Gina Rinehartová údajně žádá Australskou národní galerii o odstranění jejího...

Gina Rinehartová údajně žádá Australskou národní galerii o odstranění jejího portrétu. (17. května 2024) | foto: Profimedia.cz

Všem se to líbit nemusí. Australská miliardářka nechce mít svůj obraz na výstavě

  • 7
Miliardářka Gina Rinehartová vyzvala australskou národní galerii, aby odstranila její portrét z výstavy, která se právě koná v hlavním městě. Obraz je součástí expozice zvané Australia in Colour. Galerie však zasáhnout odmítá, výstava má trvat až do 21. července.

Vystavené portréty jsou dílem umělce Vincenta Namatjiry. Ten ve svém prohlášení uvedl, že maluje svět tak, jak ho vidí. „Lidem se mé obrazy nemusí líbit, ale doufám, že si najdou čas, aby se na obrazy podívali a zamysleli se.

„Některým lidem se to nemusí líbit, jiným to zase může připadat vtipné. Doufám, že se lidé podívají pod povrch a uvidí i tu seriózní stránku,“ dodal umělec.

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

Australská národní galerie v prohlášení uvedla, že dialogy veřejnosti o své sbírce i výstavách vítá. „Od roku 1973, kdy Národní galerie získala obraz Jaskcona Pollockse Blue Poles, stále probíhají diskuse ohledně uměleckých hodnot děl v národní sbírce a nebo vystavených děl,“ uvedla galerie v prohlášení pro portál CNN.

„Našim cílem je prezentovat umění australské veřejnosti a povzbuzovat lidi, aby objevovali, prožívali a poznávali umění,“ doplnila galerie.

Alžběta II. i Jimi Hendrix

Výstava probíhá v galerii v australském hlavním městě od března. Je možné na ní mimo jiné spatřit portrét zesnulé královny Alžběty II., americké hudebníka Jimiho Hendrixe nebo bývalého australského premiéra Scotta Morrisona.

Austrálie nechce Karla III. na bankovce. Neokomunismus v praxi, míní odpůrci

Jak upozornil britský portál The Guardian, před výstavou v Canbeře byl obraz po několik měsíců veřejně vystaven v galerii ve městě Adelaide. Galerie však žádnou žádost o odstranění portrétu Rinehartové neobdržela.

„Zatímco Rinehartová má právo vyjádřit svůj názor na dílo, nemá pravomoc tlačit galerii, aby obraz stáhla jen proto, že se jí nelíbí,“ uvedla ředitelka Národní asociace pro vizuální umění (NAVA) pro portál 9news.

Umělci by podle ní měli mít svobodu ve vytváření umění. „Svoboda projevu je univerzálním lidským právem, kterého si umělci velmi cení,“ řekla Bentonová.

Sedmdesátiletá Gina Rinehartová působí jako předsedkyně představenstva v australské těžební a zemědělské společnosti Hancock Prospecting, kterou v roce 1955 založil její otec. Podle Bloomberg Billionaires Index je hodnota jejího čistého jmění vyšší než 22 miliard dolarů (500,4 miliardy Kč).