Letní škola vaření: domácí bavorská sekaná podle kluka v akci Filipa Sajlera

  0:51aktualizováno  0:51
Kromě pokrmů z jednoho hrnce jsme pro vás připravili také recept na domácí bavorskou sekanou podle Filipa Sajlera, který vystupuje v pořadu Kluci v akci.

Domácí bavorská sekaná | foto: Profimedia.cz

ČERSTVÁ ZELENINA S VAJÍČKY A KLOBÁSOU

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 300 g rajčat * 300 g paprik * 500 g vařených brambor * 2 šalotky * 2 feferonky * 1 pikantní klobása chorizo nebo dunajská * 5 vajec * 1 lžíce másla * 1 lžíce olivového oleje

1. Papriky a rajčata omyjeme, nakrájíme na větší kousky, cibulku nasekáme nadrobno a feferonky podélně rozřízneme, odstraníme semínka a žebrování a nakrájíme na proužky. Salát zakapeme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem. ¨

2. Na pánvi zpěníme nakrájenou cibuli a opečeme ji dozlatova, přidáme nakrájené uvařené brambory a chvíli společně opékáme. Směs zalijeme rozšlehanými vajíčky, dochutíme solí a pepřem a za stálého míchání smažíme, dokud vajíčka nejsou pevná. Přidáme nakrájenou klobásu.
Vaječnou směs podáváme s čerstvým pečivem.

Tip
Kdo nemá rád pikantní chutě, vynechá feferonky.

DOMÁCÍ BAVORSKÁ SEKANÁ

Pro 6 osob

Recept: Filip Sajler

* 600 g vepřového masa libového * 600 g vepřového bůčku * 150 g vepřových jater * mletý kmín * jemně sekaná petrželová nať * 4 stroužky česneku * muškátový oříšek * majoránka * mleté nové koření * citronová kůra * bílý pepř * sůl * 10 dlouhých jemných plátků uzené slaniny

1. Maso a játra nakrájíme na kostky a společně s 200 g ledu rozsekáme v mixéru na jemnou masovou fáš a dle potřeby přiléváme vodu, nakonec ochutíme kořením, solí a česnekem. Vložíme do formy vyložené slaninou nebo vytvarujeme a slaninou obalíme, pečeme na 150 °C cca 60-70 minut.

2. Podáváme s bramborovým nebo zelným salátem, ale nejlépe pouze s křupavým pečivem a hořčicí. Vletních měsících se může i netradičně podávat s vypečenou šťávou, opečenými rajčaty a těstovinami.

Tip
Do sekané můžete pro zjemnění přidat na kostky nakrájený tvrdý sýr.

DOMÁCÍ CHLÉB

Na 1 bochník

Příprava: 30 minut + 2-3 hodiny kynutí, pečení 30 minut

* 250 g hladké pšeničné mouky 00 extra + trochu na poprášení a podsypání * 100 g jemně mleté celozrnné špaldové mouky * 150 g žitné celozrnné jemně mleté mouky * 2 lžičky soli * 1 lžíce cukru krupice * 1/2 balíčku čerstvého droždí nebo 1 sáček sušeného droždí Dr. Oetker * 300 ml vlažné vody * 1 lžíce sezamových semínek * 1 lžíce lněných semínek * 1 lžíce kmínu nebo máku

Připravíme si a odvážíme všechny suroviny, aby měly pokojovou teplotu.

1. Do mísy prosejeme špaldovou a žitnou mouku a obě mouky promícháme se solí. Přidáme hladkou mouku a uděláme do ní důlek, do kterého rozdrobíme droždí s cukrem.

2. K droždí vlijeme část vlažné vody. Mezi prsty promneme droždí s vodou a trochou mouky. Při použití suchého droždí smícháme suché přísady, vlijeme vodu a zpracujeme hnětačem a pokračujeme bodem 6.

3. Mísu přikryjeme a necháme vzejít kvásek. Přilijeme vodu a hnětačem zpracujeme v hladké nelepivé těsto. Těsto přendáme na pomoučený vál a zapracujeme do něj semínka a propracujeme.

4. Utvoříme bochánek, poprášíme ho moukou a necháme vykynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Těsto můžeme přikrýt, aby neoschlo a vyvarujeme se průvanu.

5. Vykynuté těsto ještě jednou dobře propracujeme na vále, aby z něj vyšel vzduch, a vypracujeme opět hladký bochánek. Povrch potřeme vodou a necháme na plechu znovu vykynout.

6. Mezitím si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Vykynutý bochník před pečením poprášíme moukou, vložíme do předehřáté trouby a pečeme ve spodní části trouby asi 30 minut.

7. Upečený chléb přendáme na mřížku a necháme vychladnout. Upečený bochník by měl znít na poklep dutě. Vychladlý chléb uchováme zabalený v čisté utěrce.

Tip
Potřete-li povrch chleba žloutkem rozmíchaným se lžící vody, chléb bude krásně lesklý a hladký. Aby bochník při pečení nepopraskal, můžete jeho povrch při druhém kynutí nebo před pečením nakrojit do kříže. Chléb můžeme péct i ve formě.

POMAZÁNKY

Rychlou večeři nebo nápaditou svačinu připravíte z čerstvé pomazánky a na klínky nakrájeného pečiva nebo zeleniny.

Sýrová s kukuřicí:
Krémový tavený sýr promícháme se sterilovanou kukuřicí, okurkou a šunkou nakrájenou na kostičky. Přidat můžeme i česnek. 

Pomazánku můžeme podávat s čerstvým pečivem nebo jako dip k vařeným novým bramborům či nakrájené zelenině.

Tuňákový krém:
Konzervu tuňáka ve vlastní šťávě slijeme a promícháme s malou lučinou a nadrobno nakrájenou jarní cibulkou.

Rybičková pomazánka se hodí k čerstvé zelenině, pečivu, mexickým chipsům. Vyrobit ji můžete i ze sardinek, lososa či jiných rybiček nebo obyčejného uzeného sledě.

Budapešť:
Vaničku jemného tvarohu promícháme s jedním jogurtem a najemno nasekanou jarní cibulkou. Dochutíme dvěma lžičkami sladké papriky, solí, pepřem.

Hodí se jako dip k bramborům, s čerstvým pečivem a výborná, i když nezvyklá je v kombinaci s haluškami.

Bylinková:
Pomazánkové máslo promícháme s dostupnými zelenými bylinkami. Dochutíme solí, pepřem a celými lístky bazalky. 

Hodí se k topinkám, zapečeným bramborám a čerstvému pečivu.

Autor:

Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Jednodílné plavky pro bohyni pláže prodají vnady a skryjí nedostatky

Sexy British model Demi Rose looks red hot in a one piece thonged swimsuit in...

Rafinované šněrování přitáhne pohledy k dekoltu, vykrojení k pevnému bříšku a volánek přidá na objemu přesně tam, kde...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Thajský salát s hovězím masem

Thajský salát s hovězím masem

Máte rádi exotickou kuchyni? Pak rozhodně vyzkoušejte recept na thajský salát s hovězím masem.

RECEPT DNE: Vepřová panenka na středomořský způsob

Vepřová panenka na středomořský způsob

Už máte dovolenou za sebou? Pak si ji můžete připomenout vynikající vepřovou panenkou na středomořský způsob. Rozhodně...

RECEPT DNE: Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Meruňky jsou lahodné letní ovoce, které se skvěle hodí i na pečení. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový koláč s...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz