Banány
Chutnají báječně a dají se vzít s sebou do tašky jako svačinka. Výhodou banánů je také to, že obsahují aminokyselinu tryptofan. Tělo si z ní vyrábí hormon štěstí serotonin, takže po takové „banánové seanci“ se pak můžete cítit docela fajn. Banány vám navíc dodají i vitamin B a draslík, který povzbuzuje fungování nervové soustavy.
Tip: Jste z něčeho „na nervy“? Místo sladkého dortíku si raději připravte banánový koktejl. V mixéru rozmixujte mléko a dva zralé banány. Cukr není potřeba, protože ovoce je už sladké dost. Hotový koktejl nalijte do sklenice a dopřejte si ho jako vzpruhu, snídani nebo svačinku.
Pomeranče
Kdysi se na ně stály fronty, dneska je koupíte na každém rohu. Tyto šťavnaté plody byste měli jíst pokaždé, když cítíte strach nebo úzkost. Podle vědců totiž obsahují vitamin B8, který dokáže tlumit panické stavy.
Losos je na nervy, žito na srdce, česnek na oči. 50 nejzdravějších potravin |
Tip: Pomeranč má skvělou chuť, a proto se stává oblíbenou přísadou likérů, sirupů, marmelád, řezů, bábovek nebo masových pokrmů. Vy ho však použijte čerstvý, bez tepelné úpravy, která by jeho výživné látky významně zredukovala.
Připravte si třeba pomerančový salát s ořechy. V míse smíchejte listy polníčku a rukoly. Nad miskou oloupejte dva celé pomeranče. Rozdělte je na dílky, zbavte blanky a dejte stranou.
Do pomerančové šťávy, kterou jste zachytili při porcování ovoce, přidejte sůl, pepř a lžíci oleje z vlašských ořechů (pokud nemáte, můžete použít olivový). Vytvořeným dresinkem přelijte salátovou směs. Salát rozdělte do servírovacích misek, ozdobte plátky pomerančů, nakrájeným modrým sýrem a vlašáky.
Kešu ořechy
Odborníci na duši je považují za nejzdravější ořechy vůbec. Proto byste měli zkonzumovat hrstičku kešu denně. Za odměnu vaše tělo získá tryptofan, ze kterého pak vyrobí již zmiňovaný hormon štěstí serotonin.
A nejen to! Váš organismus navíc získá i vitamin B a hořčík. O tomto minerálu se říká, že tlumí napětí. Kromě toho je v kešu ještě látka niacin, která zlepšuje kvalitu spánku.
Tip: Kešu oříšky můžete chroupat jako sladkost nebo je zakomponovat do sladkých či slaných jídel. Výborná je i tato hrášková polévka: Na pánev kápněte trochu olivového oleje a orestujte na něm dvě nadrobno nasekané cibule a čtyři stroužky česneku. Směs zalijte zeleninovým vývarem, do kterého jste přidali bobkový list, sůl, bazalku a 800 g mraženého hrášku.
Polévku povařte cca 20 minut, odstraňte z ní bobkový list a přidejte dva šálky kešu oříšků. Obsah hrnce rozmixujte ručním mixérem. Vzniklý krém dochuťte sušeným droždím, červenou paprikou nebo chilli a čerstvě mletým pepřem. Před podáváním ho lehce prohřejte a doplňte krajíčkem křupavé veky.
Devět potravin plných probiotik, které vám zlepší imunitu, náladu i život |
Hovězí maso a vnitřnosti
Obecně se červené maso považuje za tělu méně prospěšné. Podle australských vědců však jeho rozumná konzumace pomáhá zlepšit psychické zdraví. Jak je to možné? Hovězí, stejně jako vnitřnosti (zejména játra) obsahuje zinek, který snižuje stres a pocity úzkosti.
Tip: Čas od času si dejte třeba koprovku, rajskou či jinou omáčku s plátkem hovězího. Skvělá jsou i játra, ochutnejte je například v kombinaci s tymiánem.
Jak na to? Játra očistěte, nakrájejte je na kousky, zakápněte olejem, okořeňte tymiánem a pepřem. Maso nechte na hodinku odležet. Poté v pánvi orestujte nasekanou cibuli, přidejte k ní játra a osmažte je doměkka. Vynikající jsou k nim batáty.
Tučné ryby
Člověk by si měl dopřát jednu rybu týdně. Pokud váháte, kterou zvolit, pak zkuste nějakou tučnější, jako je tuňák, makrela či losos. Vydatnější rybí maso je totiž bohaté na omega 3 nenasycené mastné kyseliny, které fungují jako antidepresivum.
Tip: Ryby podle chuti okořeňte (pepřem, solí, tymiánem) a z obou stran je orestujte. A oběd je hotový.
Saláty
Potřebujete-li zvednout náladu, pak si určitě dejte k obědu salát. Podle vědců totiž všechny druhy zelené zeleniny obsahují hodně kyseliny listové, která podporuje nervový systém a zlepšuje jeho odolnost vůči stresu.
Jestli nemáte na salát chuť, sáhněte po brokolici, kapustě, špenátu nebo hrášku.
Tip: Mezi nejzdravější a nejméně kalorické druhy salátu patří polníček. Můžete ho rozmixovat nebo ho jíst jako přílohu ke kozímu sýru. Skvělý je v kombinaci s listovou zeleninou, rajčaty a olivovým olejem.
KVÍZ: Vyznáte se v názvech jídel, která si užíváme na dovolené? |
Rýže, špalda a quinoa
Předností těchto obilovin je, že v těle spouštějí produkci hormonu štěstí serotoninu. Proto si je dopřejte jako přílohu k masu nebo zeleninovým pokrmům.
Tip: Rýže neobsahuje lepek, takže ji můžou jíst i lidé s celiakií. Zasytí vás a dodá tělu potřebné výživné látky, aby si navodilo „lepší den“. Připravte si rýži jako přílohu nebo hlavní chod, chutná výborně naslano i nasladko.
Co vás ještě nakopneVýrazné koření Využívejte koření, jako je zázvor, česnek, kurkuma nebo chilli papričky. Můžete ho přidat do polévek, dušených pokrmů i salátů. Probiotika Balzámem pro duši jsou jakákoliv jídla s vyšším podílem probiotik. Do jídelníčku zařaďte třeba kysané zelí, kvašené okurky, kysané mléčné výrobky či fermentované nápoje, jako je kombucha. Antioxidanty Potraviny s velkým obsahem těchto látek zlepšují imunitu a omlazují organismus. Jde zejména o pórek, cibuli, česnek, lilek, hroznové víno. |