Královská lahůdka
Málokdo ví, že tato zelenina pochází původně z Kypru a v 16. století se pěstovala ve francouzských královských sklenících jako lahůdka pro „krále slunce“, Ludvíka XIV.
Květák jako takový poskytuje pořádnou porci vitaminů, kromě klasického céčka v něm naleznete i vitamin K, který podporuje kvalitu krve a zabraňuje tvorbě modřin.
Jeho specifickou chuť mají na svědomí hořčičné glykosidy, které napomáhají tělu vstřebávat vitaminy, minerály a další prospěšné látky. Proto neváhejte a užijte si květák v celé jeho chuti, vůni i kráse.
Vaření a recepty
Sledovat další díly na iDNES.tvDo trouby i na pánev
Ještě než květák začnete porcovat, namočte ho na hodinu do vody. Poté ho rozdělte na růžičky, košťál a listy. Růžičky můžete chroupat syrové nebo je povařit a využít na různé pokrmy.
Klasikou je obalovaný květák či květákový mozeček. Vyzkoušet můžete i pečený květák.
Jak na to: Troubu vyhřejte na 200 °C. Z uvařených růžiček vykapejte vodu a poklaďte je na plech vyložený pečicím papírem. Osolte je, opepřete a nakonec polijte olivovým olejem. Pečte cca 15 až 20 minut.
Jaké koření se hodí ke květáku?Muškátový oříšek: Dodá květáku sladší chuť. Přijde vhod do květákových polévek, krémů, zapékaných pokrmů a pyré. Mletý česnek: Promění květákové jídlo v aromatickou lahůdku. Nejvíce se uplatní v asijských specialitách. Aromatické bylinky: Tymián, koriandr, kopr, oregano či bazalka zlehčí květáková jídla a dodají jim svěžest. Paprika: Pod její taktovkou dostane květák pikantnější chuť. Dobře okoření pečenou nebo smaženou variantu. |
Skvělá polévka z košťálu
Nevyhazujte však ani košťál. Je křupavý, plný vitaminu A a má chuť podobnou kedlubně. Můžete ho přidat do vývaru, polévek či omáček (koprovky, brokolicové nebo křenové).
Pokud ho nastrouháte a smícháte s kořením, máte hned základ pro zeleninové placky.
Zkuste si z něj připravit i lahodný krém. Do kastrůlku nalijte smetanu a uveďte ji k varu. Přidejte nakrájený košťál, uzenou sůl a povařte, dokud střed květáku nezměkne. Změklý košťál rozmixujte s trochou smetany a smíchejte se zbylým obsahem rendlíku. Servírujte s chlebovými krutony k večeři nebo jako přesnídávku.
Listy přimíchejte do salátů
Můžete je použít do sendvičů, salátů, koktejlů nebo smoothie. Zelené listy květáku jsou zásobárnou železa, vápníku a vitaminů A, C a E. Jejich konzumace prospívá střevům a fungují i jako prevence proti zácpě.
Chcete-li, můžete si je dopřát třeba i v tepelné úpravě. Stačí, když listy umyjete a odstraníte z nich tuhý střed. Do mísy kápněte trochu oleje, přidejte oblíbené koření, listy v něm promíchejte a rozložte je na plech s pečicím papírem. Dobrotu pečte v troubě při 200 °C zhruba 10 minut.
Jaké květákové jídlo máte nejraději? Hlasujte v anketě na další straně.