Čtvrtek 7. července 2022, svátek má Bohuslava
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Čtvrtek 7. července 2022 Bohuslava

I totální kuchařský analfabet může vykouzlit skvělou svíčkovou

  5:02
Mým kulinářským vrcholem jsou buřty na kečupu. Přesto, nebo právě proto, jsem zatoužila pokořit onen kuchařský Mount Everest a naučit se "to nej". Šéfredaktorka magazínu Ona Dnes popisuje, jak se naučila připravit svíčkovou.

Svíčková na smetaně | foto: Stockfood.cz

O pomoc jsem požádala Milku Volfovou, zkušenou kuchařku a foodstylistku, která spolupracuje s mnoha kulinářskými časopisy. 

Nákupu masa se zhostila právě Milka, protože já se zatím v řeznictví pohybuju jen ve frontě na uzeniny. Párek od šunky rozeznám bezpečně, zatímco u krvavých kusů masa neidentifikuji ani zvíře, ze kterého pocházejí, natož dotyčnou část jeho těla.

V dobrých rukou

Krásný špalík Milkou zakoupené svíčkové se mírumilovně rozvaluje na prkýnku, tváří se, že bude poslouchat a rád se promění v českou specialitu. Uvidíme, hochu.

Zatím se zaměřím na něco, co zvládám téměř dokonale: nastrouhám zeleninu. Když dojde na smažení zeleninových nudliček s cukrem, zaberu se do vyprávění o tom, jak jsem si jako malá sama doma vařila na plynovém sporáku karamel, a málem dojde na tragédii připálením. Zdá se, že vaření vyžaduje plné nasazení pozornosti.

A pak už to lítá. Maso zavázat provázkem, kladu pitomé otázky, jestli to mám šněrovat jako botu, nebo spíš motat jako obvaz na zvrtnutý kotník. Milka je hodná a trpělivě po mně to svíčkové miminko převine. Pomazávám maso hořčicí a začínám si připadat proklatě zručně. Smažení ale pro jistotu jen hlídám z pozice pozorovatelky, suroviny přece jen stály dost peněz. Když jde pekáček se zeleninou a slaninou obalenou svíčkovou do trouby, říkám si, děj se vůle Milky.

Následnou tříhodinovou přestávku hladce překleneme povídáním o všech společných známých. Těm, které to postihlo, bych se ráda omluvila za předlouhou škytavku.

Tak my už jdeme do finále

Hlavní práci odvedla trouba a zvládla to báječně. Maso voní jako blázen a já jdu mixovat zeleninu na omáčku.

Tyčový mixér je už od první mateřské dovolené můj věrný kamarád, takže nedojde k žádným nehodám, ani není nutné po mém vaření vymalovat. Zahušťovací akci s mlékem a moukou nechávám na Milce. Příliš to připomíná jíšku, tedy věc, na které totálně a absolutně ztroskotávám už léta.

Nastal čas ochutnávat. Je to dobrý! Je to dokonce výborný! Moje (tak trochu) první svíčková je na světě! A knedlíky sem netahejte, to je jiný příběh. Nemůžete po mně přece chtít, abych lezla hned na dva Mount Everesty naráz.

Svíčková podle Milky

Příprava: 20 minut + pečení 180 minut

Pro 4 osoby

* 1 kg pravé svíčkové
* 2 střední cibule
* 3 větší mrkve
* 2 střední petržele
* 1 malý celer
* 1 citron
* 3 plátky slaniny
* 2 lžíce nakládaných brusinek
* 3 lžíce plnotučné hořčice
* 50 ml octa
* 25 g cukru
* 120 g másla
* 50 ml oleje
* snítku tymiánu
* 3 bobkové listy
* 8 kuliček nového koření
* sůl, pepř
* 250 ml smetany ke šlehání
* 1-2 lžíce hladké mouky
* mléko nebo vývar na rozředění

Na ozdobu:
* brusinky
* šlehačka
* citron

1. Cibuli jemně nakrájejte, mrkev, celer a petržel nastrouhejte na hrubém struhadle. V kastrolu rozehřejte polovinu oleje s třetinou másla a osmahněte v něm zeleninu.
2. Po asi 4 minutách směs zasypejte cukrem, promíchejte a cukr nechte lehce zkaramelizovat.
3. Směs zalijte octem a nechte ho vyvařit. Doplňte dvěma lžícemi vody, přidejte bobkový list, tymián, nové koření a smažte ještě asi dvě minuty, aby se rozvinula vůně koření.
4. Maso svažte kuchyňským provázkem, aby si při pečení uchovalo pěkný tvar. Pak ho ze všech stran rovnoměrně osolte, opepřete, potřete důkladně hořčicí a zprudka opečte na zbylém oleji a druhé třetině másla.
5. Do pekáčku vložte zeleninový základ, přidejte brusinky, které dodají omáčce výjimečnou chuť. Přidejte maso, které překryjete plátky slaniny, a na plátky nakrájený citron. Takto naloženou svíčkovou můžete nechat několik dní odležet v lednici.
6. Připravený základ vložte do předehřáté trouby asi na 130 °C a pozvolna pečte asi tři hodiny. V průběhu pečení můžete maso otáčet a základ lehce podlít vodou nebo vývarem.
7. Po upečení vyndejte maso a odstraňte provázek. Ze zeleninové směsi vyndejte citron a celá koření. Omáčku rozmixujte dohladka. V kastrolu přiveďte omáčku k varu a přilejte do ní smetanu prošlehanou s hladkou moukou a mlékem. Vše provařte. Mimo oheň vmíchejte poslední kousek másla. Podle chuti omáčku osolte, opepřete, popřípadě okyselte citronovou šťávou. Můžete použít k dochucení i zakysanou smetanu.

  • Nejčtenější

Sedm otázek pro test paměti. Zjistěte, v jaké kondici je váš mozek

Možná si taky kladete otázky typu: Kam jsem dala klíče? A kam mobil? A jaké mám dneska schůzky? Nic si z toho...

Pár dělí třiadvacet let, lidé ženu zaměňují s partnerovou matkou

Osmačtyřicetiletá Rachel Allenová z Texasu zažívá lásku jako z románu. Žije s o 23 let mladším partnerem a soužití si...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nejpotetovanější matka čelí urážkám na Instagramu, vášně budí i nahotou

Trojnásobná matka Aleksandra Jasminová pracuje jako tatérka. Sama je považována za nejpotetovanější matku světa a...

Zvětšené prsní žlázy, vypadávající vlasy. Body shaming se mužům přiznává těžko

Premium Zatímco zobrazování ženského těla se mění a v médiích je k vidění rozmanitost všech tvarů a velikostí, standardy pro...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ke zhubnutí jsem se prožrala, říká Petra, která shodila 20 kilogramů

Na dovolené s firmou se Petra schovávala v rohu bazénu, zatímco její kolegyně působily sebevědomě. I to u ní nakonec...

Můj syn je blázen, říká Redlova matka. Kam až sahají majetky vlivné rodiny

Premium Kdo jsou Redlovi? MF DNES přináší reportáž z místa, odkud pochází klíčová postava korupční kauzy hnutí STAN Michal Redl...

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

  • Další z rubriky

Mangold boduje. Zkuste ho místo špenátu nebo do salátů, nebudete litovat

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je...

Osm tipů pro letní grilování. Pro masožravce i milovníky zeleniny

S grilovaným šťavnatým masem chutná skvěle grilovaná zelenina, sýry nebo třeba ananas či jahody. Vyberte si z...

Slavné hospody. Už se tolik nepije, i vodáci spěchají, říkají U Rozvědčíka

Premium On se vlastně málokdo chlubí tím, že byl v rozvědce. Ale Jaroslav Franěk na to byl hrdý a vznikla hospoda U Rozvědčíka,...

Jadran na talíři. Kolik stojí jídlo v Chorvatsku a co musíte ochutnat

Premium Chorvatská gastronomie se řadě českých turistů scvrkla na brancina a oradu na žaru (ryby), dagnje na buzaru (mušle),...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Ne, ne, já nemusím, já už ho vidím. Holčička z reklamy na Kofolu se vrací

Malá holčička z vánoční „prasátkové“ reklamy na Kofolu, ve které zazněly hlášky „a bude mít ty velký zahnutý zuby...

Pavla Tomicová výrazně zhubla a s kolegy oslavila šedesátiny

Pavla Tomicová měla s Dášou Zázvůrkovou v květnu nehodu, když do kolegyniny Vespy před Národním divadlem nabouralo...

Móda z Varů: Luxus i lacinost. Sexy Ramba a Plodková. Třeštíková přestřelila

Na červeném koberci zazářily v den slavnostního zahájení 56. ročníku karlovarského filmového festivalu v luxusních...

Hvězdy ve Varech: Bývalí milenci Jágr s Verešovou po 20 letech opět spolu

Jaromír Jágr (50) a modelka Andrea Verešová (42) patřili kdysi k nejsledovanějším párům showbyznysu. Hokejista vyrazil...

Ruská ekonomika se hroutí, už není pochyb, ukazují nová statistická data

Ekonomika v Rusku se postupně hroutí, píše americký týdeník Newsweek. Průmyslová výroba se propadla hned v několika...