Středa 8. dubna 2020, svátek má Ema
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 8. dubna 2020 Ema

Upečte si v troubě anglický roastbeef či lososa v listovém těstě

  0:35aktualizováno  0:35
Zima je ideální k pečení pokrmů v troubě, protože pěkně provoní a vyhřejí kuchyni. Vyzkoušejte následující recepty na pečená masa na několik různých způsobů - od klasické anglické pečeně přes lososa v listovém těstě až po salát z pečeného kuřete, jablek a hrušek.

Anglická hovězí pečeně | foto: Hellmann's

Anglická slavnostní pečeně

Ingredience na 8 porcí:

  • 1kg hovězí roštěnec (nízký)
  • 3 lžíce oleje
  • 2 lžíce kečupu
  • 2 lžíce hořčice
  • Snítka tymiánu
  • Snítka rozmarýnu
  • Čerstvě drcený pepř
  • Sůl
  • Tatarská omáčka k podávání

Na šťávu:

  • 2 lžíce másla
  • 1 lžička hladké mouky
  • 3 lžíce divokých brusinek
  • Sůl, pepř na dochucení

Pracovní postup:

  1. Roštěnec opláchneme, osušíme, tukové krytí nakrájíme na čtverečky, osolíme, opepříme, vetřeme hořčici s kečupem a lžící oleje, posypeme bylinami a necháme hodinu při pokojové teplotě odležet.
  2. Roštěnec zprudka orestujeme na pánvi se 2 lžícemi oleje ze všech stran (nejprve restujeme stranu s tukovým krytím).
  3. Vložíme do pekáče a pečeme v rozehřáté troubě (na 190°C) 35 minut. Uvnitř zůstane růžový. Po upečení vyjmeme z trouby, přikryjeme alobalem nebo poklicí a necháme cca 15 na teplém místě (do 50°C odpočinout).
  4. Krájíme na tenké plátky a podáváme se šťávou (v omáčníku) a tatarskou omáčkou.
  5. Šťávu připravíme tak, že smícháme 2 lžíce změklého másla s 1 zarovnanou čajovou lžičkou hladké mouky. Výpek z masa zahřejeme na sporáku, přilijeme 1 dcl vody, 3 lžíce divokých brusinek, uvedeme k varu a vmícháme moučné máslo. Pozvolna necháme provařovat cca 5-10 minut. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Losos v listovém těstě

Ingredience na 4 porce:

Losos v listovém těstě
  • 500 g filetu z lososa
  • 2 rozválená listová těsta (2x300g)
  • 1 vejce
  • Sůl, pepř

Náplň:

  • 1 velká šalotka
  • 2 stroužky česneku
  • 300 g čerstvého špenátu
  • 1 pórek
  • Pár kapek citronové šťávy
  • 1 lžíce másla
  • Sůl, pepř

K servírování:

  • opečené brambory
  • tatarská omáčka

Pracovní postup:

  1. Troubu rozehřejeme na 200°C. Špenát omyjeme a zbavíme písku.
  2. Na pánvi rozpustíme máslo. Šalotku s česnekem zbavíme slupky, nakrájíme na drobno a necháme na másle zpěnit. Pórek nakrájíme na kolečka a přidáme s omytým špenátem na pánev a necháme ho lehce zavadnout. Osolíme, opepříme a zakápneme lehce citronem. Smícháme s šalotkou a česnekem, dáme bokem a necháme vychladnout.
  3. Připravíme si plech a vyložíme ho pečicím papírem, na který rozložíme již rozválené jedno listové těsto.
  4. Vychladlý špenát vymačkáme a zbavíme přebytečné vody. Poté ho rovnoměrně rozložíme do středu listového těsta.
  5. Filet z lososa nožem zarovnáme tak, abychom z něj dostali rovnoměrný kus. Dobře ho osolíme, opepříme a položíme na špenát.
  6. Vejce rozšleháme v hrnečku a pomocí mašlovačky pomažeme okraje těsta. Druhé listové těsto rozbalíme a položíme na lososa. Okraje dobře zarovnáme a přitlačením vidličky spojíme. Přebytečné těsto odkrojíme nožem a zbytek pomažeme zbylým vejcem. Na vrchní části těsta nožem na šikmo těsto nařízneme.
  7. Lososa v listovém těstě vložíme do trouby a pečeme 30 minut do zezlátnutí. Podáváme s opečenými brambory a tatarskou omáčkou.

Koktejl z pečeného kuřecího masa s jablky a hruškami

Ingredience na 4 porce:

Koktejl z pečeného kuřete s jablky a hruškami
  • 2 upečená kuřecí stehna
  • 1 jablko
  • 1 hruška
  • 4 kumquaty (malé citrusové ovoce s výraznou sladkou chutí)
  • 4 lžíce majonézy
  • 2 lžíce nahrubo nasekaných mandlí
  • 1 malý baby římský salát
  • Sůl

Pracovní postup:

  1. Maso nakrájíme na nudličky, jablko i hrušku také. Kumquaty na osminky. Maso i jablko smícháme s majonézou a lehce osolíme.
  2. Na mísu naaranžujeme lístky salátu, na něj navrstvíme salát a ozdobíme osminkami kumquatů, několika noky majonézy, posypeme mandlemi a zlehka opepříme.
Autor: pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Jsem tlustej jak prase, přiznal Ota. Kvůli Jágrovi shodil čtyřicet kilo

Kladný vztah k jídlu měl řidič autobusu Ota odjakživa. Důsledkem jeho sedavého způsobu života a nadměrného apetitu...

Koronavirus jsme překonali, líčí vyléčení pacienti

V Česku denně přibývají stovky nakažených novým typem koronaviru. Většina lidí má lehčí příznaky, jiní však bojují o...

Čtyřnásobná matka se dala na fitness, protože se jí posmíval bývalý muž

Sedmatřicetiletá Tara Garrisonová ze Salt Lake City od mala poslouchala, že bude mít silné nohy a velký zadek jako...

OBRAZEM: Jaké roušky nosíte? Posílali jste nám své fotografie

Posílali jste nám své fotografie v rouškách. Někteří z vás nosí především ty praktické, další originální, veselé i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Když je krize, muž mlčí a žena koná, říká doktorka Cajthamlová

Období kolem Velikonoc je plné tradic. O spoustu z nich jsme nyní dočasně přišli, což někteří lidé špatně nesou....

Premium

KOMENTÁŘ: Po dvou měsících přijde rozvrat. Nečekejme na pomoc, konejme!

Karanténní prázdniny může ekonomika státu vydržet měsíc. Po dvouměsíčním výpadku už hrozí naprostý rozvrat výroby,...

Premium

Španělská nepoučitelnost. Proč zde koronavirus řádí jako v Itálii nebo Číně

Dlouhé týdny Španělé sledovali, co se děje v Číně, Íránu a Itálii. Ale nepoučili se. Laxní politici opakují stejné...

Premium

Storno přijde draho, Češi nechají cestovkám desetitisíce za ­propadlé zájezdy

Přijít o desítky tisíc za neuskutečněné zájezdy je problém, se kterým se potýká řada českých klientů cestovních...

  • Další z rubriky

Zdravě s masem i bez. Rychlé večeře pro pozdní zimu a předčasné jaro

Jestli už se vám a vaší rodině zajídá večerní menu ve stylu chleba s něčím, zkuste je i sebe překvapit barevnou...

RECEPT DNE: Zapečené plněné batáty s mrkví a fetou

Kombinace sladké brambory a slaného sýra je skvělá. Zkuste si připravit zapečenou batátu s mrkví a fetou a určitě si...

Soutěž o účast na kulinárním workshopu vietnamské kuchyně má své výherce

Zábavný kvíz na téma vietnamská kuchyně skončil a my už známe výherce, kteří budou pozváni na kulinární workshop pod...

Máma i babička měly pravdu: poctivý vývar je pro zdraví to nejlepší

Všichni teď řešíme, co udělat pro zdraví své rodiny a potažmo i celé komunity. Základem je podle odborníků vyvážená...

Najdete na iDNES.cz