Květáková polévka s mrkví

Pokud máte rádi zeleninu, tak je tato krémová polévka přesně pro vás.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 40 min

Ingredience

4 PORCE +

Na jíšku:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    316 KCal

    14 %

    13 %

  • Energie

    1323 KJ

    14 %

    13 %

  • Sacharidy

    11,8 g

    13 %

    12 %

  • Vláknina

    3,4 g

    11 %

    11 %

  • Bílkoviny

    4,8 g

    8 %

    7 %

  • Tuky

    27,0 g

    42 %

    39 %

  • nasycené

    16,5 g

  • trans-mastné

    0,6 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Z květáku odřízneme listy, očistíme jej a rozebereme na růžičky. Ty vložíme do osolené vody a vaříme. Asi po 10 minutách polovinu růžiček vyjmeme a odložíme na talířek.
  2. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Přilijeme vývar i s druhou částí květáku a vaříme tak dlouho, až se květák rozpadá. Necháme vychladnout a pak vše prolisujeme přes cedník.
  3. Zalijeme 1 litrem vody nebo zeleninového vývaru, přidáme očištěnou, na kousky nakrájenou mrkev, zrnka nového koření a celé květákové růžičky. Vaříme na mírném ohni. Do másla přisypeme hladkou mouku a připravíme světlou jíšku. Zahustíme s ní polévku a ještě povaříme.
  4. Žloutek rozšleháme vidličkou se sladkou smetanou a vlijeme do polévky, kterou stále mícháme.
  5. Hotovou polévku ochutíme špetkou muškátového květu, bílým mletým pepřem a podle chuti osolíme. Nakonec ji ozdobíme čerstvou petrželkou.
  6. Rada: Chceme-li při vaření květáku zbavit vývar nepříjemného pachu, nedáme na hrnec poklici.
Autor:

Podobné recepty

Mrkvová polévka s bramborovou kaší

Dokonale vychucená krémová polévka, která stojí za vyzkoušení.

Vydatná česnečka

Vydatná česnečka, kterou si oblíbíte.

Pečený hráškový svítek do zeleninového vývaru

Není nad poctivý domácí vývar se svítkem.

Pórková polévka

Výborná polévka, která příjemně zahřeje.

Soljanka

Výživná polévka „Soljanka“ je oblíbeným jídlem ve východní Evropě.