Svatomartinské rohlíčky s mákem

1 hodnocení

Žádná svatomartinská hostina se bez nich neobejde. Nadýchané rohlíčky s makovou náplní si ovšem můžete upéct i kdykoli jindy v roce.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 60 min

bez kynutí

Ingredience

4 PORCE +

Na těsto:

Na náplň:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1029 KCal

    47 %

    43 %

  • Energie

    4307 KJ

    47 %

    43 %

  • Sacharidy

    143,6 g

    163 %

    144 %

  • Vláknina

    15,1 g

    50 %

    50 %

  • Bílkoviny

    35,0 g

    56 %

    51 %

  • Tuky

    31,9 g

    49 %

    46 %

  • nasycené

    7,0 g

  • trans-mastné

    0,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a trošky vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít.
  2. Zbylou mouku prosejeme do mísy. Přidáme sůl, zbylý cukr, žloutky, kvásek, mléko a rozpuštěné máslo. Zaděláme vláčné těsto a necháme ho vykynout.
  3. Mléko na náplň zahřejeme, přidáme mletý mák, cukr a máslo. Vaříme asi 10 minut, zahustíme strouhaným perníkem a necháme vychladnout. Ochutíme skořicí a medem.
  4. Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a obě rozválíme na placku. Za pomoci rádélka každou placku paprsčitě rozkrájíme na 10 trojúhelníčků.
  5. Na každý trojúhelníček naneseme trochu makové náplně a stočíme ho. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme dalších 15 minut nakynout.
  6. Každý rohlíček pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 minut dozlatova.
  7. Hotové rohlíčky posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Autor:

Podobné recepty

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé

Chystáte-li rodinnou oslavu, připravte tento krásný a chutný dort.

Pečené koblihy

Domácím koblihám nikdo neodolá.

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.

Pistáciový chlebíček

Nejen barevná kombinace, ale i chuť je neodolatelná.

Čokoládové květináčky

Snadné a vkusně vypadající dortíčky, které doplní každý sladký bar.