Datlové hvězdičky
Ingredience:
- 300 g hladké špaldové mouky + na podsypání
- 2 lžičky jedlé sody
- 100 g mletých lískových oříšků
- 100 g sušených vypeckovaných datlí
- 180 g másla
- 80 g datlového sirupu
Na dohotovení:
- 50 g kvalitní hořké čokolády
- 1/2 lžičky rostlinného oleje
- 3 lžíce nasekaných lískových oříšků
Pracovní postup:
- V míse smícháme mouku, jedlou sodu, mleté lískové oříšky, na malé kousky nakrájené datle, změklé máslo a sirup. Vypracujeme hladké těsto. Zabalíme ho do potravinářské fólie a necháme odležet cca 120 minut v chladničce.
- Odležené těsto propracujeme a na pomoučněném vále rozválíme na asi 5 mm silný plát. Pomocí tvořítka vykrájíme hvězdičky. Rozložíme je na plech s pečicím papírem a pečeme v troubě předehřáté na 175 °C asi 15 minut. Necháme je zcela vychladnout.
- Čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Přidáme k ní olej a za stálého míchání necháme zchladnout. Polovinu hvězdiček potáhneme dle své fantazie čokoládou. Dáme je na pečicí papír, posypeme nasekanými oříšky a necháme zatuhnout.