Letní škola vaření: snadné pokrmy z jednoho hrnce

Na chalupě trávíme nejčastěji svou dovolenou. Jak si uvařit dobrý oběd i večeři, přitom neumazat moc nádobí a mít jídlo brzy na stole, to vás naučíme v sedmém díle Školy vaření.

Lečo s klobáskami | foto: Profimedia.cz

LEČO S KLOBÁSKAMI

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut

* 4 lžíce oleje * 2 střední cibule, nakrájené na klínky * 6 větších barevných paprik * 4 tvrdší velká rajčata * 4 kvalitní klobásky, např. debrecínská * sůl a mletý pepř na dochucení * 1/2 lžičky mleté pálivé papriky

1. Papriky a rajčata omyjeme, papriky zbavíme semeníku a nakrájíme na proužky. Rajčata rozkrojíme na čtvrtiny, vyřízneme zelenou část okolo stopky, odstraníme měkkou část se semínky a dužinu nakrájíme na osminky nebo plátky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na klínky.

2. V hlubší pánvi rozehřejeme polovinu oleje a opečeme na něm několikrát naříznuté klobásky ze všech stran, vyjmeme a uchováme teplé. Do výpeku přidáme zbylý olej, zpěníme na něm nakrájenou cibuli, přidáme papriky, rajčata a opékáme a mícháme, dokud se zelenina neopeče a nezkřehne a šťáva, kterou pustila, se částečně nevydusí.

3. Nakonec směs osolíme, opepříme, přidáme opečené klobásky a společně prohřejeme. Stáhneme z ohně nebo zmírníme plamen, aby se snížila teplota, a zaprášíme mletou pálivou paprikou, necháme zpěnit a promícháme. Podáváme nejlépe s čerstvým pečivem.

Tip
K podušené zelenině klidně přisypte i sladkou mletou papriku pro zvýraznění chuti nebo naopak vynechejte pálivou papriku či použijte pouze sladkou. Lečo můžete, jak je u nás zvykem, spojit s rozšlehanými vejci a uzeninu nakrájet.

ZELENINOVÁ POLÉVKA S FAZOLEMI A ŠPENÁTEM

Pro 4-6 osob

Příprava: 15 minut, vaření 30 minut

* 2 lžíce oleje * 1 cibule, nakrájená nadrobno * 4 stroužky česneku, usekaného * 2 velké brambory, oloupané * 1/2 celeru, nakrájený na kostičky * 1 velká mrkev, nakrájená na plátky * 1-2 rajčata, spařená a oloupaná * 1,5 l zeleninového vývaru nebo vody * 250 g uvařených nebo sterilovaných bílých fazolí * sůl a mletý pepř * 100 g listového špenátu

1. V hrnci osmahneme na rozehřátém oleji dorůžova nakrájenou cibuli a česnek. Přidáme na kostičky nakrájené brambory a celer, plátky mrkve a ještě chvíli opékáme. Potom vsypeme nadrobno usekaná rajčata, osmahneme a zalijeme vývarem nebo vodou.

2. Osolíme, opepříme, uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut doměkka. Potom přidáme propláchnuté fazole a ještě 5 minut povaříme. Nakonec do polévky vložíme překrájené listy čerstvého špenátu, necháme přejít varem a stáhneme z ohně. Podle potřeby dochutíme solí, pepřem nebo česnekem.

OMELETA S HRÁŠKEM, SUŠENÝMI RAJČATY A FETOU

Pro 4 osoby

Příprava: 12-18 minut

* 300-400 g zeleného hrášku, čerstvý nebo mražený * 2 lžíce másla * 4 sušená rajčata, nakrájená nadrobno * 8-12 vajec * 100 ml smetany * sůl a mletý pepř * 150 g fety * hrst rukoly nebo petrželky apod. k podávání

1. Předehřejeme si gril. V misce prošleháme vidličkou vejce se smetanou, solí a mletým pepřem. V pánvi rozehřejeme čtvrtinu másla, vsypeme čtvrtinu hrášku, osolíme, opepříme a krátce podusíme.

2. Přidáme díl sušených rajčat a zalijeme čtvrtinou rozšlehaných vajec a krouživým pohybem je rozlijeme po pánvi. Povrch omelety poklademe plátky fety a necháme odspodu ztuhnout.

3. Pomocí talíře omeletu obrátíme. Omeleta má být zespodu i na povrchu opečená, ale uvnitř by měla být trochu vláčná, ne vysušená. Podáváme ihned po dopečení s usekanou rukolou nebo petrželkou.

Tip
Omeletu můžeme upéct také najednou jako vaječnou tortillu ve vyšší větší pánvi a po upečení ji krájet na jednotlivé porce. Nemáte-li gril, dopečte omeletu v troubě nebo přímo na sporáku na mírném ohni pod poklicí.

ZAPEČENÉ BRAMBORY S RAJČATY A SÝREM

Pro 4 osoby

Příprava: 30 minut, pečení 55-60 minut

* 1,5 kg brambor * 500 g rajčat * 2 hrsti čerstvých usekaných bylinek (tymián, rozmarýn, bazalka, oregano, sůl a mletý pepř) * 150 g polotvrdého sýra, např. eidam nebo ementál apod. * 1-2 lžíce olivového oleje * trochu másla na vymazání zapékací misky

1. Předehřejeme si troubu na 200-250 stupňů. Brambory oloupeme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Omytá rajčata rovněž nakrájíme na plátky a bylinky jemně usekáme. Zapékací misku nebo pekáček vymažeme máslem, na dno rozložíme třetinu brambor, osolíme, opepříme, posypeme částí bylinek a strouhaného sýra.

2. Na takto připravené brambory rozložíme třetinu nakrájených rajčat, která rovněž ochutíme solí, pepřem, bylinkami a nakonec posypeme hrubě strouhaným sýrem. Takto střídavě vrstvíme brambory a rajčata do vyčerpání všech surovin, končíme vrstvou rajčat se sýrem.

3. Rajčata zakapeme olivovým olejem, překryjeme alobalem nebo přiklopíme poklicí a pečeme v předehřáté troubě, dokud brambory nezměknou, trvá to asi 35-45 minut.

4. Jakmile jsou brambory měkké, stáhneme alobal nebo sundáme poklici a dopečeme dozlatova a dokud se tekutina, kterou brambory pustily, trochu nevypeče. Vyjmeme z trouby a před podáváním necháme chvíli odpočinout.

Tip
Na zapékání použijte jakýkoliv polotvrdý nebo tvrdý sýr. Vhodnější jsou v tomto případě sýry výraznější chuti.

Autor:
  • Nejčtenější

Malinovo-čokoládové dortíčky

Malinovo-čokoládové dortíčky

Střední

45 min

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Brownies se semínky z granátového jablka

Střední

60 min

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Levandulový dort

Střední

120 min

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.

Růžový chia pudink

Růžový chia pudink

Lehké

45 min

Lahodný a navíc zdravý dezert s malinami.

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...