Ostrá indická polévka
Ingredience:
- 2 cibule
- 4 stroužky česneku
- 2 chilli papričky
- 4 řapíky celeru
- kousek čerstvého zázvoru (2 cm)
- 400 g sterilovaných červených fazolí
- 2 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička drceného kmínu
- špetka mleté skořice
- 1 lžička kurkumy
- 400 g sterilovaných krájených rajčat
- sůl
- 1 svazek čerstvého koriandru
- 200 ml zakysané smetany
Pracovní postup:
- Cibuli očistíme a nasekáme nadrobno, oloupaný česnek nakrájíme na plátky, chilli papričky na kolečka a řapíky celeru na kousky. Zázvor oloupeme a nasekáme najemno. Fazole propláchneme a necháme okapat.
- V hrnci rozpálíme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme česnek, zázvor a nakrájené chilli papričky. Přisypeme kmín, skořici a kurkumu a vše za stálého míchání restujte asi 2 minuty.
- Ke směsi přidáme sterilovaná rajčata a přilijte zhruba 800 ml vody. Vařte asi 10 minut, pak přidáme fazole a prohřejeme. Podle chuti osolíme, opepříme a pro zahuštění můžeme zeleninu rozmačkat šťouchadlem na brambory. Polévku ozdobíme lístky koriandru a podáváme s indickým chlebem a zakysanou smetanou.