I totální kuchařský analfabet může vykouzlit skvělou svíčkovou

  5:02aktualizováno  5:02
Mým kulinářským vrcholem jsou buřty na kečupu. Přesto, nebo právě proto, jsem zatoužila pokořit onen kuchařský Mount Everest a naučit se "to nej". Šéfredaktorka magazínu Ona Dnes popisuje, jak se naučila připravit svíčkovou.

Svíčková na smetaně | foto: Stockfood.cz

O pomoc jsem požádala Milku Volfovou, zkušenou kuchařku a foodstylistku, která spolupracuje s mnoha kulinářskými časopisy. 

Nákupu masa se zhostila právě Milka, protože já se zatím v řeznictví pohybuju jen ve frontě na uzeniny. Párek od šunky rozeznám bezpečně, zatímco u krvavých kusů masa neidentifikuji ani zvíře, ze kterého pocházejí, natož dotyčnou část jeho těla.

V dobrých rukou

Krásný špalík Milkou zakoupené svíčkové se mírumilovně rozvaluje na prkýnku, tváří se, že bude poslouchat a rád se promění v českou specialitu. Uvidíme, hochu.

Zatím se zaměřím na něco, co zvládám téměř dokonale: nastrouhám zeleninu. Když dojde na smažení zeleninových nudliček s cukrem, zaberu se do vyprávění o tom, jak jsem si jako malá sama doma vařila na plynovém sporáku karamel, a málem dojde na tragédii připálením. Zdá se, že vaření vyžaduje plné nasazení pozornosti.

A pak už to lítá. Maso zavázat provázkem, kladu pitomé otázky, jestli to mám šněrovat jako botu, nebo spíš motat jako obvaz na zvrtnutý kotník. Milka je hodná a trpělivě po mně to svíčkové miminko převine. Pomazávám maso hořčicí a začínám si připadat proklatě zručně. Smažení ale pro jistotu jen hlídám z pozice pozorovatelky, suroviny přece jen stály dost peněz. Když jde pekáček se zeleninou a slaninou obalenou svíčkovou do trouby, říkám si, děj se vůle Milky.

Následnou tříhodinovou přestávku hladce překleneme povídáním o všech společných známých. Těm, které to postihlo, bych se ráda omluvila za předlouhou škytavku.

Tak my už jdeme do finále

Hlavní práci odvedla trouba a zvládla to báječně. Maso voní jako blázen a já jdu mixovat zeleninu na omáčku.

Tyčový mixér je už od první mateřské dovolené můj věrný kamarád, takže nedojde k žádným nehodám, ani není nutné po mém vaření vymalovat. Zahušťovací akci s mlékem a moukou nechávám na Milce. Příliš to připomíná jíšku, tedy věc, na které totálně a absolutně ztroskotávám už léta.

Nastal čas ochutnávat. Je to dobrý! Je to dokonce výborný! Moje (tak trochu) první svíčková je na světě! A knedlíky sem netahejte, to je jiný příběh. Nemůžete po mně přece chtít, abych lezla hned na dva Mount Everesty naráz.

Svíčková podle Milky

Příprava: 20 minut + pečení 180 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg pravé svíčkové
* 2 střední cibule
* 3 větší mrkve
* 2 střední petržele
* 1 malý celer
* 1 citron
* 3 plátky slaniny
* 2 lžíce nakládaných brusinek
* 3 lžíce plnotučné hořčice
* 50 ml octa
* 25 g cukru
* 120 g másla
* 50 ml oleje
* snítku tymiánu
* 3 bobkové listy
* 8 kuliček nového koření
* sůl, pepř
* 250 ml smetany ke šlehání
* 1-2 lžíce hladké mouky
* mléko nebo vývar na rozředění

Na ozdobu:
* brusinky
* šlehačka
* citron

1. Cibuli jemně nakrájejte, mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte polovinu oleje s třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu.
2. Po asi 4 minutách směs zasypejte cukrem, promíchejte a cukr nechte lehce zkaramelizovat.
3. Směs zalijte octem a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody, přidejte bobkový list, tymián, nové koření a smažte ještě asi dvě minuty, aby se rozvinula vůně koření.
4. Maso svažte kuchyňským provázkem, aby si při pečení uchovalo pěkný tvar. Pak ho ze všech stran rovnoměrně osolte, opepřete, potřete důkladně hořčicí a zprudka opečte na zbylém oleji a druhé třetině másla.
5. Do pekáčku vložte zeleninový základ, přidejte brusinky, které dodají omáčce výjimečnou chuť. Přidejte maso, které překryjete plátky slaniny, a na plátky nakrájený citron. Takto naloženou svíčkovou můžete nechat několik dní odležet v lednici.
6. Připravený základ vložte do předehřáté trouby asi na 130 °C a pozvolna pečte asi tři hodiny. V průběhu pečení můžete maso otáčet a základ lehce podlít vodou nebo vývarem.
7. Po upečení vyndejte maso a odstraňte provázek. Ze zeleninové směsi vyndejte citron a celá koření. Omáčku rozmixujte dohladka. V kastrolu přiveďte omáčku k varu a přilejte do ní smetanu prošlehanou s hladkou moukou a mlékem. Vše provařte. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla. Podle chuti omáčku osolte, opepřete, popřípadě okyselte citronovou šťávou. Můžete použít k dochucení i zakysanou smetanu.

  • Nejčtenější
Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

Lidé, jezte, neblázněte, nabádá psycholožka a dietoložka Iva Málková

Drželi jste někdy dietu? Občas? Často? Na Ivu Málkovou nemáte. Ta vyzkoušela snad všechny diety a metody na hubnutí, i...

Premium

Jak nejíst nekvalitní jídlo? Dietoložka Slimáková má jednoduchou radu

Rady, co jíst a co nejíst, už se ve virtuálním světě slily v jeden velký nepřehledný zmatek, v němž se orientujeme jen...

Peněženku si před synem raději schovej, varoval manžel náhradní ženu

Rodiče z panelákového dvoupokojového bytu v Novém Sedle jsou v podmínce. Jejich patnáctiletý syn chodí za školu. Kromě...

Premium

Chemie lásky a chtíče. Když molekuly DNA řeknou: pozvi ji na rande

Co může za to, že se zamilujeme? Kde najdeme odvahu oslovit hezkého muže nebo ženu, a odkud se v nás bere chtíč? Podle...

Premium

Havel byl z jiného těsta, vzpomíná v rozhovoru exprezident Klaus

Jeden z hlavních aktérů polistopadového vývoje Václav Klaus starší hovořil pro LN o nepochopení kuponové privatizace i...

Premium

Test kávy v kapslích: Bezpečné, pohodlné, ale drahé potěšení

V kavárně určitě najdete zajímavější druhy kávy, rozpustná je zase levnější. Test jsme zaměřili na kávu v kapslích, z...

Premium

Sex je snadno dostupný, ale nevěra ještě není důvod k rozchodu

Tolerance je podle něj jen povýšenecký postoj k druhému a vytváří korupční prostředí, proto do partnerských ani jiných...

  • Další z rubriky

Brambory nejsou jen příloha. Zkuste koláč s cibulí, lokše či štrachandu

Zvykli jsme si používat bramborové hlízy jako poměrně nudnou surovinu pro přípravu kaše, „šťouchaček“ nebo hranolek....

RECEPT DNE: Bleskurychlé špagety carbonara

Na večeře v týdnu není příliš času a tak vám přinášíme tip na bleskurychlé špagety carbonara.

Zdravější pečení. Zkuste perník, bábovku nebo pizzu z celozrnné mouky

Nadýchané koláčky a bábovky z bílé mouky jsou sice českou klasikou, je to ovšem záležitost maximálně posledních pár...

RECEPT DNE: Pomazánka z lososa

Každý den nemusíte chystat teplou večeři. Vyzkoušejte náš recept na skvělou pomazánku z lososa.

KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo
KRUTÁ REALITA: První měsíce po porodu byly peklo

Měli jste možnost si přečíst o mém porodu a o pobytu v porodnici na šestinedělí. Nyní bych chtěla rozvést poslední a nejtěžší část mého příběhu. První půlrok mého mateřství.

Najdete na iDNES.cz