Houby tělu prospívají. Zkuste houbový burger či palačinky s liškami

  0:12
Někdo odchází s košíkem do lesa meditovat a houby jsou pro něj zástěrka. Pro ostatní, kteří jsou houbaři sběrem i chutí, však s létem nastává hlavní sezona. V případě nepřízně počasí aspoň na talíři...
Opékané houby s creme fraiche

Opékané houby s creme fraiche | foto: Profimedia.cz

Papriky s houbovou nádivkouPapriky s houbovou nádivkou

Pro 4 osoby

* 4 velké papriky
* 2 starší housky
* mléko
* 1 malá cibule
* 200 g hub
* 2 lžíce oleje
* 1 lžička sojové omáčky
* sušený tymián
* sůl
* 1 stroužek česneku
* 2 vejce
* 50 g sýra
* čerstvá pažitka nebo petržel

1. Papriky omyjeme,odkrojíme vršek, vyjmeme jádra a vypláchneme. Dáme je povařit na pět minut do osolené vody. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

2. Housky rozlámeme a namočí me je v teplém mléce. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky, houby očistíme a pokrájíme.

3. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme houby a deset minut opékáme, ochutíme sójovou omáčkou, tymiánem, solí.

4. Housky vymačkáme,promícháme je s vejci, utřeným stroužkem česneku, přimícháme orestované houby a nastrouhaný sýr s nasekanými bylinkami. Směsí naplníme papriky, přiklopíme odkrojeným vrškem a dáme zapéct do trouby podlité trochou vody na 20-25 minut.

Náš tip

Zkuste naplnit papriky houbovou smaženicí - vynechte housku, přidejte vejce.

Zapečené těstoviny s houbamiZapečené těstoviny s houbami

Pro 4 osoby

* 500 g těstovin
* 400 g hub
* 3 lžíce oleje
* 2 stroužky česneku
* 200 g mraženého listového špenátu
* 250 ml smetany na vaření
* 200 g sýra
* sůl
* pepř

1. Troubu předehřejeme na 220 °C. Těstoviny uvaříme v osolené vodě.

2. Houby očistíme, pokrájíme na plátky, česnek oloupeme a nasekáme. Nakrájené houby opečeme na pánvi na rozpáleném oleji pět minut. Přimícháme česnek, krátce orestujeme a přidáme překrájený rozmrazený špenát.

3. Do houbové směsi přimícháme smetanu, polovinu nastrouhaného sýra, osolíme a opepříme. Vlijeme na uvařené těstoviny a promícháme.

4. Těstoviny i s omáčkou přendáme do vymazané zapékací misky, posypeme zbylým sýrem a zapečeme v troubě 5-7 minut.

Náš tip

Nahraďte smetanu ricottou nebo zakysanou smetanou.

Quiche s houbami a špekemQuiche s houbami a špekem

Pro 4 osoby

* 250 g hladké mouky
* 125 g másla
* špetka soli
* 5 lžic vody
* 100 g špeku
* 1 malá cibule
* 250 g menších hub
* 1 zakysaná smetana
* 200 g smetany ke šlehání
* 3 vejce
* sůl
* pepř

1. Z mouky, másla, soli a vody zpracujeme křehké těsto, které necháme zabalené do fólie odpočinout dvě hodiny v chladu.

2. Špek a krájíme, cibuli oloupeme a nasekáme, houby očistíme a rozkrájíme na plátky. Na pánvi necháme rozškvařit na kousky nakrájený špek a opečeme na něm cibuli a houby.

3. Troubu předehřejeme na 200 °C. Dno kulaté koláčové formy vyložíme pečicím papírem,vložíme na něj rozválené těsto, které propícháme vidličkou a zatížíme fazolemi. Pečeme 20 minut. Papír i fazole odstraníme.

4. V misce prošleháme obě smetany, vejce, sůl a pepř. Do upečeného korpusu dáme houby, přelijeme je smetanou s vejci a dáme na 25 minut zapéct.

Náš tip

Kupte si již hotové křehké těsto. Korpus předpečte dopředu, můžete ho uchovat zabalený v mrazáku.

Houbový burgerHoubový burger

Pro 4 osoby

* 4 hamburgerové housky
* 4 velké klobouky portobello žampionů
* 4 stroužky česneku
* 4 lžíce olivového oleje
* 4 lžíce citronové šťávy
* sůl
* pepř
* 1 velké rajče
* 1 červená cibule
* hrst rukoly

1. Kloubouky hub otřeme a dáme je do marinády připravené z rozetřeného česneku, oleje, citronové šťávy, soli a pepře. Necháme vychladit dvě hodiny.

2. Troubu s grilem rozehřejeme na 200 °C. Kloubouky přendáme do zapékací misky a necháme je péct asi 20 minut dohněda. V polovině pečení je obrátíme a potřeme zbylou marinádou.

3. Rajče omyjeme, cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Na spodní část hamburgerové housky dáme teplý žampion, plátek rajčete, trochu rukoly a kolečka cibule. Přiklopíme horním dílem housky.

Náš tip

Portobello žampiony nahraďte jinými houbami. Hamburgerovou housku potřete majonézou nebo kečupem, podle chuti.

Kuře na víně s houbamiKuře na víně s houbami

Pro 4 osoby

* 1 kuře
* sůl
* pepř
* 2 lžíce hladké mouky
* 3 lžíce oleje
* 1 malá paprika
* 10 malých žampionů nebo hříbků
* čerstvý tymián
* 200 ml zeleninového vývaru
* 200 ml červeného vína

1. Kuře naporcujeme, opláchneme a osušíme, osolíme, opepříme a poprášíme hladkou moukou. Papriku omyjeme rozpůlíme, vyjmeme jádra a nakrájíme na proužky. Houby očistíme, větší překrojíme.

2. V hlubší pánvi rozpálíme olej,opečeme na něm porce kuřete, přihodíme papriku, houby, tymián a orestujeme. Přikryjeme pokličkou, případně trochu podlijeme, podusíme asi 15 minut.

3. Maso vyjmeme z hrnce, vlijeme do něj vývar a víno a povaříme pět minut. Vrátíme kousky kuřete do omáčky a společně povaříme dalších 10 minut. Podáváme s vařenými novými bramborami nebo čerstvým chlebem.

Náš tip

Přihoďte hrst černých pokrájených oliv.

Palačinky s liškamiPalačinky s liškami

Pro 6 osob

* 300 g hladké mouky
* 3 vejce
* 1/2l mléka
* špetka soli
* olej
* 1 stroužek česneku
* 1 kelímek zakysané smetany
* čerstvá pažitka
* 250 g lišek

1. Promícháme mouku, vejce, mléko a sůl. Těsto necháme 20 minut odpočinout a pak z něj uděláme postupně na pánvi na rozpáleném oleji palačinky.

2. Houby očistíme, větší překrojíme. Česnek oloupeme a utřeme se solí, promícháme se zakysanou smetanou a nasekanou pažitkou.

3. Na pánvi rozpálíme olej a lišky orestujeme. Palačinky namažeme ochucenou smetanou a poklademe orestovanými liškami.

Náš tip

Složte naplněné palačinky do balíčků, dejte do zapékací misky, posypte oblíbeným sýrem a zapečte.

Houbové škvarky v másleHoubové škvarky v másle

Pro 4 osoby

* 250 g másla
* 300 g hub
* sůl
* čerstvá petržel

1. Máslo zahřejeme v pánvi nebo nižším hrnci se silným dnem, necháme ho rozpouštět při velmi nízké teplotě, aby se z něj postupně odpařila voda. Průběžně jej mícháme a sbíráme pěnu. Občas zamícháme. Máslo se přepouští asi 30 minut. Máslo by mělo být zlaté a čiré.

2. Hotové přepuštěné máslo ještě přecedíme přes jemné sítko vyložené plátýnkem nebo papírovým filtrem.

3. Houby očistíme a rozkrájíme je na centimetrové kousky. Na pánvi je opékáme na části přepuštěného másla, dokud nejsou křupavé.

4. Orestované houby vmícháme do zbytku másla. Přidáme nasekanou petržel, zamícháme a dáme vychladit a ztuhnout. Podáváme s čerstvým chlebem.

Náš tip

Houbové škvarky můžete udělat se sádlem. Přepuštěné máslo samotné vydrží až půl roku a má v kuchyni mnoho využití. Zbytky z přepuštěného másla - sesbíraná pěna a kousky po přefiltrování - se dají použít k omaštění pokrmů, nemusíte je vyhazovat.

Autoři:
  • Nejčtenější

Poháry, cupcakes i zmrzlina. Jahodové recepty nejen na oslavu Dne matek

11. května 2024

Druhou květnovou neděli vzdáváme hold matkám a mateřství. Co takhle jednou nechat maminku relaxovat...

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Grilovaná zelenina s dipem z kozího sýra

Lehké

20 min

Báječný grilovací recept pro ty co neholdují masu.

Kuřecí prsa „caprese“

Kuřecí prsa „caprese“

Střední

20 min

Šťavnatá kuřecí prsíčka se sýrem a rajčaty, chutnají z grilu báječně.

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Grilovaný losos marinovaný v sójové omáčce

Střední

10 min

Grilovaný losos chutná prostě báječně a s naší marinádou si na něm pochutnáte ještě více.

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Grilované avokádo s rajčaty a mangovou omáčkou

Střední

20 min

Grilovací sezona je tady a grilované avokádo musíte rozhodně ochutnat.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...