Doporučujeme

Lilkové recepty: řecká musaka, grilované rolky i zahradnická polévka

  • 4
Cuketu do svého letního repertoáru zakomponoval už snad každý, ovšem s lilkem se to má tak, že se často ostýcháme pozvat ho do kuchyně. Nechte se inspirovat středomořskou kuchyní a zkuste pravou řeckou musaku, barevnou polévku s krůtím masem nebo lahodné rolky.
Musaka

Musaka

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 150 g řapíkatého celeru
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej na restování
  • 600 g mletého hovězího masa
  • 100 g rajského protlaku
  • 4 bobkové listy
  • 200 ml červeného vína
  • sůl a mletý černý pepř
  • špetka mleté skořice
  • špetka mletého římského kmínu
  • 70 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 500 ml polotučného mléka
  • 600 g lilku
  • 800 g brambor, vařených ve slupce
  • hladkolistá petržel na dozdobení

Pracovní postup:

  1. Cibuli, řapíkatý celer a česnek očistíme a nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme olej a zeleninu krátce opečeme. Poté přidáme maso a restujeme dohněda. Vmícháme protlak, přidáme 2 bobkové listy a přilijeme víno. Vaříme, dokud se alkohol nevypaří. 
  2. Poté přilijeme cca 200 ml vody a dusíme asi 40 minut doměkka. Ragú ochutíme solí, pepřem, skořicí a římským kmínem.
  3. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a připravíme světlou jíšku. Přilijeme mléko, přidáme zbylé bobkové listy, sůl a přivedeme k varu. Vaříme asi 20 minut na mírném ohni.
  4. Mezitím lilek omyjeme a nakrájíme na plátky. Osolíme ho a necháme asi minutu tzv. vypotit. V pánvi rozehřejeme olej a lilek opékáme cca 3 minuty z každé strany.
  5. Brambory oloupeme, nakrájíme na slabé plátky a část jich rozložíme na dno zapékací mísy. Zalijeme je bešamelem. Poté rozprostřeme vrstvu masového ragú a poklademe ho lilky. Celý postup opakujeme do spotřebování všech surovin. Zakončíme vrstvou masa a bešamelu. 
  6. Pečeme v troubě předehřáté na 170 °C asi 40 minut. Musaku dozdobíme lístky petržele a podáváme.
Zeleninová polévka po zahradnicku s restovaným krůtím masem

Zeleninová polévka s restovaným krůtím masem

Ingredience:

  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 100 g mrkve
  • 200 g celeru
  • 200 g lilku
  • 100 g keříčkových rajčat
  • 4 snítky tymiánu
  • 5 snítek oregana
  • olivový olej
  • 800 ml drůbežího vývaru
  • 150 g zelených fazolek
  • sůl
  • 200 g krůtích prsou
  • mletý černý pepř

Pracovní postup:

  1. Zeleninu očistíme. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky, mrkev na kolečka, celer na kostičky, lilek a rajčata na kousky. Bylinky omyjeme, osušíme a lístky otrháme. 
  2. Ve větším hrnci rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje a necháme na něm zesklovatět cibuli a česnek. Přidáme mrkev a celer a společně krátce orestujeme. Zeleninu zalijeme vývarem, osolíme a přivedeme k varu. Pak do hrnce vložíme lilek a fazolky a na mírném plameni vaříme asi 15 minut. 
  3. Krůtí prsa očistíme a rozkrojíme na plátky. Osolíme je, opepříme a restujeme v pánvi na oleji z každé strany asi 5 minut. Orestované maso roztrháme na kousky. 
  4. Hotovou polévku dochutíme solí a bylinkami a podáváme s krůtím masem.
Grilované lilkové rolky

Grilované lilkové rolky

Ingredience:

  • 250 g sýra feta
  • 100 g nakládané grilované papriky
  • 2 mladé cibulky
  • snítka rozmarýnu
  • 2 stroužky česneku
  • mletý černý pepř
  • 1 větší lilek
  • 4 lžíce olivového oleje

Pracovní postup:

  1. Feta sýr nastrouháme nahrubo a dáme do mísy. Přidáme nakrájenou grilovanou papriku bez nálevu, nasekanou cibulku, lístky rozmarýnu, nastrouhaný česnek a mletý pepř. Náplň dobře promícháme. 
  2. Lilek omyjeme a nakrájíme podélně na plátky. Osušíme je a rozložíme na pracovní plochu. 
  3. Na jeden okraj plátků položíme vždy lžíci sýrové náplně. Plátky zarolujeme a rolky upevníme párátky. 
  4. Lilkové závitky přelijeme olivovým olejem a necháme krátce odležet. Pak je ogrilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu. Podáváme s bílým pečivem.

  • Vybrali jsme pro Vás