Sobota 24. července 2021, svátek má Kristýna
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Sobota 24. července 2021 Kristýna

Nigella Lawsonová vaří rychle a skvěle. Chcete znát její triky?

  4:56
Nigella Lawsonová je královnou britské kuchyně. České plotny ale zatím neovládla. A to je škoda. Máme se od ní totiž hodně co učit. Nebo vy snad zvládnete tříchodové menu za dvacet minut?

Nigella Lawsonová podepisuje jednu ze svých kuchařek. | foto: Profimedia.cz

Nigella ano. A má na to jednoduché triky, které vám usnadní přípravu večeří pro děti i návštěvu.

Suroviny: Tahle usměvavá dáma používá nejkvalitnější suroviny, kterých potom stačí málo. Dobré potraviny stolovníky více nasytí, mají intenzivnější chuť, takže jich stačí méně.

Příprava: Do spíže a lednice si také nosí předem předkrájené kousky masa, omyté saláty... V Česku není tak široký a kvalitní výběr jako na ostrovech, přesto v lepších hypermarketech natrefíte na nemarinované a nešizené kousky masa. Zkuste si někdy spočítat, kolik času vám zabere pokrájení kuřecích prsou na nudličky.

Jarní cibulka na ozdobu

Cibulka: Téměř v každém receptu s cibulkou využívá jarní. Třeba do polévky ji ani nekrájí, celou pak vyhodí. Na DVD vypráví, že cibule už ze sebe to nejlepší dostala. Navíc podle ní dětem lépe chutná jemnější jarní cibulka než klasická žlutá stolní.

Zkuste to někdy také, na základ pro klasickou českou roštěnou to sice není, ale k jídlům z jedné pánve ladí báječně.

Příloha: Ani škrabání brambor nepatří mezi její záliby. Pokud čeká hodně hostů, upřednostní kuskus, který stačí jen zalít horkou vodou. Nigella přimíchá bylinky nebo třeba sušené brusinky. Často servíruje i předvařenou čočku z konzervy, se kterou si pár minut hrála na pánvi na ochuceném oleji, nebo třeba hrách rozmačkaný na kaši. Dobrou trefou jsou i konzervované fazole.

Česnek: Nigella se rozhodně nezdržuje jeho loupáním. Chuť jídlu dodává silným česnekovým olejem. Talíře pak vydatně zalévá olejem olivovým. Prakticky nesolí, jídlo až na talíři ochucuje pepřem a bylinkami.

Dresinky

Vychytávky: Její recepty jsou jednoduché, žádné dlouhé seznamy surovin. Komplikovanější jsou dresinky, na které potřebujete mít doma několik lahviček mnohdy s tajuplnými ingrediencemi.

Jednou vykouzlí z pěti tekutin thajskou zálivku, podruhé italskou. Ve spíži sáhne po skleničce, která je hlavním znakem tamní kuchyně (třeba v japonské kuchyni wasabi) a tu použije jako základ. Žádné šejkry, stačí protřepat v lahvičce.

Polotovary: Detaily, jako třeba loupání opečených paprik nebo spařených rajčat, rozhodně neřeší. Klidně hostům naservíruje pečené sterilované papriky, jen krátce vyhřáté pod grilem, na pánev zase vyklopí konzervu již stažených rajčat. Obzvlášť v zimě jsou lepší než čerstvá.

Ořechy

Jednoduchost: Její dezerty připomínají spíše mávnutí kouzelného proutku, než složité odměřování mouky a cukru. Proč na pozvednutí čokoládové pěny místo žloutků nevyužít třeba bonbony marshamallows?

K dalším jejím trikům patří používání jedné mlsné ingredience do zdánlivě obyčejné sladkosti. K jahodám se smetanou rozdrobí kokosové pusinky, na obyčejnou zmrzlinu z mrazáku ze supermarketu jen zkaramelizuje ořechy. A hned to vypadá, že u plotny stála desítky minut, což tak rozhodně není.

Servírování: V rychlém servírování je Nigella mistr. Dezert, tu sladkou tečku na závěr menu, často podává ve skleničkách na vysoké stopce. Žádné složité nandavání, využívá jen lžíci a s oblibou u toho vypráví, jak je nešikovná. Nerovnosti zakryje vrstvou arašídů a nezapomene si jich při tom několik strčit do pusy.

nůžky

Nůžky: V loupání a krájení vůbec Nigella nevyniká, ale vaření si tím rozhodně nenechá otrávit. Naopak, snaží se to ještě více zjednodušit. Do ruky vezme nůžky a stříhá. Samozřejmě že ne hovězí, ale pažitku, slaninu, salát... Neušpiní si prkýnko a kousky odpadávají rovnou do mísy.

Tabule: Ani prostřením stolu se tato sympatická černovláska nezdržuje. Koupí kytici laciných květů ze supermarketu a udělá s ní rychlý proces. Ustřihne jednotlivé hlavičky, které pak nandá do malých mističek (třeba od čajových svíček) nebo skleniček, které rozesadí po celém stole. Kvítka pak vyniknou ve své jednoduchosti. Zapálí několik dlouhých svící, zhasne hlavní světlo a do prostoru hned pronikne jiná atmosféra.

Nákup: Pokud jí příprava některého z pokrmů připadá příliš složitá, nenechá se tím otrávit a koupí ho hotový. Třeba chobotničkový salát. Na DVD Vaříme express vypráví, že místo několikahodinového postávání za kuchyňskou linkou raději zaběhne do italského obchodu, kterému důvěřuje.

Úspora času: Pokud čeká hosty, nakoupí častokrát připravené pokrmy a stolu dodá už jen jednu nebo dvě dominanty, které vzešly zpod jejích rukou. A hotová jídla svým způsobem ozvláštní: k sýrům opeče hrušky s medem, kupované saláty zalije špičkově dochuceným dresinkem, k roastbeefu okoření majonézu. Vaření je přece zábava, žádný stres. A jen málokdo má čas stát hodiny a hodiny za plotnou.

Bleskurychlé křehulky

Opravdu express dezert, který Nigella Lawson nosí na návštěvy jako dárek. Jen ho mazaně skrývá ve zdobené retro plechovce převázané růžovou mašlí. Než její rafinované sladké kousky ztvrdnou, stihne se nalíčit i učesat.

Bleskurychlé křehulky podle Nigelly Lawsonové

  • 200 g krupicového cukru
  • 60 ml vody
  • 150 g zlatého sirupu
  • 150 g solených arašídů
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • 25 g másla
  • 1 1/4 jedlé sody

1. Krupicový cukr, vodu a zlatý sirup přivedeme k varu. Vaříme asi deset minut, než se začne z hrnce kouřit.
2. Odstavíme z plotny a vmícháme arašídy, lžičku vanilkového aroma, máslo a jedlou sodu. Směs napění a bude pěkně lepit.
3. Rychle ji nalejeme na plech pomaštěný máslem. Vznikne plát, který necháme vychladnout. Pak ho rozbijeme na malé kousky - třeba kladívkem.

TIP: V ještě rychlejší variantě pohodářská Britka pracuje jen s vodou, cukrem, sirupem a sodou.

  • Nejčtenější

Nejlepší je stejně vajíčkový s gothajem, říká královna českých chlebíčků

Ač by se mohlo někdy zdát, že světová gastronomie je vůči původním domácím dobrotám až příliš invazivní, v oblasti...

Zajíčka, nebo moudré stáří? Čeho se bát a na co se těšit, když vás dělí roky

Říká se, že na věku nezáleží. Není to však vždycky pravda. Ženy, které mají zkušenost se starším i s mladším mužem, by...

Varovné signály těla. Co způsobuje závrať, bílý jazyk nebo únavu

Ne každý z nás stíhá pravidelné prohlídky u praktického lékaře. Někdy není čas, jindy zapomenete. Ovšem ignorovat...

Orgastické ženy mají houpavější chůzi, popisuje sexuoložka Lucie Krejčová

Premium Vědkyně Lucie Krejčová se již několik let zabývá otázkami ženské sexuality. Ve své odborné práci posuzovala například i...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Žena se dala na vzpírání po šedesátce, dnes je z ní nový člověk

Čtyřiašedesátiletá Julia Olsonová z Georgie se v minulosti potýkala s diabetem a museli jí transplantovat ledvinu....

Ze sbírky na pohřeb Roma pozůstalí nedostali nic. Byl to podvod

Premium Měl mít velkolepý pohřeb. Balzamování, bíle lakovaná rakev z Ameriky, kočár tažený vraníky... Rodina Roma, který zemřel...

Klaus: Volby nic nepřinesou. Kolem covidismu a genderismu se bude chodit po špičkách

Premium Každý z nás by se měl sám rozhodnout, jakou míru opatrnosti vůči nákaze covidem chce zvolit, říká přesvědčeně bývalý...

Česko formuje domobranu. Výcvik může podstoupit každý, kdo má zbrojní průkaz

Premium Stát zakázal ozbrojené skupiny a lidem nabídl alternativu: absolvujte speciální kurz a můžete Česku pomáhat se zbraní....

  • Další z rubriky

Jak poznat kvalitní zmrzlinu. Nástrahy číhají také na zmrzlináře

Premium Darek Hrivňák už 15 let vyrábí populární zmrzlinu pod značkou 2ad. Jeho rakytníková, pistáciová či čokoládová jsou...

Pošlete recept a fotografii pokrmu ze své grilovačky a vyhrajte cenu

Soutěž Je léto, proto je pravděpodobné, že trávíte hodně času na zahradě při grilování. Nezapomeňte fotit a zapojte se do...

Soutěžní grilování: Vepřové špízy, grilované nektarinky i nestárnoucí losos

Soutěž Od 7. července jste začali posílat soutěžní recepty a fotografie z domácího grilování. Dnes přinášíme první výběr toho...

VIDEO: Souboj kuchařů na grilu přinesl dva stejné lososy a rozdílnou chuť

Dva kuchaři spojili síly, aby ukázali, jak lze přistupovat ke grilování. Zatímco Martin Kortus vsází na přírodní...

LETNÍ SOUTĚŽ: Už jste navštívili Archeopark Chotěbuz?
LETNÍ SOUTĚŽ: Už jste navštívili Archeopark Chotěbuz?

Vkládejte svoje tipy na výlety s dětmi a vyhrávejte hodnotné ceny po celé léto. Kam vyrazit tento týden? Navštivte třeba Archeopark Chotěbuz.

Zemřel slovenský herec Milan Lasica, zkolaboval přímo na jevišti

Ve věku 81 let zemřel slovenský herec Milan Lasica. Web sme.sk uvedl, že vystupoval se skupinou Bratislava Hot...

Možná neadoptujeme. Příprava s psycholožkou byla škola, říká Viktor Vincze

Viktor Vincze (30) promluvil o plánované adopci dítěte i návštěvách psycholožky, které absolvovali s manželkou Adélou...

Petr Rajchert si změnil příjmení a potřetí se oženil, manželka je těhotná

Zakládající člen kapely Chinaski Petr Hradil (rodným příjmením Rajchert) se v třiapadesáti letech potřetí oženil. Po...

Holanová: Rozvod s Šípem? Do vztahu se nám vloudila mlaďounká chybička

Rozhovor s Marcelou Holanovou vznikal v Chateau Šanov na soustředění s finalisty soutěže Muž roku 2021. Zpěvačka, která...

Zemřel František Nedvěd. Folkové legendě se vrátila rakovina plic

V třiasedmdesáti letech zemřel v neděli folkový muzikant František Nedvěd. Prohrál boj s rakovinou plic. Úmrtí na...