Datle plněné ořechovou nádivkou
Doba přípravy: 40 minut
- 100 g lískových ořechů
- 20 větších datlí
- 1–2 lžíce rumu
- 2 lžíce moučkového cukru
- 100 g marcipánu
- 100 g bílé čokolády
1. Lískové oříšky nasucho opečeme, ještě horké je protřeme v utěrce, abychom je zbavili slupek. Necháme je zchladnout a nastrouháme je.
2. Datle rozřízneme a vyjmeme z nich pecky. Lískové oříšky promícháme s rumem, cukrem a vpracujeme do marcipánu. Z připravené hmoty tvarujeme kuličky a plníme jimi datle.
3. Ve vodní lázni rozehřejeme nalámanou čokoládu a naplněné datle v ní postupně namáčíme. Necháme zatuhnout na mřížce a odložíme do chladu.
Tip: Do marcipánové hmoty můžete zapracovat nadrobno pokrájenou kandovanou citronovou kůru a citronovou šťávu, pak vynechte rum.
Nugát z arašídového másla a čokolády
Doba přípravy: 40 minut + 6–8 hodin chlazení
- 1 plechovka slazeného kondenzovaného mléka
- 200 g mléčné čokolády
- 200 g arašídového másla
- 2 lžíce másla
- 200 g nesolených arašídů
- 1 lžička vanilkového extraktu
1. Ve vodní lázni v misce nahřejeme kondenzované mléko, přisypeme nalámanou čokoládu a máslo a necháme rozpustit v hladkou hmotu. Arašídy najemno nasekáme. Menší pekáček vyložíme alobalem.
2. Do ještě horké hmoty vmícháme arašídové máslo a vanilkový extrakt a dobře promícháme. Přisypeme nasekané arašídy a vlijeme do připraveného pekáče, rozetřeme rovnoměrně stěrkou a necháme úplně zchladnout.
3. Vychladlý nugát přetáhneme potravinovou fólií a necháme ztuhnout v chladničce. Nugát naporcujeme ostrým nahřátým nožem a uložíme do chladu.
Tip: Nechte rozpustit slazené kondenzované mléko s máslem a 300 g kvalitní hořké čokolády, promíchejte s mandlovým extraktem a přidejte pokrájené pistácie a opražené loupané mandle.
Suchary s oříšky a sušeným ovocem
Doba přípravy: 30 minut + 35–40 minut pečení + 12 hodin odležení a dokončení
- tuk
- strouhanka nebo hrubá mouka na vysypání
- 5 bílků
- 160 g moučkového cukru
- kapka vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 160 g hladké mouky
- 50 g mandlí
- 30 g lískových oříšků
- 1 lžíce loupaných dýňových semínek
- 1 lžíce sušených brusinek
- 1 lžíce rozinek
1. Troubu předehřejeme na 160 °C, formu na chlebíček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přišleháme cukr, vanilkový extrakt.
2. Do sněhové hmoty vmícháme pomerančovou kůru a mouku, ořechy, semínka a sušené ovoce.
3. Těsto přendáme do formy a pečeme ve vyhřáté troubě 35–40 minut.
4. Chlebíček vyjmeme z formy a zabalíme do alobalu a necháme alespoň 12 hodin odležet.
5. Troubu předehřejeme na 100 °C, plech vyložíme pečicím papírem. Chlebíček nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, které ještě šikmo překrojíme.
7. Pečeme ve vyhřáté troubě asi 6–8 minut. Ihned stáhneme z plechu a necháme je vystydnout. Vychladlé uložíme do plechové krabice do chladu.
Tip: Do sucharů můžete libovolně kombinovat jakékoli sušené ovoce, oříšky i semínka.
Ořechová encyklopedie
Před Vánoci se ořechy pořádně předzásobte. Podtrhnou chuť těsta, stejně jako je využijete při zdobení.
Vlašské ořechy: Jsou zdravé, pomáhají snižovat riziko srdečních chorob a jsou zdrojem vitaminu B, fosforu, železa či mědi, tak na nich nešetřete. Před pečením zkontrolujte, zda nejsou plody příliš hořké, u starších ořechů se může stát, že jsou už žluklé.
Mandle: Zbavit mandle slupky je nejjednodušší, když je přelijete vroucí vodou, minutu dvě je necháte odstát, pak slijete a promnete je v utěrce. Pokud potřebujete při pečení plátky mandlí, pořiďte si ostrý malý nožík a trpělivost.
Lískové oříšky: Než vhodíte pytlík s lískovými oříšky do nákupního košíku, zkontrolujte, jestli nejsou napadené červy. Při pečení je pak využijete namleté, nasekané, pražené. Abyste je zbavili slupky, hoďte je na na pánev, chvíli je pražte a pak promněte.
... a jiné: S oříšky se při pečení můžete odvázat – vyzkoušejte například para ořechy, pistácie, arašídy či makadamové ořechy.