Musaka
Ingredience:
- 1 cibule
- 150 g řapíkatého celeru
- 4 stroužky česneku
- olivový olej na restování
- 600 g mletého hovězího masa
- 100 g rajského protlaku
- 4 bobkové listy
- 200 ml červeného vína
- sůl a mletý černý pepř
- špetka mleté skořice
- špetka mletého římského kmínu
- 70 g másla
- 40 g hladké mouky
- 500 ml polotučného mléka
- 600 g lilku
- 800 g brambor, vařených ve slupce
- hladkolistá petržel na dozdobení
Pracovní postup:
- Cibuli, řapíkatý celer a česnek očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu krátce opečeme. Poté přidáme maso a restujeme dohněda. Vmícháme protlak, přidáme 2 bobkové listy a přilijeme víno. Vaříme, dokud se alkohol nevypaří.
- Poté přilijeme cca 200 ml vody a dusíme asi 40 minut doměkka. Ragú ochutíme solí, pepřem, skořicí a římským kmínem.
- V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko, přidáme zbylé bobkové listy, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut na mírném ohni.
- Mezitím lilek omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme ho a necháme asi minutu tzv. vypotit. V pánvi rozehřejeme olej a lilek opékáme cca 3 minuty z každé strany.
- Brambory oloupeme, nakrájíme na slabé plátky a část jich rozložíme na dno zapékací mísy. Zalijeme je bešamelem. Poté rozprostřeme vrstvu masového ragú a poklademe ho lilky. Celý postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Zakončíme vrstvou masa a bešamelu.
- Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut. Musaku dozdobíme lístky petržele a podáváme.
Zeleninová polévka s restovaným krůtím masem
Ingredience:
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g lilku
- 100 g keříčkových rajčat
- 4 snítky tymiánu
- 5 snítek oregana
- olivový olej
- 800 ml drůbežího vývaru
- 150 g zelených fazolek
- sůl
- 200 g krůtích prsou
- mletý černý pepř
Pracovní postup:
- Zeleninu očistíme. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, mrkev na kolečka, celer na kostičky, lilek a rajčata na kousky. Bylinky omyjeme, osušíme a lístky otrháme.
- Ve větším hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme mrkev a celer a společně krátce orestujeme. Zeleninu zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Pak do hrnce vložíme lilek a fazolky a na mírném plameni vaříme asi 15 minut.
- Krůtí prsa očistíme a rozkrojíme na plátky. Osolíme je, opepříme a restujeme v pánvi na oleji z každé strany asi 5 minut. Orestované maso roztrháme na kousky.
- Hotovou polévku dochutíme solí a bylinkami a podáváme s krůtím masem.
Grilované lilkové rolky
Ingredience:
- 250 g sýra feta
- 100 g nakládané grilované papriky
- 2 mladé cibulky
- snítka rozmarýnu
- 2 stroužky česneku
- mletý černý pepř
- 1 větší lilek
- 4 lžíce olivového oleje
Pracovní postup:
- Feta sýr nastrouháme nahrubo a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou grilovanou papriku bez nálevu, nasekanou cibulku, lístky rozmarýnu, nastrouhaný česnek a mletý pepř. Náplň dobře promícháme.
- Lilek omyjeme a nakrájíme podélně na plátky. Osušíme je a rozložíme na pracovní plochu.
- Na jeden okraj plátků položíme vždy lžíci sýrové náplně. Plátky zarolujeme a rolky upevníme párátky.
- Lilkové závitky přelijeme olivovým olejem a necháme krátce odležet. Pak je ogrilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu. Podáváme s bílým pečivem.