Svatomartinské rohlíčky s mákem
Žádná svatomartinská hostina se bez nich neobejde. Nadýchané rohlíčky s makovou náplní si ovšem můžete upéct i kdykoli jindy v roce.
Postup
- Z rozdrobeného droždí, lžičky cukru, lžíce mouky a trošky vlažného mléka připravíme kvásek a necháme ho vzejít.
- Zbylou mouku prosejeme do mísy. Přidáme sůl, zbylý cukr, žloutky, kvásek, mléko a rozpuštěné máslo. Zaděláme vláčné těsto a necháme ho vykynout.
- Mléko na náplň zahřejeme, přidáme mletý mák, cukr a máslo. Vaříme asi 10 minut, zahustíme strouhaným perníkem a necháme vychladnout. Ochutíme skořicí a medem.
- Vykynuté těsto rozdělíme na 2 poloviny a obě rozválíme na placku. Za pomoci rádélka každou placku paprsčitě rozkrájíme na 10 trojúhelníčků.
- Na každý trojúhelníček naneseme trochu makové náplně a stočíme ho. Rohlíčky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a necháme dalších 15 minut nakynout.
- Každý rohlíček pomažeme rozšlehaným vejcem, posypeme plátky mandlí a pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 40 minut dozlatova.
- Hotové rohlíčky posypeme moučkovým cukrem a podáváme.
Zobrazit postup
Zobrazit ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
1029 KCal
47 %
43 %
-
Energie
4307 KJ
47 %
43 %
-
Sacharidy
143,6 g
163 %
144 %
-
Vláknina
15,1 g
50 %
50 %
-
Bílkoviny
35,0 g
56 %
51 %
-
Tuky
31,9 g
49 %
46 %
-
nasycené
7,0 g
-
trans-mastné
0,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Autor:
Kulinární studio MAFRA
Podobné recepty
Punčové řezy
Vyzkoušejte vylepšené punčové řezy, které chutnají ještě lépe než z cukrárny.
Levandulové lanýže
Kvete vám na zahradě levandule? Využijte ji k přípravě těchto lákavých bonbónů.