Doporučujeme

Sedm báječných tradičních i netradičních receptů na velikonoční stůl

  • 10
Ať už dodržujete velikonoční zvyky, nebo jsou pro vás tyto svátky především důvodem, proč po dlouhé zimě uklidit v domě i na zahradě, určitě se s námi shodnete na tom, že Velikonoce jsou také oslavou dobrého jídla. Vyzkoušejte letos kromě klasického mazance také třeba králičí paštiku nebo makový věnec.
Králičí paštika

Králičí paštika

Poslouží skvěle jako slavnostní předkrm, ale můžete ji také podávat koledníkům.

Ingredience pro 4 osoby:

  • 1 králík (nebo 450 g uvařeného králičího masa)
  • 1 mrkev
  • 1 malá kořenová petržel
  • kousek celeru
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • 5 kuliček černého pepře
  • 3 kuličky nového koření
  • 200 g anglické slaniny
  • 200 g slaniny nakrájené na plátky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • 100 ml smetany 30%
  • 1 lžíce strouhanky
  • snítka čerstvého tymiánu (nebo půl lžičky sušeného)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • sádlo na vymazání

Pracovní postup:

  1. Králíka rozdělíme a vložíme do hrnce. Přidáme očištěnou zeleninu, koření a lžičku soli a vaříme alespoň hodinu doměkka. Maso po uvaření vyjmeme a necháme zchladnout. Potom ho obereme a odvážíme 450 gramů.
  2. Odkrojíme 150 g slaniny vcelku a spolu s králičím masem dvakrát pomeleme na strojku. Zbylých 50 g slaniny nakrájíme na drobné kostičky a přidáme k umletému masu.
  3. Do mísy s masem přidáme vejce a žloutek, smetanu, strouhanku, tymián, sůl a pepř. Důkladně promícháme.
  4. Chlebíčkovou formu vymažeme sádlem a vyložíme proužky slaniny tak, aby se lehce překrývaly. Vždy položíme naproti sobě dva pruhy, aby zbývala dostatečná část slaniny k zakrytí paštiky svrchu.
  5. Vyloženou formu naplníme směsí, párkrát s ní klepneme o stůl a zakryjeme přečnívající slaninou. Formu přikryjeme alobalem.
  6. Vložíme ji do pekáče s horkou vodou tak, aby hladina sahala asi do poloviny formy. Pečeme v troubě předehřáté na 170 ⁰ C asi hodinu a půl.
  7. Necháme vychladnout a dáme do lednice ztuhnout.
  8. Paštiku podáváme s brusinkovým čatní a toastem či bagetou.
Jehněčí roláda se špenátem a rozinkami

Jehněčí roláda se špenátem a rozinkami

Ať už chystáte velkou rodinnou hostinu, nebo jen chcete na jaře vyzkoušet něco nového, takhle jehněčí specialita vás nadchne.

Ingredience pro 6 osob:

  • 1,5 kg jehněčí kýty bez kosti
  • 3 stroužky česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 100 g rozinek
  • 1 lžíce másla
  • 400 g čerstvého špenátu
  • 20 g sekaných mandlí
  • 3 stonky rozmarýnu
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Maso očistíme a rozřízneme na plát. Česnek prolisujeme, smícháme se solí, olejem a nakrájeným rozmarýnem. Vetřeme ho do masa ze všech stran a to necháme asi 20 minut odpočinout v pokojové teplotě.
  2. Rozinky zalijeme horkou vodou a necháme krátce nabobtnat. V pánvi rozpustíme máslo a vsypeme listy špenátu, necháme chvíli zavadnout. Rozinky slijeme, posekáme společně se špenátem. Promícháme s nasekanými mandlemi. Dochutíme solí a pepřem.
  3. Plát jehněčí kýty potřeme směsí, zavineme a svážeme provázkem.
  4. Vložíme do pekáče, podlijeme vodou, zakryjeme pokličkou a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi hodinu a půl.
  5. Potom odkryjeme a za občasného potírání masa výpekem pečeme dozlatova dalších 30 až 45 minut.
  6. Podáváme se šťouchanými brambory.
Květákový koláč s parmazánem

Květákový koláč s parmazánem

Ideální pohoštění pro koledníky připravila Michaela Šupáková z blogu Cooking with Šůša.

Ingredience na formu o průměru 28 cm:

  • 300 g hladké mouky
  • 1 vejce
  • 100 ml olivového oleje
  • 30 ml vlažné vody
  • sůl
  • Na náplň:
  • 1 středně velký květák
  • 4 vejce
  • 40 g najemno nastrouhaného parmazánu
  • 200 ml sójové smetany na vaření
  • olivový olej
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • himalájská růžová sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • špetka mletého muškátového květu

Pracovní postup:

  1. Do mísy od kuchyňského robota nasypeme mouku, přidáme vejce, olivový olej, vodu a sůl a vypracujeme vláčné těsto. To zabalíme do potravinové fólie a dáme na hodinu odležet do chladničky.
  2. Mezitím si předehřejeme troubu na 170 °C. Květák rozdělíme na růžičky a rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Květák osolíme, přidáme rozmarýn a pokapeme olivovým olejem. Plech vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut dozlatova. Vyjmeme z trouby.
  3. Těsto vyndáme z chladničky, vyválíme z něj placku a přeneseme ji do koláčové formy. Těsto vytvarujeme tak, aby sahalo až po okraj. Dno těsta propíchneme na několika místech vidličkou a pečeme v troubě 30 minut.
  4. Mezitím smícháme v misce vejce, smetanu, parmazán, sůl, pepř a muškátový květ. Na dno předpečeného těsta rozprostřeme upečený květák a zalijeme připravenou směsí.
  5. Koláč vložíme zpět do trouby a pečeme dalších 20 minut, až náplň ztuhne a zezlátne.
Hotový mazanec

Hrníčkový mazanec

Velikonoční klasika, jakou pekla i vaše babička. Tuhle navíc zvládnete i na chalupě, kde nemáte po ruce kuchyňskou váhu.

Ingredience na 1 velký nebo 2 menší mazance:

  • 3 hrnky polohrubé mouky
  • 1/4 hrnku krupicového cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • špetka soli
  • 1/2 kostky rozpuštěného másla
  • 1/2 hrnku vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • strouhaná kůra z biocitronu
  • 1 hrst rozinek předem namočených v rumu
  • nasekané mandle do těsta i na ozdobu
  • 1 rozšlehané vejce na potření

Pracovní postup:

  1. Všechny suroviny necháme několik hodin v pokojové teplotě. Těsto pak bude lépe kynout.
  2. Do mísy, nejlépe od kuchyňského robota, nasypeme mouku, oba cukry, sušené droždí a sůl.
  3. Přidáme vlažné mléko, rozehřáté (ale ne horké) máslo a citronovou kůru.
  4. Zpracujeme hladké těsto, do kterého zapracujeme rozinky namočené v rumu a část nasekaných mandlí.
  5. Těsto v míse zakryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout, až zdvojnásobí svůj objem. Ještě jednou ho rukama zpracujeme a vytvoříme bochánek.
  6. Ten položíme na plech vyložený pečicím papírem, uprostřed ho nařízneme do kříže, aby při pečení nepopraskal, potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme nasekanými mandlemi.
  7. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 15 minut, pak teplotu trochu stáhneme a ještě asi 45 minut dopékáme dozlatova.
Kynutý věnec s mákem a povidly

Kynutý věnec s mákem a povidly

Netradiční pečená varianta pro ty, kdo mají chuť na něco jiného, než je obligátní mazanec.

Ingredience na 1 věnec:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 250 ml mléka
  • 80 ml rumu
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 2 žloutky + 1 vejce na potření
  • 60 g krupicového cukru
  • 10 g sušeného droždí
  • špetka soli
  • Na náplň:
  • 140 ml mléka
  • 120 g mletého máku
  • 30 ml rumu
  • 2 vrchovaté lžíce povidel + na potření
  • 2 lžíce krupicového cukru
  • moučkový cukr na poprášení

Pracovní postup:

  1. Do mísy nasypeme obě mouky a promícháme je s cukrem a solí. Potom přilijeme mléko, rum a rozpuštěné máslo. Nakonec přidáme žloutky a droždí.
  2. Vypracujeme pružné těsto (ideálně pomocí robotu s hnětacími háky).
  3. Těsto vložíme do čisté nádoby, překryjeme potravinovou folií a necháme na teplém místě kynout asi 1,5 hodiny.
  4. Mezitím si připravíme náplň. Do kastrůlku nalijeme mléko, přidáme mák a dvě lžíce povidel. Za stálého míchání svaříme makovou směs na hodně hustou kaši. Tu odstavíme a naředíme rumem. Necháme vychladnout.
  5. Vykynuté těsto rozdělíme na dvě části. Každou část vyválíme na velmi tenkou placku a tu potřeme povidly.
  6. Na povidla navrstvíme makovou směs a vše poprášíme cukrem. Každou placku zarolujeme jako závin a přeneseme na plech.
  7. Závin podélně rozkrojíme a oba prameny smotáme jako jednoduchý „cop“, řezem nahoru. Totéž uděláme s druhým závinem.
  8. Na závěr oba „copy“ smotáme stejným způsobem dohromady a spojíme je do tvaru věnce.
  9. Věnec potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme na 175 °C asi 30 minut. Vychladlý poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Tip: Věnec můžete také vyzkoušet s ořechovou nebo jinou náplní.

Hot cross buns

Hot cross buns

Anglická obdoba našeho mazance se tradičně podává na velký pátek. Recept připravila Ivana Jindřichová z blogu Cat & Cook.

Ingredience:

  • 550 g hladké mouky (ideálně 00)
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 50 g másla
  • kůra z ½ pomeranče
  • 1 lžička mleté skořice
  • 7 g sušeného droždí
  • 1 vejce
  • 90 g cukru
  • semínka z 1 vanilkového lusku
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 100 g nasekaných oříšků a rozinek
  • olej
  • Na kříže:
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2,5 lžíce studené vody
  • Na glazuru:
  • Zlatý sirup anebo vejce

Pracovní postup:

  1. Mléko s jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče zahřejeme na středním plameni pod bod varu. Odstavíme z ohně, přidáme máslo a vanilkovou esenci. Mícháme, dokud se máslo nerozpustí. Dáme stranou.
  2. Mouku, cukr, droždí, vanilkové semínko a koření smícháme. Postupně přiléváme vychladlé mléko a rozmíchaná vejce. Mícháme 10 minut. Hotové těsto by mělo být elastické, a když do něj píchneme prstem, vrátí se zpět do původního tvaru.
  3. Velkou mísu vymažeme olejem a těsto, vytvarované do pravidelného bochníku, do něj vložíme. Přikryjeme čistou utěrkou a dáme kynout na teplé místo na 90 až 120 minut.
  4. Pak těsto vložíme zpět do mísy od kuchyňského robota a hněteme dalších 5 minut. Mezitím postupně přisypeme nasekané oříšky a rozinky.
  5. Menší pekáček s vysokým okrajem vymažeme olejem. Z těsta vytvarujeme 12 „buchtiček“ a naskládáme je do pekáčku. Překryjeme utěrkou a necháme opět kynout na teplém místě asi 45 minut.
  6. Těsně před pečením si z vody a mouky umícháme kašičku a pomocí zdobícího sáčku uděláme na buchtičky kříže.
  7. Troubu předehřejeme na 220 °C, vložíme pekáček s buchtičkami a pečeme je asi 15 minut dozlatova.
  8. Mezitím v kastrůlku rozehřejeme 5 lžic zlatého sirupu a hned po upečení jím potřeme hot cross buns.

Tip: Pokud nemáte zlatý sirup, můžete ho nahradit medem. Nebo před pečením potřete buchtičky rozšlehaným vejcem. Úplně nejlepší jsou ještě za tepla. Podávejte je s máslem a domácími povidly anebo se slaným karamelem.

Velikonoční mini cheesecakes

Velikonoční mini cheesecakes

Ingredience:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 hrnek cukru 
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 hrnek změklého másla
  • Na náplň:
  • meruňkový džem
  • 1 hrnek smetany ke šlehání (33 %)
  • 280 g mascarpone
  • 170 g zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 2/3 hrnku cukru 
  • barevné cukrové zdobení

Pracovní postup:

  1. V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr, vejce, špetku soli a změklé máslo a vypracujeme nelepivé těsto.
  2. Těsto rozdělíme na poloviny a vyválíme každou zvlášť mezi dvěma papíry na pečení asi na půl centimetru.
  3. Pomocí vykrajovátka nebo skleničky na víno vykrojíme korpusy na mini cheesecakes.
  4. Formu na muffiny obrátíme dnem vzhůru a nasprejujeme je olejem, aby se k nim těsto nepřilepilo. Vykrájené korpusy vytvarujeme zvenku na dna muffinových důlků a dáme na 5 až 10 minut do mrazáku.
  5. Troubu předehřejeme na 180 °C a pak v ní korpusy pečeme 10 až 15 minut. Necháme vychladnout.
  6. Pak na dno každého korpusu naneseme trochu meruňkového džemu.
  7. Potom si připravíme náplň. Smetanu vyšleháme. V druhé misce šlehačem smícháme mascarpone se zakysanou smetanou, vanilkovým extraktem a cukrem. Nakonec do směsi po částech jemně vmícháme ušlehanou smetanu.
  8. Náplň zarovnáme do korpusů a posypeme zdobením.
  9. Necháme zatuhnout asi 30 minut v ledničce a podáváme.

  • Vybrali jsme pro Vás