Thajská Tom Yum
Ingredience:
- 1 menší galgán (nebo poloviční množství zázvoru, asi 2,5 cm)
- 2 stonky citronové trávy
- 250 g hub shiitake (nebo hlívy)
- 400 g kuřecího masa
- 2 rajčata
- 1 chilli papričku
- 1 lžíci rostlinného oleje
- 1 lžíci tom yum pasty (ochucená chilli pasta)
- 250 ml kokosového mléka
- 750 ml drůbežího vývaru
- 2 hrsti čerstvého koriandru
- limetová šťáva
- rybí omáčka
Pracovní postup:
- Galgán oloupeme a nakrájíme na kolečka. Omytou citronovou trávu nakrájíme na kousky dlouhé asi 3 cm. Houby očistíme a necháme vcelku, větší přepůlíme. Kuřecí maso a rajčata nakrájíme na kostky a chilli na tenká kolečka.
- V kastrůlku rozpálíme olej, přidáme tom yum pastu s chilli a orestujeme. Pak přidáme galgán, citronovou trávu, zalijeme kokosovým mlékem s vývarem a přivedeme k varu. Do vroucí polévky vhodíme kuřecí kousky a houby. Vaříme asi 5 minut, dokud nejsou suroviny měkké. Pak vyjmeme galgán a citronovou trávu a do polévky dáme rajčata. Vaříme asi 2 minuty.
- Do misek rozdělíme nasekaný čerstvý koriandr, kolečka chilli, limetovou šťávu a rybí omáčku a zalijeme horkou polévkou.