Ochutnejte masopustní speciality, po dlouhé zimě vám spraví náladu

  3:00aktualizováno  3:00
Někdo tento prastarý lidový zvyk označuje za svátek obžerství. Napadá vás ale v dlouhé zimě lepší zábava, než je dobré jídlo? Plné břicho vám teď zlepší náladu. Ochutnejte zabijačkové speciality, huspeninu nebo čočkovou polévku.

Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

Pečená jehněčí kýta

Příprava: 12 hodin + 90 - 120 minut pečení

Pečená jehněčí kýta se vám rozplyne na jazyku.

* 4 stroužky česneku
* 5 lžic medu
* 2 lžíce dijonské
* hořčice
* 1 lžička mletého pepře
* 1 lžička citronové kůry
* 2,5 - 3 kg jehněčí kýty s kostí
* sůl

Porce pro 4 osoby

1. Česnek oloupeme a prolisujeme, promícháme v misce s medem, hořčicí, pepřem a citronovou kůrou.
2. Očištěnou a osušenou jehněčí kýtu potřeme připravenou marinádou, zakryjeme a necháme přes noc marinovat v chladu.
3. Troubu rozehřejeme na 220 °C, kýtu přendáme do pekáče, osolíme, překryjeme volně alobalem a pečeme.
4. Po dvaceti minutách pečení stáhneme teplotu na 180 °C a pečeme ještě 60 - 90 minut.
5. Po dopečení necháme maso deset minut dojít, než je naporcujeme, aby nám nevytekla šťáva.

Huspenina

Příprava: 30 minut + 4 hodiny vaření 

Huspenina v chlebu

* 2 vepřová kolena
* 4 vepřové nožičky
* sůl
* 8 kuliček černého pepře
* 8 kuliček nového koření
* 2 bobkové listy
* mletý pepř
* 1 velká mrkev
* 1/4 celeru
* 1 menší petržel
* 100 ml octa
* 2 sladkokyselé okurky

Porce pro 4 osoby

1. Vepřové koleno i nožičky dobře očistíme a zbavíme chlupů. Vložíme do vroucí vody, krátce povaříme, slijeme a dáme vařit v čerstvé osolené vodě s kořením na dvě až tři hodiny, dokud maso není měkké.
2. Zeleninu očistíme, nakrájíme na kostičky, cibuli oloupeme a nasekáme najemno. Okurky pokrájíme na plátky.
3. Hotová kolena a nožičky vyjmeme z vývaru, vykostíme, maso i kůže nadrobno pokrájíme.
4. Vývar přecedíme, přidáme pokrájenou zeleninu a vaříme doměkka. Ke konci varu přidáme do vývaru cibuli a asi 5 minut povaříme. Dochutíme solí, mletým pepřem, octem. Promícháme s pokrájeným masem a kůžemi, okurkou a nalijeme do studenou vodou vypláchnutého pekáče.
5. Huspeninu necháme v chladu ztuhnout a podáváme s chlebem, nasekanou čerstvou cibulí a octem.

Čočková polévka v chlebu

Příprava: 20 minut + 50 minut vaření 

Čočková polévka v chlebu

* 4 malé bochníčky chleba
* 1 cibule
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička mleté papriky
* 250 g předem namočené čočky
* 1 l zeleninového vývaru
* 3 brambory
* 1 mrkev
* majoránka
* sůl
* hrst zelených fazolek
* 2 nožky klobásy nebo párku

Porce pro 4 osoby

1. Bochníčky chleba seřízneme a vydlabeme střídku. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hrnci na oleji orestujeme cibuli, zaprášíme paprikou, promícháme a přidáme slitou a okapanou čočku.
2. Zalijeme vývarem a dolijeme vodou. Vaříme do poloměkka.
3. Brambory a mrkev očistíme, brambory pokrájíme na kostičky, mrkev nahrubo nastrouháme nebo jemně nasekáme.
4. K povařené čočce přisypeme brambory a mrkev, osolíme a dovaříme doměkka. Ke konci varu vložíme do polévky překrájenou uzeninu a fazolky a společně prohřejeme.
5. Polévku dochutíme solí, majoránkou a rozdělíme ji do bochníčků chleba.

Kachna s cibulí a jablky

Příprava: 20 minut + pečení 150 - 180 minut

Kachna s cibulí a jablky

* 1 kachna (2,5 kg)
* sůl
* 5 menších jablek
* 3 cibule
* 2 lžičky citronové šťávy
* rozmarýn
* 2 lžíce másla

Porce pro 4 osoby

1. Kachnu omyjeme a osušíme. Osolíme a sůl vetřeme i dovnitř kachny. Necháme odležet. Troubu předehřejeme na 200 °C.
2. Cibuli oloupeme, jablka omyjeme, nakrájíme na měsíčky nebo přepůlíme. Promícháme s citronovou šťávou a rozmarýnem.
3. Kachnu naplníme částí cibule a jablek, pomažeme rozpuštěným máslem, položíme na pekáč prsy dolů a zapečeme. Po dvaceti minutách snížíme teplotu na 160 °C, podlijeme vodou, zakryjeme a pečeme další hodinu.
4. Během pečení odebíráme tuk, podléváme vodou a přeléváme výpekem.
5. Po dvou hodinách pečení kachnu odkryjeme, otočíme, do pekáče přidáme zbylá jablka a cibuli a kachnu dopékáme již odkrytou.

Domácí kachní paštika

Příprava: 40 minut + 50 minut pečení

Domácí kachní paštika

* 150 g špeku
* 1 cibule
* 1 bobkový list
* 700 g kachního masa
* 300 g vepřového masa
* 250 ml smetany
* 2 vejce
* sůl
* pepř
* 1 lžička sušeného tymiánu

Porce pro 4 osoby

1. Troubu předehřejeme na 90 °C. Na kostičky nakrájený špek rozehřejeme na pánvi, přisypeme pokrájenou cibuli a bobkový list, společně orestujeme. Vyjmeme bobkový list.
2. Pokrájené kachní a vepřové maso najemno umeleme. K umletému masu přidáme orestovanou cibuli se špekem a ještě jednou umeleme nebo rozmixujeme.
3. Smetanu promícháme s vejci,ochutíme solí, pepřem a sušeným tymiánem.
4. Masovou hmotu promícháme se smetanou s vejci, naplníme jí formu a pečeme v troubě ve vodní lázni 50 - 60 minut.
5. Po upečení necháme paštiku zchladnout, vršek paštiky pokrytý vrstvou alobalu zatížíme a necháme úplně vychladnout.

Autor:

Vánoce

Advent se pomalu blíží a spolu s ním nákupy vánočních dárků i pečení vánočního cukroví. Za vánoční atmosférou můžete vyrazit na vánoční trhy ve vašem okolí i do zahraničí.

  • Nejčtenější

Když má máma křeče, není co jíst, říkají děti. Budou mít nový domov

Když se maminka klepe v křeči, bojím se, že umře, přiznal osmiletý Honzík. Jeho sestra Ivanka dodává, že jejím...

Jsme promiskuitní, nebo jen hledáme lásku? Kolik partnerů je už moc

Když je vám přes třicet a jste nezadaná, pravděpodobně už se ve vaší posteli vystřídalo větší než malé množství mužů....

Původně měla ženy osvobodit, teď se mnohé cítí lépe bez podprsenky

Některé ženy se rozhodly, že už nebudou nosit podprsenku. Jejich volba následovat hnutí „no bra“ vychází z potřeby...

Kdepak brýle. Hnědé oči, velká prsa a husté ochlupení značí inteligenci

Kdysi se věřilo, že ten, kdo má vysoké čelo a brýle na nose, je chytrý. Dnes vědci přisuzují tuto roli jiným „důkazům...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Test kebabů: Hovězí maso, které nedávno ještě kdákalo, i nadměrné množství soli

Orientální kebab by mohl být zdravější alternativou smažených hamburgerů a hranolků. Jenže to by musel být připravován...

Premium

Tajemství zdraví je ukryto v mezilidských vztazích, tvrdí psycholog Ptáček

Jakým způsobem žijeme a přistupujeme ke svému okolí, máme vlastně z velké části předurčené. Ovlivnit nás může nejen...

Premium

Nikdo dodnes neví, kolik těch holek zůstalo zakopaných. Starosta Dubí vzpomíná

„Devadesátky“ a přelom tisíciletí byly v Dubí na Teplicku divoká léta. Řádili tu pasáci prostitutek a mafiáni. Město se...

  • Další z rubriky

RECEPT DNE: Podzimní quiche ze sýrového těsta

Upečte si podzimní quiche ze sýrového těsta. Je výborný teplý, ale skvěle chutná i druhý den studený. Ideální je i jako...

RECEPT DNE: Rychlý jogurtový pohár s ovocem a karamelem

Ke snídani i ke svačině si můžete vyrobit domácí jogurtový pohár. Vyzkoušejte náš recept, na kterém si určitě...

RECEPT DNE: Teplý zelný salát

V chladném počasí určitě přijde vhod teplý salát. Vyzkoušejte si ho připravit z červeného zelí, které obsahuje velké...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz