Svatomartinské rohlíky
Nezbytnou součástí oslav nadcházející zimy byly i velké a vydatné zahnuté rohlíčky, plněné mákem nebo povidly. Jejich tvar měl prý odkazovat k podkovám Martinova koně, případně k rohům římského boha Baccha, jehož svátek křesťané nahradili sv. Martinem.
Čeleď dostávala tradičně od hospodáře před Martinem mouku, aby si je mohla sama upéct. Štědřejší domácnosti rozdávaly již hotové rohy na odchodnou. I proto se jim přezdívalo „vandrovnice“. Dostávaly je také chudé děti a studenti, kteří na sv. Martina chodili po vsi na koledu.
Křehké martinské rohlíky podle Magdaleny Dobromily Rettigové, 1888Suroviny: 250 g másla, 3 žloutky, 2 celá vejce, 40 g kvasnic, cukr, kůra z půlky citronu, smetana, 250 g mouky, sůl, povidla, mák Postup: Utři ¼ kila čerstvého másla, přidej k němu tři žloutky, dvě celá vejce, 4 dekagr. rozdělaných lisovaných kvasnic, kus tlučeného cukru, s půl citronu kůru, koflík vlažné smetany, a přimíchej k tomu ¼ kila pěkné mouky, osol to trochu a těsto náležitě vypracuj. Potom je dej na vál posypaný moukou, rozválej je tence, nakrájej z něho kružátkem na tři prsty široké a asi šest prstů dlouhé lístky, pomaž každý připravenou již nádivkou: tvarohem, povidly nebo mákem, zaviň je, utvoř úhledné rohlíčky, klaď je hezky od sebe na plech máslem pomazaný, pomaž je rozkloktaným vejcem a nech je pěkně upéci; pak je posyp tlučeným cukrem a urovnej je úhledně na talíř. |