Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Parazitolog vyzrál na úřady, statek hostil zakázané umění. Galerií zůstává

  8:05
Památkově chráněný Šolcův statek v Sobotce na Jičínsku po zimě ožívá. Od května zahájil návštěvnickou sezonu, poprvé pod správou Regionálního muzea a galerie v Jičíně, jemuž statek daroval dosavadní majitel Jan Samšiňák s podmínkou, aby dál pokračovala zdejší galerie založená jeho otcem Karlem.
Šolcův statek v Sobotce

Šolcův statek v Sobotce | foto: Martin Veselý, MAFRA

Výstavy v Šolcově statku mají tradici od sedmdesátých let. Od rekonstrukce v roce 2009 nese galerie právě jméno Karla Samšiňáka.

„Navážeme na výstavní činnost, zachováváme výstavní plán, který měli Samšiňákovi připraven. Plánujeme edukační činnost, besedy a workshopy. Chtěli bychom se při nich více zaměřit na etnografii,“ říká ředitel jičínského muzea Michal Babík.

V lapidáriu bude až do konce října výstava skleněných objektů Jana Štohanzla a v Galerii Karla Samšiňáka do 23. června výstava Daniely a Karla Benešových. O prázdninách ji vystřídají fotografie Zdeňka Mrkáčka. Další sochy jsou k vidění na zahradě. Muzeum už na statku uspořádalo třeba velikonoční tvoření pro děti i dospělé.

„Myslím, že se Sobotečtí těší, že se statek víc otevře. Dříve část sloužila jako soukromá chalupa a do galerie bylo potřeba zazvonit. To málokdo udělá. Teď máme pevnou otevírací dobu a dovnitř může kdokoli,“ sděluje vedoucí statku Petra Šulcová.

Zdravotní příhoda vše urychlila

Statek byl v majetku rodiny Samšiňákových od 30. let minulého století. Když ho v letech 2006 až 2009 nechal poslední majitel Jan Samšiňák opravit, rozhodl se, že ho po smrti věnuje jičínskému muzeu. Nakonec k tomu přistoupil už loni po infarktu.

„Uvědomil jsem si, že už nebudu moci statku věnovat tolik, kolik potřebuje. Ještě jsem dojel naplánované pořady do konce sezony a poté zařizoval všechny náležitosti. Chtěl bych, aby tu galerijní tradice vydržela, a jediná cesta k tomu byla věnovat objekt kulturní instituci. Asi bych nenašel kupce, který by to převzal, aby provozoval galerii,“ vysvětluje Jan Samšiňák.

Statek vybudoval v roce 1811 rolník Josef Šolc. Jde o typický příklad českorajské patrové roubenky s pavlačí, která byla v roce 1958 prohlášena kulturní památkou. Šolcovi potomci však museli statek v závěru 19. století kvůli dluhům prodat. Střídal majitele, až se ve 30. letech 20. století dostal do rukou soboteckého obchodníka Karla Samšiňáka staršího.

O statek přišli, pak v něm dostal garsonku

Ten ho už od začátku poskytl veřejnosti. Ve světnici byla skautská klubovna, v patře měl jeho syn Josef fotografický ateliér. Po nástupu komunistů k moci však rodina o statek přišla. Avšak po dvou dekádách se do něj vrátil Karel Samšiňák mladší.

„Tátovi se podařilo v roce 1971 získat do nájmu garsonku v přízemí, což byl jediný obytný prostor v objektu. Tím pádem byl celý prázdný barák jeho a on tam začal realizovat galerii výtvarných umění,“ vzpomíná Jan Samšiňák.

Vznik soukromé galerie v roubence byl v dobách hlubokého socialismu malý zázrak. Karel Samšiňák toho dosáhl chytrým tahem. Našel běloruského umělce Jevgenije Nikolajeviče Tichanoviče a šel na úřady vyřizovat povolení pro galerii, v níž se chystá výstava výtvarníka ze Sovětského svazu.

„Tehdy to bylo strašně složité, protože soukromá galerie nepřipadala v úvahu. Tímto tahem vlastně zavřel komunistickým pracovníkům v kultuře ústa. Pak už tam provozoval výstavy, které si sám nebo s pomocí svých přátel zorganizoval. Došlo třeba k tomu, že na statku vystavoval autor českých bankovek Oldřich Kulhánek, který měl v té době naprostý zákaz vystavování, dokonce byl nějakou dobu zavřený. Nikoho nenapadlo, že v Sobotce je soukromá galerie, která výstavu uspořádá,“ vypráví Samšiňák.

Bouda, Bauch, Gebauer

V roubence se objevila řada špičkových umělců: Cyril Bouda, Jan Bauch, Olbram Zoubek nebo Kurt Gebauer. Seznam čítá přes 350 výstav. Karel Samšiňák těžil především ze svých známostí ve výtvarném prostředí, byť on sám byl parazitolog v Biologickém ústavu ČSAV v Praze. Kromě toho se věnoval historii umění nebo regionální historii Českého ráje.

Když se mu v 90. letech podařilo v restituci získat rodinný majetek zpět, v galerijní činnosti pokračoval. Když už na vše nestačil, přesvědčil svého syna Jana, aby tradici převzal.

„Statek byl v hrozném stavu vinou nekvalitních oprav za socialismu. Já byl nezdárný syn, který se o to nezajímal. Ale když už byl táta opravdu starý a nemocný, nechal jsem se přemluvit,“ přiznává Jan Samšiňák, který 37 let pracoval jako letecký dispečer.

Na vlastní náklady, s malou krajskou dotací, nechal celý statek zrekonstruovat. Obnova vyšla na 4,5 milionu korun.

„Z původní zděné maštale vedle roubenky vzniklo lapidárium, to tu dříve nebylo,“ připomíná Petra Šulcová. O historii statku loni Jan Samšiňák vydal brožuru, kterou stejně jako loňskou hlavní výstavu věnoval 100. výročí narození svého otce Karla.

  • Nejčtenější

Drama na základní škole. Kvůli novému řediteli končí polovina učitelů

15. června 2024

Premium Dramatické chvíle prožívají v posledních týdnech rodiče, učitelé i žáci základní školy ve...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Řidič jel v autě se třemi pneumatikami, diskem drhl o asfalt. Nemohl ani mluvit

13. června 2024  16:03

Nezvyklou jízdou na sebe upoutal pozornost šedesátiletý řidič, který se vydal po silnici první...

Závodník na motorce vjel mezi diváky. Zranilo se pět lidí, tři skončili v nemocnici

15. června 2024  16:31,  aktualizováno  20:14

Pět lidí bylo v sobotu před polednem zraněno při havárii závodníka mezi diváky při závodech...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Rockové město vyhlíží festival. Novinkou je druhé pódium pro velkou kapelu

11. června 2024  8:50

Ve středu začne v Hradci Králové festival Rock for People. Festivalové město, které vyrostlo na...

Když vám nefunguje tělo, vypne i hlava, říká pořadatel slavného Ironmana

16. června 2024

Premium Slavný havajský triatlonový Ironman se v srpnu odehraje v Hradci Králové. Ředitelem je známý...

Rock for People z pohledu policie: přestupky v dopravě a krádeže mobilů

16. června 2024  16:18

Na čtyřdenním festivalu Rock for People v Hradci Králové, který skončil v noci na dnešek, policie...

V Adršpachu se z patnácti metrů zřítil horolezec, pomáhal vrtulník

16. června 2024  13:57

V Adršpašských skalách na Náchodsku před polednem spadl lezec. Ze Studentské věže spadl z výšky asi...

Závodník na motorce vjel mezi diváky. Zranilo se pět lidí, tři skončili v nemocnici

15. června 2024  16:31,  aktualizováno  20:14

Pět lidí bylo v sobotu před polednem zraněno při havárii závodníka mezi diváky při závodech...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...