Chladnička podle pravidel. Kam patří máslo a kam salát?

  6:53aktualizováno  6:53
Přinést domů nákup a pak ho bez ladu a skladu nacpat do lednice, to je běžná, nicméně ne zrovna rozumná praxe v mnoha domácnostech. "Ukládání v chladničce by mělo mít svůj systém," říká Pavel Trka z firmy Whirlpool. V každém místě spotřebiče je totiž jiná vlhkost a každá surovina má na ni jiné nároky.

Víte, jak správně ukládat potraviny do lednice? | foto: Profimedia.cz

Ideální vlhkost

ve vaší chladničce

Mléčné výrobky: 70 - 80 %
Maso a ryby: 85 - 90 %
Ovoce a zelenina: 90 - 95 %

Příliš nízká vlhkost způsobuje vyschnutí potravin a ztrátu jejich hmotnosti, barvy a nutričních složek. Vysoká vlhkost naopak vede ke kondenzaci, což ovlivňuje výkon chladničky. Navíc přispívá k rychlejšímu růstu bakterií a plísní. Kompromisem je podle odborníků osmdesátiprocentní vlhkost.

Záleží také na teplotě v chladničce. "Ta by měla být maximálně osm stupňů, protože jen velmi málo mikroorganismů v potravinách je schopno růst při nízkých teplotách," říká Pavel Trka.

Jak správně ukládat potraviny?

V chladničce uložte nejníže, do speciálního boxu, ovoce a zeleninu. Zásuvka je vyrobená přesně pro ně, udržuje se v ní ideální vlhkost. Ovoce ani zeleninu před uložením do ledničky nemyjte.

chladnička grafika

Maso a ryby skladujte ve spodní přihrádce (nad zeleninovým boxem), kde je opět vyšší vlhkost.

Směrem vzhůru ukládejte šunku, sýry, jogurty a úplně nahoru pak mléčné výrobky a některé druhy ovoce: například meloun, banány, mango nebo lilek.

Právě maso a mléčné výrobky by od sebe měly být co nejdále.

Konzervované potraviny můžete uložit prakticky kdekoliv.

Sýry skladujte buď pod speciálním poklopem, nebo v mikrotenovém sáčku či potravinové fólii. Kvalitní sýry vydrží i několik týdnů, ale musíte je obden přebalovat.

Salámy, které si přinesete z obchodu zabalené v papíře, přendejte raději do fólie a teprve poté uložte do papíru. Můžete se inspirovat i u sousedů: v Německu skladují hospodyňky salámy obvykle tak, že všechny druhy vyskládají na talíř a ten přikryjí alobalem.

A co do dveří?

Co nemusíte v lednici skladovat?

  • hořčice, kečupy a paštiky
  • džemy
  • konzervované ovoce, okurky a další zeleninu
  • konzervy tuňáka a rybiček v oleji (vše dosud neotevřené)
  • čerstvý česnek, cibuli a brambory (najděte jim suché místo v tmavém sklepě)

Zvláštním místem jsou dvířka. V nich je dole prostor na vyšší láhve, například s alkoholem nebo minerální vodou. Nad ně se vejdou plechovky nebo další menší balené potraviny, které potřebují při skladování stát. Další patro směrem výše je určeno ke skladování másla a margarínu. V lepším případě se do přihrádky vejde i krabička na máslo, která pomáhá zabránit žluknutí.

Úplně nahoře bývá místo na vejce. Jednotlivá vajíčka vyskládejte do speciálních držáčků, které zajistí, aby žádné z nich i při prudším zavření dvířek nevypadlo. Skladovat vejce v lednici v papírovém obalu, ve kterém jste je koupili, je podle odborníků nevhodné, je totiž přímo rájem různých mikroorganismů, a tak hrozí kontaminace ostatních potravin.

Praktické uspořádání polic napomáhá využití objemu

Šestý smysl

Pokud chcete, aby vaše potraviny vydržely déle čerstvé, hledejte chladničky se systémem šestého smyslu (Fresh Control).

Aby vaše lednička fungovala tak, jak má, ukládejte do ní pouze vychlazené potraviny. Uvařená jídla skladujte v uzavíratelných těsnících nádobách a odděleně od čerstvých potravin, ideálně pro své obědové boxy vyhraďte jednu přihrádku. V lednici je neschovávejte příliš dlouho, ztrácí se z nich živiny a nejsou pak ani příliš chutné.

Uvnitř ledničky udržujte čistotu, čas od času ji odmrazte a vyčistěte. Některé moderní přístroje už mají funkci No Frost a odmrazovat se nemusí.

Při drhnutí v žádném případě nepoužívejte abrazivní prostředky, ideální je octová voda.


Autoři:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější
Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Dvanáct zázračných potravin, po kterých jdou kila sama dolů

Dnes už každý ví, že držet diety formou nelogických přísných omezení či dokonce hladovění je obrovský nesmysl a hazard...

Premium

Patříte mezi ty šťastné? Sedm znaků, že máte opravdu kvalitní vztah

Být šťastná po boku toho druhého, nic neřešit, nehádat se. Ideální, co říkáte? Harmonické soužití, kdy si partneři...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

O 10 let mladší: Pavel se zbavil pivního břicha a Růžena si zase věří

Omládnout a vypadat o deset mladší tentokrát zatoužila dvojice z malé vesničky na Ostravsku, kterou spojuje přátelství...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

Premium

Kořeněná jídla ani káva neškodí, vyvrací profesor Tesař letité mýty

Kola je pro ledviny hrob. Nejlepší je nesolit a nejíst ostrá exotická jídla. Alkohol dokáže „propít“ ledviny, které je...

Premium

Špičkový výrobek i po letech funguje. Kvůli hloupé chybě je však k ničemu

Snoubení spotřební elektroniky a počítačů provázely porodní bolesti, které jsou z dnešního pohledu absurdní a...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Kapustová polévka se sýrovými knedlíčky

Přichystejte si k večeři kapustovou polévku se sýrovými knedlíčky. Tělu dodáte potřebnou energii i spoustu vitaminů.

RECEPT DNE: Rýžová kaše se skořicí a karamelovými jablky

Začněte den vydatnou snídaní. Uvařte si rýžovou kaši podle našeho receptu se skořicí a karamelovými jablky.

RECEPT DNE: Salát s bulgurem a sýrovými toasty

Po víkendové husičce je třeba trávicímu ústrojí trochu odlehčit. Vyzkoušejte náš recept na bulgurový salát.

RECEPT DNE: Koláčky s čokoládou, švestkami a oříšky

Čokoláda, švestky a oříšky - kombinace chutí, která vás rozhodně nezklame. Upečte si z nich lahodné koláčky k víkendové...

Najdete na iDNES.cz