ilustrační snímek | foto: ČTK

Svatomartinské menu v době obří inflace. Restauratéři řeší, co s cenami hus

  • 274
Pro tuzemské chovatele hus znamenají svatomartinské oslavy hlavní zdroj příjmů. Někteří restauratéři ale zvažují, že husu letos vůbec nebudou nabízet, a to kvůli tomu, že nákupní cena je proti loňsku zhruba dvojnásobná. Zvýšení budou nuceni provozovatelé restaurací zohlednit v konečné ceně nebo velikosti porcí letošního svatomartinského menu.

„Přestože v cenách se projeví dražší krmiva i energie, dvojnásobné v žádném případě nebudou,“ uvedla předsedkyně představenstva Českomoravská drůbežářská unie Gabriela Dlouhá.

Jedním z podniků, který se momentálně rozhoduje, zda husu kvůli vysoké ceně do svého menu zařadí, je pražská Malostranská beseda.

„Standardně nakupujeme nyní kalibrované husy 4,2 kilogramu za cenu 880 korun bez DPH. Loni jsme nabízeli čtvrtku za 379 korun, při dnešních cenách nám to vychází včetně zelí a knedlíků, energií, nájmu a práce personálu už na 690 korun za čtvrtinu husy,“ řekl za restauraci Lukáš Tesárek. Za takovou cenu by podle něj mohla být pro většinu hostů nedostupná.

Loni bylo podle Tesárka možné kilogram husy sehnat i za 90 korun bez DPH, letos se cena pohybuje kolem 200 korun.

Svatomartinské není špička, ale prodám statisíce láhví, přiznává vinař

I skupina Ambiente uvedla, že nákupní cena hus je ve srovnání s loňskem dvojnásobná, což se projeví v cenách pro hosty. „Konkrétní ceny ale zatím nevíme. Jisté je, že v Kuchyni na Pražském hradě budeme stejně jako loni servírovat hostinu, která obsahuje čtyři chody a sdílené předkrmy a chystáme i klasické husí menu,“ uvedla za skupinu Šárka Hamanová.

Svatomartinské menu je podle zástupce gastronomického odvětví v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera velkým lákadlem, proto předpokládá, že většina restauratérů ho nabídne i letos.

Restaurace můžou upravit porce

Bude ovšem muset být za cenu odpovídající nákladům, případně mohou restauratéři upravovat porce, aby nemuseli tolik zdražovat. Kastner upozornil, že je nutné se připravit na nižší zájem, druhou možností bude, že lidé si odpustí dvě tři jiné návštěvy restaurace za cenu jedné při oslavách svatého Martina.

V českých chovech se letos podle Dlouhé vylíhlo asi 139.000 hus, z nich bylo prodáno a vykrmeno přibližně 130.000. Ve srovnání s loňskem je to zhruba o 37.000 kusů méně, snížení lze přisuzovat ptačí chřipce, řekla. Kilogram chlazené husy se loni prodával od 200 korun, letos je podle ní dostupný od 240 korun.

„V restauracích se vždy spíše jednalo o mražené husy ze zahraničí nebo různé křížence hus a kachen, kde se loni pohybovala cena okolo 100 korun za kilogram. Navýšení ceny vodní drůbeže od chovatelů je obdobné jako u cen jatečných kuřat z 23 korun za kilogram na 29 korun zbytek přirážky mají ostatní subjekty,“ řekla Dlouhá.

5. listopadu 2019

,