Dosud neviděná fotografie z roku 1964, která zachycuje čtyři královské matky se...

Dosud neviděná fotografie z roku 1964, která zachycuje čtyři královské matky se svými dětmi. | foto: Royal Collection Trust

Matky s novorozenci i další poklady. Snímky odhalují soukromí monarchie

  • 0
Téměř dva roky po smrti královny Alžběty II. představila monarchie nové snímky nejdéle vládnoucí britské panovnice na výstavě v Buckinghamském paláci. Návštěvníci unikátní výstavy se mohou těšit na dosud pro veřejnost neznámou fotografii z roku 1964, která zachycuje čtyři královské matky se svými dětmi. Výstava začala tento týden a potrvá až do října.

Výstava, která začala v pátek v Královské galerii Buckinghamského paláce, obsahuje více než 150 snímků, které mapují život královské rodiny od 20. let 20. století, píše CNN Style.

„Vedle těchto nádherných historických fotografií, které nemohou být z důvodu ochrany trvale vystaveny, s nadšením sdílíme archivní korespondenci a nikdy předtím neviděné ukázky, které návštěvníkům umožní nahlédnout do zákulisí procesu vzniku tak nezapomenutelných královských portrétů,“ láká návštěvníky kurátor Královské galerie Alessandro Nasini na tiskové konferenci.

Královna Alžběta II. byla po 70 let pravděpodobně jednou z nejfotografovanějších žen v historii.

Fotografie královské rodiny před 60 lety

Mezi nejpozoruhodnější patří snímek z roku 1964, na němž jsou zachyceny čtyři královské matky se svými dětmi. Alžběta II. je tam s nejmladším synem, princem Edwardem. Vedle nich jsou také královnina sestra princezna Margaret, princezna Alexandra a vévodkyně z Kentu. A jejich děti.

Vypadá to jako plakát k hororu. Brity vyděsil rudý portrét Karla III.

Poprvé je také vystaveno několik válečných snímků Cecila Beatona, který zachytil královskou rodinu na kameru v průběhu šesti desetiletí. Mezi nimi je i jeden, na němž se král Jiří VI. a mladá Alžběta dívají na škody způsobené bombami v paláci v roce 1940.

Nikdy předtím nezveřejněný snímek pořídil tehdejší manžel princezny Margaret, fotograf Antony Armstrong Jones.

Dalším velkým tahákem výstavy je nejstarší dochovaná barevná fotografie člena královské rodiny. Pořídila ji v roce 1935 inovativní fotografka Madame Yevonde a zachycuje princeznu Alici, vévodkyni z Gloucesteru, a to v její svatební den.