Hlavní výhodou remosky je její jednoduchost. Do mísy vložíte suroviny a přiklopíte ji víkem, kde jsou tepelné spirály. Nemusíte regulovat teplotu, hledat správnou výšku roštu, otáčet pekáč či plech, aby se jídlo rovnoměrně upeklo. Příprava je navíc rychlejší a spotřeba zhruba o polovinu nižší.
Králík na houbách
Příprava: 20 minut + pečení 70 minut
Pro 4 osoby
* 250 g čerstvých hub
* hřbet a 2 stehna z králíka
* 2 menší cibule
* 2 stroužky česneku
* 1 červená paprika
* 5 lžic oleje
* kmín
* sůl
* pepř
* čerstvá petržel
1. Houby očistíme a pokrájíme. Králičí maso omyjeme, osušíme a naporcujeme. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na drobno. Papriku omyjeme, rozpůlíme, vybereme jádra a nakrájíme na širší proužky.
2. Nádobu vymastíme olejem. Vsypeme nakrájenou cibuli, nádobu uzavřeme a necháme cibuli zesklovatět. Pak na ni vložíme maso, krátce opečeme, přidáme česnek, papriku, houby, kmín, sůl, pepř a podlijeme vodou.
3. Během pečení směs občas promícháme a podlijeme vodou. Pečeme do měkka a hotové jídlo ozdobíme čerstvou petrželkou.
Květákové curry
Příprava: 20 minut + vaření 25 minut
Pro 4 osoby
* 4 lžíce másla
* 1 malá cibule
* 1 cm zázvoru
* 2 stroužky česneku
* 1 lžička kari
* 1 lžička kurkumy
* sůl, pepř
* 1 malý květák
* 4 brambory
* 400 ml zelenin. vývaru
* 3 malá rajčata
* 100 g hrášku
* 1/2 lžičky cukru
* čerstvá petržel
* nať z jarní cibulky
* 1 chilli paprička
* zakysaná smetana
1. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a na jemno nakrájený zázvor a česnek. Vše mícháme, dokud směs nezesklovatí, přisypeme kari, kurkumu, sůl a pepř a asi minutu na pánvi zahříváme.
2. Nádobu vymažeme olejem, vložíme do ní na růžičky rozebraný omytý květák, na kostky nakrájené oloupané brambory, přidáme obsah pánve, podlijeme zeleninovým vývarem a pečeme.
3. Nádobu občas otevřeme, zeleninu zamícháme, případně podlijeme a pečeme do změknutí brambor.
4. Když je zelenina měkká, přidáme nakrájená rajčata, hrášek, cukr a ještě chvíli necháme péct.
5. Podáváme s nasekanou čerstvou petrželí, jarní cibulkou, na tenké proužky nakrájenou chilli papričkou a lžící zakysané smetany s kari.
Zapečené špecle
Příprava: 15 minut + pečení 30 minut
Pro 4 osoby
* 1 malá cibule
* 150g anglické slaniny
* 1 balíček špeclí
* 200 ml mléka
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* 200 g sýra
* 2 lžíce oleje
* 3 lžíce strouhanky
1. Cibuli oloupeme a nakrájíme na malé kostičky, slaninu na tenké proužky. Na pánvi necháme slaninu rozškvařit, přidáme cibuli a společně orestujeme.
2. Špecle uvaříme podle návodu na obalu, scedíme, propláchneme a necháme okapat.
3. V misce prošleháme mléko s vejcem, přidáme sůl, pepř a polovinu nastrouhaného sýra. Promícháme se špeclemi a přendáme je do nádoby vymazané olejem a vysypané strouhankou.
4. Uzavřeme a pečeme dozlatova, ke konci pečení zasypeme zbylým nastrouhaným sýrem. Porce ozdobíme orestovanou cibulkou se slaninou.
Kachní stehýnka na olivách
Příprava: 10 minut + pečení 70 minut
Pro 4 osoby
* 4 menší kachní stehna
* sůl
* pepř
* olej
* 1 malá cibule
* 1 bobkový list
* tymián
* 2 rajčata
* 1 malá cuketa
* hrst zelených oliv
* 150 ml bílého vína
1. Kachní stehna omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Nádobu vymažeme olejem, vložíme do ní stehna, posypeme je nakrájenou cibulí, bobkovým listem, tymiánem, podlijeme trochou vody a pečeme asi půl hodiny. Občas nádobu otevřeme a stehna přelijeme výpekem.
2. Rajčata spaříme horkou vodou, oloupeme a nasekáme. Cuketu nakrájíme na malé kostky.
3. Nakrájenou zeleninu a olivy přidáme ke stehnům, podlijeme vínem a pečeme dalších 30–40 minut.
Hovězí závitky na červeném víně
Příprava: 20 minut + vaření 60 minut
Pro 4 osoby
* 4 plátky hovězího masa
* sůl
* pepř
* 4 lžičky plnotučné hořčice
* 4 plátky šunky
* 4 plátky uzeného sýra
* 1 malá cibule
* 2 malé kyselé okurky
* 3 lžíce sádla
* 500 ml červeného vína
1. Omyté hovězí plátky naklepeme, osolíme, opepříme, pomažeme lžičkou hořčice. Maso pak poklademe plátkem šunky, sýra, kolečky cibule a plátky okurky.
2. Hovězí svineme do závitku a spojíme párátkem nebo převážeme kuchyňskou nití.
3. Do nádoby dáme rozpustit sádlo, přidáme závitky, opečeme je po všech stranách, podlijeme částí červeného vína a pečeme.
4. Během pečení podléváme červeným vínem a závitky přeléváme výpekem. Pečeme asi 50 minut, dokud není maso měkké.
Vepřové na rozmarýnu
Příprava: 15 minut + pečení 70 minut
Pro 4 osoby
* 800 g vepřového masa (plec)
* 3 stroužky česneku
* 3 menší červené cibule
* 3 lžíce sádla
* 2 snítky rozmarýnu
* sůl
* pepř
1. Vepřové maso opláchneme a osušíme. Nakrájíme na větší kostky. Cibuli oloupeme, nakrájíme na kolečka, česnek oloupeme a nakrájíme na nudličky.
2. Sádlo necháme rozpálit v nádobě, přisypeme maso a orestujeme ho. Poté ho zasypeme cibulí, česnekem, lístky rozmarýnu z jedné snítky, osolíme, opepříme, podlijeme vodou a necháme péct.
3. Maso během pečení přeléváme výpekem, případně trochu podlijeme vodou.
4. Hotové měkké upečené maso ozdobíme zbylým rozmarýnem a podáváme s vařenými bramborami.
Quiche se zeleninou
Příprava: 75 minut + pečení 40 minut
Na 1 koláč
* 1 hrnek hladké mouky
* 5 vajec
* 100 g másla
* špetka soli
* 2 lžíce studené vody
* 1 rajče
* 1 malá cuketa
* 1 žampion
* 2 stroužky česneku
* 200 ml mléka
* sůl, pepř
* 100 g strouhaného parmazánu
* 6 plátků ančoviček
* 6 černých oliv
1. Z mouky, jednoho žloutku, másla, soli a vody zpracujeme těsto, které zabalené do folie necháme hodinu odpočinout v chladu. Zeleninu očistíme a nakrájíme na plátky.
2. Na dno nádoby dáme kolečko pečicího papíru, boky vymažeme olejem a nádobu vyložíme rozváleným těstem. To předpečeme deset minut, pokryté alobalem a zatížené suchými fazolemi.
3. Mléko rozšleháme s vejci a zbylým bílkem, osolíme, opepříme, přimícháme strouhaný sýr.
4. Z koláče odstraníme alobal s fazolemi a na těsto poklademe plátky rajčat, cukety a žampionů a vše zalijeme vaječnou směsí. Koláč ozdobíme proužky ančoviček a olivami a zapečeme dalších 25–30 minut.