Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

aktualizováno 
Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je někdo, kdo maso prostě nejí. Stále více lidí se přiklání k vegan trendu, který odmítá živočišné produkty. Pojďme tedy tentokrát grilovat trochu jinak.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou | foto: Profimedia.cz

Hned na začátku je dobré si říct, že bezmasé grilování neznamená, že si nemůžete pochutnat. Tajemstvím skvělé chuti totiž zdaleka není jen živočišný tuk, ale také kvalitní suroviny a rafinovaně zvolené koření a další dochucovadla.

Dokonce i ti, kdo tvrdí, že jedí zeleninu výhradně přefiltrovanou přes pašíka, se možná budou divit, jak si pochutnají. Stačí jen pro jednou zahodit předsudky a nechat se zlákat vůní grilované zeleniny.

Marinované zeleninové špízy

Ingredience na 4 porce:

Marinované zeleninové špízy

Marinované zeleninové špízy

  • 2 menší cukety
  • svazek cherry rajčátek
  • 4 menší cibule
  • 1 lilek
  • 1 stroužek česneku
  • grilovací koření
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme marinádu. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. V misce smícháme několik lžic olivového oleje, grilovací koření, nadrcený česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.
  2. Ve vzniklé marinádě „vykoupeme“ cherry rajčátka a dáme je stranou.
  3. Cukety, lilek a cibuli nakrájíme na podobně velké kousky. Přelijeme je v míse marinádou, promícháme a necháme čtvrt hodiny marinovat.
  4. Pak napichujeme všechnu zeleninu střídavě na grilovací jehly nebo špejle, které jsme předtím nechali chvíli namočené ve vodě.
  5. Hotové špízy grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu, průběžně můžeme potírat zbylou marinádou.
  6. Podáváme s čerstvým pečivem a grilovacími omáčkami.

Tip: Zkuste na špejle nabodnout také třeba žampiony nebo jiné oblíbené houby. Kdo není vegan, může přidat také kostičky grilovacího sýra halloumi.

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem
  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 1 cuketa
  • 1 červená řepa
  • 2 zelené papriky
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • olivový olej
  • listy čerstvého salátu (polníček, rukola, lollo biondo)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce vinného octa
  • česneková bageta k podávání

Pracovní postup:

  1. Dýni zbavte části se semínky a nakrájejte ji na půlměsíce. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na větší kusy.
  2. Všechnu zeleninu rozložte na plech, ze všech stran osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nechte asi hodinu odležet.
  3. Na rozpáleném grilu zeleninu opečte z obou stran. Na talíři ji poklaďte listy salátu, posypejte rozdrobeným sýrem a pokapejte vinným octem.
  4. Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou

Ingredience pro 4 osoby:

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 konzerva fazolí ve slaném nálevu (400 g)
  • 100 g strouhanky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 bulky na hamburger
  • salátové listy
  • 2 rajčata
  • 1/2 salátové okurky
  • domácí rajčatový kečup
  • sojanéza (nemusí být)
  • bramborové hranolky k podávání

Na salsu:

  • 4 rajčata
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • několik lístků bazalky
  • několik lístků máty
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Chia semínka zalijeme v misce trochou vody, promícháme a necháme asi hodinu stát.
  2. Pak si připravíme salsu. Rajčata, oloupanou cibuli a česnek nasekáme najemno. Zakápneme avokádovým olejem, přidáme nasekané lístky bazalky a máty, citronovou šťávu a sůl i čerstvě mletý pepř. Promícháme a dáme odležet do chladu.
  3. Jednu cibuli oloupeme a nasekáme najemno (druhou nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobu), česnek oloupeme a podrtíme.
  4. Na lžíci oleje orestujeme cibuli, přidáme koření, aby se rozvonělo a podrcený česnek. Asi minutu opékáme.
  5. V hlubokém talíři nebo větší misce pomačkáme fazole vidličkou, vmícháme k nim orestovanou cibuli s kořením, přidáme nabobtnalá chia semínka a trochu strouhanky. Rukama propracujeme v hustší těstíčko a vytvarujeme z něj čtyři placičky a potřeme je olivovým olejem.
  6. Opékáme na žulovém kameni nebo na grilu na alobalovém tácku z obou stran asi 4 minuty.
  7. Chvíli před tím, než jsou burgery hotové, dáme na gril opéct také přeříznuté bulky.
  8. Bulky potřeme domácím kečupem a sojanézou, obložíme listem salátu a na burger ještě položíme nakrájenou zeleninu.
  9. Podáváme s bramborovými hranolky a rajčatovou salsou.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Změna jídelníčku nám zlepšila sexuální život, říká kdysi obézní pár

Corey a Marie dnes

Corey a Marie ze Severní Karolíny překonali závislost na jídle a podařilo se jim dohromady shodit přes sto kilogramů....

Squateři přivítali Romanu na svobodě rumem a společně šli žebrat

Romanu přivítala na svobodě láhev rumu a její squaterská rodina.

Vražedkyně jsou podle Nikoly ve vězení ty nejlepší. „Všichni venku se jich bojí, vidí hned samou krev a myslí, že jsou...

OBRAZEM: Byla krásná, ale milovnice plastik Foxová chtěla ještě víc

Megan Foxová

Herečka Megan Foxová (33) kvůli svému půvabu na střední škole zažívala šikanu. Dívky ji nenáviděly a kluci si z ní...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Koláč z listového těsta s angreštem

Listový koláč s angreštem

Z listového těsta nemusíte dělat jen jablečný závin. Zkuste z něj upéct třeba koláč s angreštem.

RECEPT DNE: Melounová svačinka

Melounová svačinka s jogurtem

Udělejte si doma zdravou svačinu, kterou si můžete vzít do práce, nebo ji dát dětem do školy. Stačí vám k tomu meloun,...

Italská inspirace na českém talíři. Rychlé večeře s vůní prázdnin

Těstoviny s chorizem

Nemusíte být v kuchyni zrovna velkým kumštýřem či kumštýřkou, těstoviny nebo noky zvládnete snadno a za pár chvil. K...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz