Nemusí být vždycky flákota. Grilovací party pro vegany a vegetariány

aktualizováno 
Většina z nás si spojuje grilování s prorostlou krkovičkou, kuřecím špízem či burgery s mletým hovězím. Jenže možná i ve vaší rodině nebo mezi přáteli je někdo, kdo maso prostě nejí. Stále více lidí se přiklání k vegan trendu, který odmítá živočišné produkty. Pojďme tedy tentokrát grilovat trochu jinak.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou | foto: Profimedia.cz

Hned na začátku je dobré si říct, že bezmasé grilování neznamená, že si nemůžete pochutnat. Tajemstvím skvělé chuti totiž zdaleka není jen živočišný tuk, ale také kvalitní suroviny a rafinovaně zvolené koření a další dochucovadla.

Dokonce i ti, kdo tvrdí, že jedí zeleninu výhradně přefiltrovanou přes pašíka, se možná budou divit, jak si pochutnají. Stačí jen pro jednou zahodit předsudky a nechat se zlákat vůní grilované zeleniny.

Marinované zeleninové špízy

Ingredience na 4 porce:

Marinované zeleninové špízy

Marinované zeleninové špízy

  • 2 menší cukety
  • svazek cherry rajčátek
  • 4 menší cibule
  • 1 lilek
  • 1 stroužek česneku
  • grilovací koření
  • olivový olej
  • sůl a pepř

Pracovní postup:

  1. Nejdříve si připravíme marinádu. Česnek oloupeme a podrtíme v lisu na česnek. V misce smícháme několik lžic olivového oleje, grilovací koření, nadrcený česnek, sůl a čerstvě mletý pepř.
  2. Ve vzniklé marinádě „vykoupeme“ cherry rajčátka a dáme je stranou.
  3. Cukety, lilek a cibuli nakrájíme na podobně velké kousky. Přelijeme je v míse marinádou, promícháme a necháme čtvrt hodiny marinovat.
  4. Pak napichujeme všechnu zeleninu střídavě na grilovací jehly nebo špejle, které jsme předtím nechali chvíli namočené ve vodě.
  5. Hotové špízy grilujeme ze všech stran na rozpáleném grilu, průběžně můžeme potírat zbylou marinádou.
  6. Podáváme s čerstvým pečivem a grilovacími omáčkami.

Tip: Zkuste na špejle nabodnout také třeba žampiony nebo jiné oblíbené houby. Kdo není vegan, může přidat také kostičky grilovacího sýra halloumi.

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem

Ingredience na 4 porce:

Salát z grilované zeleniny s kozím sýrem
  • 1/2 dýně hokkaidó
  • 1 cuketa
  • 1 červená řepa
  • 2 zelené papriky
  • 150 g čerstvého kozího sýra
  • olivový olej
  • listy čerstvého salátu (polníček, rukola, lollo biondo)
  • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžíce vinného octa
  • česneková bageta k podávání

Pracovní postup:

  1. Dýni zbavte části se semínky a nakrájejte ji na půlměsíce. Řepu oloupejte a nakrájejte na plátky. Cuketu nakrájejte na silnější kolečka. Papriku zbavte jádřince a nakrájejte na větší kusy.
  2. Všechnu zeleninu rozložte na plech, ze všech stran osolte a opepřete a pokapejte olivovým olejem. Nechte asi hodinu odležet.
  3. Na rozpáleném grilu zeleninu opečte z obou stran. Na talíři ji poklaďte listy salátu, posypejte rozdrobeným sýrem a pokapejte vinným octem.
  4. Podávejte s rozpečenou česnekovou bagetou.

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou

Ingredience pro 4 osoby:

Vegan fazolový burger s rajčatovou salsou
  • 1 lžíce chia semínek
  • 2 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • olivový olej
  • 1 lžička římského kmínu
  • 1/2 lžičky kurkumy
  • 1 konzerva fazolí ve slaném nálevu (400 g)
  • 100 g strouhanky
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 4 bulky na hamburger
  • salátové listy
  • 2 rajčata
  • 1/2 salátové okurky
  • domácí rajčatový kečup
  • sojanéza (nemusí být)
  • bramborové hranolky k podávání

Na salsu:

  • 4 rajčata
  • 1/2 červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžíce avokádového oleje
  • několik lístků bazalky
  • několik lístků máty
  • šťáva z 1/2 citronu
  • sůl a čerstvě mletý pepř

Pracovní postup:

  1. Chia semínka zalijeme v misce trochou vody, promícháme a necháme asi hodinu stát.
  2. Pak si připravíme salsu. Rajčata, oloupanou cibuli a česnek nasekáme najemno. Zakápneme avokádovým olejem, přidáme nasekané lístky bazalky a máty, citronovou šťávu a sůl i čerstvě mletý pepř. Promícháme a dáme odležet do chladu.
  3. Jednu cibuli oloupeme a nasekáme najemno (druhou nakrájíme na kolečka a necháme na ozdobu), česnek oloupeme a podrtíme.
  4. Na lžíci oleje orestujeme cibuli, přidáme koření, aby se rozvonělo a podrcený česnek. Asi minutu opékáme.
  5. V hlubokém talíři nebo větší misce pomačkáme fazole vidličkou, vmícháme k nim orestovanou cibuli s kořením, přidáme nabobtnalá chia semínka a trochu strouhanky. Rukama propracujeme v hustší těstíčko a vytvarujeme z něj čtyři placičky a potřeme je olivovým olejem.
  6. Opékáme na žulovém kameni nebo na grilu na alobalovém tácku z obou stran asi 4 minuty.
  7. Chvíli před tím, než jsou burgery hotové, dáme na gril opéct také přeříznuté bulky.
  8. Bulky potřeme domácím kečupem a sojanézou, obložíme listem salátu a na burger ještě položíme nakrájenou zeleninu.
  9. Podáváme s bramborovými hranolky a rajčatovou salsou.
Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

Ve čtyřiceti můžete vypadat na dvacet, říká dvojnásobná maminka

Shannon Collinsová

Zdravotní sestra Shannon Collinsová (40) z Velké Británie vypadá lépe než před dvaceti lety a říká, že za vše může...

Bez řádu bychom potrestali sami sebe, řekli v Rozstřelu rodiče čtyřčat

Rodiče nejmladších českých čtyřčat Helena a Josef Slánští v diskusním pořadu...

Helena s Josefem chtěli dvouletému Vojtovi pořídit sourozence a právě před rokem se jim narodily hned čtyři děti...

OBRAZEM: Pravidelné užívání drog mění lidi k nepoznání

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete osoby dlouhodobě...

Podívejte se na odstrašující galerii, ve které najdete lidi dlouhodobě užívající drogy. U některých návykových látek...

Tolik čekání, vodko, a tys to vydržela, vítala se na svobodě Máňa s lahví

Pracovat se Máně nechce. „Umřela bych,“ říká.

Rok sledovaly televizní kamery několik odsouzených žen ve třech českých věznicích. Monika (44), která bodla svého...

Příběh Lenky: Přistihla jsem syna s milenkou. Mám ho krýt?

Ilustrační snímek

To, že si syn nevybral zrovna šťastně, nám s manželem bylo jasné ještě dřív, než se oženil. Jenže mluvit mu do toho,...

Další z rubriky

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Salát s mozzarellou, ovocem a prosciuttem

Kdo by chtěl v tomto vedru jíst těžké jídlo. Právě teď je ideální doba salátů. Vyzkoušejte náš recept na salát s...

RECEPT DNE: Křenová pomazánka

Křenová pomazánka

Máte rádi pomazánky? Vyzkoušejte náš recept na křenovou, která vám dodá spoustu vitaminů!

RECEPT DNE: Linecký koláč s rybízem a sněhem

Linecký koláč s rybízem a sněhem

Čekáte návštěvu? Pak se hodí upéct nějaký lahodný koláč. Vyzkoušejte třeba linecký s rybízem a sněhem.

Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček
Naděje pro neplodné páry: Česko zavádí novou metodu mrazení vajíček

Státní ústav pro kontrolu léčiv schválil v nedávné době zcela novou metodu mrazení vajíček. Měla by eliminovat riziko poškození vajíčka při rozmrazení a dát tak ženám, které podstupují umělé oplodnění, větší šanci na úspěch.

Najdete na iDNES.cz