Lahodné perníčky
Na těsto:
* 150 g hladké mouky
* 150 g žitné mouky
* 50 g moučkového cukru
* 2 lžíce solamylu
* 100 g másla
* 4 lžíce medu
* 2 lžíce rumu
* 1 žloutek
* perníkové koření
Na potření:
* 1 vejce
Na ozdobu:
* mandle
* 1 bílek
* 150 g moučkového cukru
* pár kapek citronové šťávy
* lžička solamylu
vánoční soutěž |
1. Do mísy prosejeme mouku, moučkový cukr a solamyl. Přidáme lžičku perníkového koření, nakrájené máslo, med, rum a žloutek. Zpracujeme hladké nelepivé těsto.
2. Zabalíme ho do fólie a necháme odležet v ledničce.
3. Odleželé těsto rozválíme na plát a vykrajujeme tvary. Rozložíme je na plech vyložený pečicím papírem, potřeme vejcem rozšlehaným se lžičkou vody a ozdobíme mandličkami. Pečeme v troubě vyhřáté na 160° C asi 15 minut.
4. Připravíme si bílkovou polevu na zdobení perníčků. V míse třeme bílek s třikrát prosátým moučkovým cukrem. Přidáme pár kapek citronu a nakonec dáme lžičku škrobu. Třeme tak dlouho, až je poleva hustá.
Poznámka:
Perníčky jsem zkoušela péct několikrát a pořád to nebylo úplně ono. Jsem rodačka z Pardubic, města perníku, a tak jsem se na sebe trochu naštvala a začala pátrat, pročítat recepty, rady a tipy, až jsem postupným zkoušením a úpravou surovin dosáhla dobrého výsledku – perníčky jsou jemné, měkké, chutné a nijak složité.