Mýtus Nejsme kojenci, nemáme tedy důvod pít mléko
Za prvé – mléko je významným zdrojem vitaminů, minerálních látek, snadno vstřebatelných bílkovin a v případě fermentovaných mléčných výrobků i probiotik. Za druhé – s mlékem a mléčnými výrobky lze vykouzlit v kuchyni řadu výborných pokrmů.
Jinou otázkou je intolerance laktózy nebo alergie na bílkovinu kravského mléka. Laktóza neboli mléčný cukr se nachází jak v mléce mateřském, tak v kravském. V těle máme enzym laktázu, který umí tento sacharid rozštěpit na pro nás využitelné látky. Kojenci mají laktázy nejvíce, v průběhu života její množství a aktivita mohou klesat.
Když vám mléko nedělá dobře. Na vině může být alergie i intolerance |
Pokud laktóza vstoupí do tlustého střeva nerozštěpená, je zde fermentována střevními bakteriemi, což vede k obtížím. Dnes už je ale na trhu k mání mléko bezlaktózové, tvrdé sýry a fermentované mléčné výrobky mají obsah laktózy přirozeně nižší.
V případě alergie na mléčnou bílkovinu nejsou bohužel bezlaktózové produkty řešením, mléko a mléčné výrobky je nutné už celoživotně vyřadit.