Čtenářský recept: Medové perníčky

  10:08aktualizováno  10:08

Medové perníčky | foto: Lenka Nováková

  • 650 g hladké mouky
  • 100 g tekutého medu
  • 200 g cukru krupice
  • 100 g másla (nebo napůl s Herou)
  • 4 žloutky
  • 2 lžičky perníkového koření
  • 4 lžíce mléka
  • 2 lžičky jedlé sody
  • kakao

Na polevu:

  • cukr moučka (množství dle potřeby, aby poleva nebyla moc řídká nebo příliš tuhá)
  • 1 bílek
  • 1 lžička solamylu
  • několik kapek citronové šťávy

1. Vejce, med, cukr, máslo, koření a sodu dáme do mísy a dobře umícháme. Do této směsi zamícháme postupně mouku (je možné, že se ani všechna nezpracuje) a dobře těsto propracujeme až je lesklé.

2. Těsto necháme v chladu odpočinout, potom vyválíme, vykrajujeme tvary, po upečení hned potíráme rozšlehaným vajíčkem.

3. Poleva: Cukr moučku (minimálně 2 prosátý) mícháme s bílkem (lépe ho také procedit), lžičkou solamylu a několika kapkami šťávy z citronu do zhoustnutí. Množství cukru dáváme podle potřeby.

Poznámka: Recept je rodinný, péct perníčky mě naučila v dětství moje maminka. I když jsme vyzkoušely i jiné perníkové recepty, stejně jsme se vrátily k původnímu. Perníčky jsou krásně voňavé a moc dobře chutnají. U dětí jsou moc oblíbené.

Autor:
  • Nejčtenější

Lékařům podstrčila dceřin vzorek moči místo svého, stálo ji to život

Taťána Proninovová nemohla podstoupit vysněnou plastickou operaci prsou kvůli chronickému onemocnění ledvin. Po...

Příběh Markéty: Milenec se mě odmítá vzdát

Krizi v manželství jsem řešila zpočátku sexem na jednu noc s kolegou z práce. Jenže náš vztah se vymkl kontrole a...

Premium

Potraviny: Co škodí a jak. Žijeme v době jedové, říká autorka bestsellerů

Svými názory provokuje mnohé odborníky. Často jde proti letitým pravdám lékařů, expertů z potravinářského průmyslu i...

Příběh Oliny: Vyspala jsem se s kamarádem, nevím co dál

Udělala jsem velkou hloupost, vyspala jsem se se svým nejlepším kamarádem. Bylo to krásné, ale i tak bych byla radši...

Proč mají ženy prsa a děsí nás hadi? 11 otázek a odpovědí kolem evoluce

I když občas evoluci fušujeme do řemesla a snažíme se ji vlastními civilizačními pravidly vzdorovat, kdesi hluboko v...

Premium

Gott šel měsíc před smrtí do Archivu bezpečnostních složek. Měl čisté svědomí, říká Špátová

Ten titulek musím hned opravit, protože Olga Špátová s Karlem Gottem prožila vlastně roky dva. Už před deseti lety, k...

Premium

Lara Fabian oslaví v Praze narozeniny. Máme exkluzivní přednostní nákup vstupenek

Po dvou letech se 9. června 2020 vrátí do Prahy Lara Fabian. Zpěvačka belgicko-italského původu má k českému publiku...

Premium

Chci chlapa, co má větší koule než ego, říká svobodná matka Nikol Štíbrová

Před pár dny oslavila třiatřicítku a cítí se šťastná a spokojená. Nebylo to ale zadarmo – moderátorka a hvězda...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Hruškový koláč z Bretaně

Je čas hrušek a tak si k víkendové kávě upečte náš hruškový koláč z Bretaně.

RECEPT DNE: Hustá zeleninová polévka

V nevlídném počasí je hustá zeleninová polévka ideální večeří. Vyzkoušejte náš recept, určitě si pochutnáte.

RECEPT DNE: Slaný koláč s fíky

Slaný koláč je ideální nejen k večeři, ale vzít si ho můžete i na výlet nebo jako svačinu do práce.

RECEPT DNE: Pomazánka z lososa

Každý den nemusíte chystat teplou večeři. Vyzkoušejte náš recept na skvělou pomazánku z lososa.

Najdete na iDNES.cz