
- špetka soli
- 1 hrnek změklého másla
- Na náplň:
- meruňkový džem
- 1 hrnek smetany ke šlehání (33 %)
- 280 g mascarpone
- 170 g zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 2/3 hrnku cukru
- barevné cukrové zdobení
Pracovní postup:
- V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, špetku soli a změklé máslo a vypracujeme nelepivé těsto.
- Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme každou zvlášť mezi dvěma papíry na pečení asi na půl centimetru.
- Pomocí vykrajovátka nebo skleničky na víno vykrojíme korpusy na mini cheesecakes.
- Formu na muffiny obrátíme dnem vzhůru a nasprejujeme je olejem, aby se k nim těsto nepřilepilo. Vykrájené korpusy vytvarujeme zvenku na dna muffinových důlků a dáme na 5 až 10 minut do mrazáku.
- Troubu předehřejeme na 180 °C a pak v ní korpusy pečeme 10 až 15 minut. Necháme vychladnout.
- Pak na dno každého korpusu naneseme trochu meruňkového džemu.
- Potom si připravíme náplň. Smetanu vyšleháme. V druhé misce šlehačem smícháme mascarpone se zakysanou smetanou, vanilkovým extraktem a cukrem. Nakonec do směsi po částech jemně vmícháme ušlehanou smetanu.
- Náplň zarovnáme do korpusů a posypeme zdobením.
- Necháme zatuhnout asi 30 minut v ledničce a podáváme.