Dochází vám nápady na barbeque? Ogrilujte si tofu nebo polentu

  5:06aktualizováno  5:06
Na grilu se dá připravit ledacos, nemusíte se omezovat jen na naložené plátky masa. Jak chutnají například takové grilované hrušky s ricotta krémem, můžete vyzkoušet podle receptu v naší kuchařce.

Grilovaný tofu špíz | foto: Isifa

Grilovaná pizza s artyčoky

Grilovaná pizza s artyčoky.Na 4 pizzy

* 1 kostka droždí
* 1 hrnek vody
* 3 hrnky hladké mouky
* 1 lžička soli
* 2 lžíce olivového olej
* 200 g passaty
* 1 stroužek česneku
* bazalka
* oregano
* 2 skleničky artyčoků
* 20 černých oliv
* 250 g cherry rajčat
* 400 g mozzarelly

1. Vodu ohřejeme, trochu jí odlejeme a rozdrobíme v ní droždí. Necháme vzejít kvásek, zapracujeme do něj zbytek vody a mouky, sůl a lžíci oleje. Těsto necháme kynout dvě hodiny.
2. Rajčatovou passatu promícháme s utřeným stroužkem česneku, ochutíme solí, oreganem a bazalkou.
3. Těsto rozdělíme na čtyři bochánky, každý vytáhneme do placky, položíme na pečicí papír a potřeme s vrchu olejem.
4. Pizzu položíme naolejovanou stranou na gril, stáhneme pečicí papír, potřeme olejem i druhou stranu pizzy a necháme grilovat asi čtyři minuty. Pizzu otočíme, potřeme rajčaty, poklademe artyčoky, olivami, překrojenými rajčaty a natrhanou mozzarellou. Grilujeme další 3 - 4 minuty.

NÁŠ TIP

Ozdobte pizzu šunkou nebo plátky slaniny.

Kachní prsa se zázvorem

Kachní prsa se zázvorem.Pro 4 osoby

* 2 lžíce oleje
* 3 cm zázvoru
* 4 stroužky česneku
* 2 lžičky chilli pasty
* 6 lžic medu
* 4 lžíce sojové omáčky
* 4 kachní prsa s kůží
* 2 lžičky sladké papriky
* 1 lžička mletých hořčičných semínek
* 2 lžičky pepře
* 2 lžičky mletého anýzu
* 2 lžičky mletého sušeného zázvoru
* 1/4 lžičky chilli
* 1 cibule
* olivový olej

1. Na rozpáleném oleji orestujeme na malé kousky nasekaný zázvor a česnek, dokud nezměkne. Přidáme chilli pastu, meda sójovou omáčku. Necháme zchladnout.
2. Kachní prsa omyjeme, osušíme a ostrým nožem podélně nařízneme kůži do tenkých proužků. Pozor, ať neproříznete až na maso. Do prsou vetřeme část směsi koření a grilujeme asi pět minut kůží dolů. Obrátíme, potřeme omáčkou, grilujeme dalších 4–5 minut.
3. Cibuli nakrájíme na kolečka a na alobalové misce grilujeme pokapanou olejem dozlatova.
4. Hotová prsa potřeme znovu omáčkou a necháme pět minut dojít. Nakrájíme na plátky a ozdobíme ogrilovanými plátky cibule.

Hrušky s ricotta krémem

Hrušky s ricotta krémem.Pro 4 osoby

* 4 hrušky
* 2 lžíce limetkové šťávy
* 2 lžíce másla nebo oleje
* 1 kelímek ricotty
* 1 vanilkový cukr
* 2 lžíce medu
* 4 lžíce smetany
* 100 g čokolády
* čerstvá meduňka

1. Hrušky omyjeme,rozčtvrtíme, pomažeme limetkovou šťávou, pokapeme rozpuštěným máslem nebo olejem a grilujeme tři minuty z každé strany.
2. Ricottu rozmícháme s vanilkovým cukrem, medem a smetanou.
3. Velkým ostrým nožem seřízneme z tabulky čokolády hobliny.
4. Hotové grilované hrušky ozdobíme krémem z ricotty, čokoládovými hoblinami a meduňkou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte posypat hrušky skořicovým cukrem ještě před grilováním.

Cukety se špenátem a kozím sýrem

Cukety se špenátem a kozím sýrem.Pro 4 osoby

* 2 střední cukety
* 8 lžic vinného octa
* čerstvý rozmarýn
* 1 stroužek česneku
* 1 balíček čerstvých špenátových listů
* 1 konzerva cizrny
* olivový olej
* 200 g čerstvého kozího sýra

1. Cukety omyjeme a nakrájíme na plátky. Marinujeme čtyři hodiny ve směsi vinného octa, nasekaného rozmarýnu a utřeného česneku.
2. Špenátové listy opláchneme a osušíme. Cizrnu slijeme, propláchneme, necháme okapat.
3. Plátky cukety ogrilujeme dvě až tři minuty po každé straně.
4. Promícháme špenátové listy, cuketu a cizrnu, zakápneme olivovým olejem a posypeme rozdrobeným čerstvým kozím sýrem.

NÁŠ TIP

Hodí se jako příloha ke grilovanému masu. Vyzkoušejte marinádu ze tří lžic oleje, tří lžic citronové šťávy, dvou utřených stroužků česneku a pepře.

Grilovaná polenta s medem

Grilovaná polenta s medem.Pro 4 osoby

* 500 g instantní polenty
* olej
* med

1. Polentu připravíme podle návodu na obalu. Plech vyložíme pečicím papírem nebo vymažeme olejem.
2. Hotovou uvařenou polentu vylijeme na plech a rozetřeme ji na centimetrovou výšku. Necháme vychladnout.
3. Z vychladlé polenty vykrajujeme trojúhelníky, grilujeme je potřené olejem asi 15 minut a hotové přelijeme trochou rozehřátého medu.

NÁŠ TIP

Grilovat můžete polentu i naslano, hodí se jako příloha k masu. Potírejte ji olejem s česnekem nebo oblíbenou marinádou s bylinkami.

Kapří filety s medem

Kapří filety s medem.Pro 4 osoby

* 4 kapří filety
* 4 lžíce sójové omáčky
* 4 lžíce medu
* 1 lžička sladké nebo pálivé papriky
* 2 lžíce oleje

1. Kapří filety omyjeme a osušíme.
2. Promícháme sójovou omáčku, med, papriku a olej. Filety vložíme do marinády a necháme je čtyři hodiny odležet v chladu.
3. Filety grilujeme asi čtyři minuty po každé straně.

NÁŠ TIP

Marinádu použijte na vykoštěné kuřecí řízky.

Houby s mozzarellou a slaninou

Houby s mozzarellou a slaninou.Pro 4 osoby

* 4 velké portobello žampiony
* 2 stroužky česneku
* sůl
* pepř
* 200 g mozzarelly
* 8 tenkých plátků libové slaniny

1. Žampiony očistíme a odkrojíme z nich nohy, česnek oloupeme a jemně nasekáme nebo utřeme. Mozzarellu nakrájíme na tenké plátky.
2. Klobouky hub dáme do alobalové grilovací misky, posypeme nebo potřeme česnekem, osolíme a opepříme, poklademe mozzarellou a plátky slaniny.
3. Misku přetáhneme alobalem a položíme na gril. Po pěti minutách grilování houby odkryjeme a necháme je grilovat dalších 5 až 7 minut.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte jiné druhy sýra – uzenou parenici či kozí.

Grilovaný tofu špíz

Grilovaný tofu špíz.Pro 4 osoby

* 1 balení bílého tofu
* 1 balení uzeného tofu
* 2 stroužky česneku
* sušené oregano
* 6 lžic oleje
* 4 menší brambory
* svazek jarní cibulky
* 2 velké červené papriky
* 1 bílá bageta

1. Bílé i uzené tofu rozkrojíme a vložíme do marinády z utřeného česneku, oregana a oleje. Necháme odležet alespoň dvě hodiny.
2. Brambory očistíme a uvaříme do měkka. Ještě teplé uvařené brambory trochu rozmáčkneme. Špejle namočíme do studené vody.
3. Cibuli omyjeme a očistíme. Opláchnutou papriku rozpůlíme, vybereme jádra a rozmáčkneme naplocho, rozkrájíme. Bagetu nakrájíme na klínky.
4. Na špejle postupně napichujeme bagetu, cibulku, papriku, tofu a bramboru. Grilujeme asi tři minuty po každé straně, případně potíráme zbylou marinádou.

NÁŠ TIP

Vyzkoušejte marinádu z několika lžic citronové šťávy, sójové omáčky, olivového a sezamového oleje, utřeného česneku.

Grilovaný burger z cizrny

Grilovaný burger z cizrny.Pro 4 osoby

* 2 konzervy cizrny
* 1 mrkev
* 1 jarní cibulka
* 1 řapík celeru
* 1 malá červená paprika
* 1 stroužek česneku
* 1 lžíce oleje
* 2 vejce
* 2 lžíce strouhanky
* sůl
* 4 hamburgerové housky
* hrst rukoly
* 8 cherry rajčat
* 1 červená cibule

1. Cizrnu slijeme, necháme okapat a vidličkou rozmělníme.
2. Mrkev nastrouháme, jarní cibulku, celer a papriku nasekáme na drobné kousky. Česnek utřeme. Zeleninu a česnek vložíme do pánve na rozpálený olej a asi tři minuty restujeme.
3. Cizrnovou kaši promícháme se zeleninou, vejcem, přisypeme strouhanku a dochutíme solí. Vytvarujeme z ní karbanátky a grilujeme v alobalové misce asi čtyři minuty po každé straně.
4. Na grilu opečeme hamburgerové housky, na které navrstvíme rukolu, cizrnový burger, překrojená omytá rajčata a kolečka červené cibule.

NÁŠ TIP

Zkuste se zeleninou orestovat i jednu dvě malé houby, okořeňte mletým kmínem a trochou chilli.

Autoři:

Pohlreich griluje levné hovězí hrudí v suché marinádě jako Texasan

Neočekávejte maso křehké jako z bifteku

VIDEO Ke grilování není třeba vždy používat jen ty nejdražší a nejjemnější kousky. Šéfkuchař v dalším...

Netradiční hovězí steak z roštěné. Vyzkoušejte marinádu z jalovce a vodky

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po...

Klasické grilování hovězího si vystačí se solí a pepřem, ale pokud toužíte po nových chutích,...

Kuře v jogurtu podle Pohlreicha. Ozvláštnil ho kurkumou a chilli

Kuřecí plátek nakládaný v jogurtové marinádě

VIDEO Šéfkuchař Zdeněk Pohlreich jako by naslouchal fanouškům a od poměrně drahého hovězího masa se...

Češi grilují rádi a špatně, neumí vybrat ani maso, říká Pohlreich

Vlevo správný T-bone steak, vpravo kus masa, který za T-bone steak někteří "řezníci" jen vydávají.

VIDEO Vždycky je lepší maso z býka než z krávy, víc si pochutnáte na odleželém mase než na čerstvém a...

Ke grilované krkovičce radí Pohlreich restovanou cibuli s bylinkami

A je naservírováno: opečené krajíce chleba potřené česnekem, s vrstvičkou...

VIDEO Vepřová krkovička, královna grilovacích párty. Variant, v čem ji před grilováním namarinovat,...

Kotlety na gril zkuste naplnit sýrem a šunkou a potírejte máslem s chilli

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování...

Grilovací sezona i přes dosud střídavé počasí začíná. Vyzkoušejte grilování trošku jinak – fádní...

Elektronický nos pozná, že je maso zkažené, takže se už nehodí na gril

Food sniffer měří vepřové, hovězí, drůbeží i rybí maso.

VIDEO Na gril má přijít co nejčerstvější maso. Už jen proto, že při grilování nemusí být tepelná úprava...


Nejčtenější

Nevěra přináší víc bolesti než radosti, říká psychoterapeutka

Nora Vlášková, psychoterapeutka

Vystudovala práva, pracovala i s nejtěžšími zločinci propuštěnými z vězení. Po narození dětí zvolila Nora Vlášková...

Sedm kroků, které musíte udělat, když narazíte na psychoteroristu

Ilustrační snímek

Emocionální zneužívání patří mezi formy psychického násilí, které na obětech nezanechává viditelná zranění, ale na...

Příběh Anny: Nechci být vnuččinou chůvou, dcera to nechápe

Ilustrační snímek

Dceru jsem od jejích deseti let vychovávala sama. Nemohly jsem si příliš vyskakovat, i tak jsem se dceři snažila dát,...

Jejich věkový rozdíl je pětapadesát let a chtějí spolu miminko

Alexis Tadlocková a její partner

Alexis Tadlocková (24) a její manžel Charles (79) z Ameriky plánují založení rodiny. Ačkoli nejstaršímu dítěti Charlese...

Menstruace bez vložek a tamponů. Češka nabízí nepropustné kalhotky

Menstruační kalhotky Snuggs

Protože použité menstruační vložky a tampony představují ročně tuny odpadu, rozhodla se Linda Šejdová, že místo běžných...

Další z rubriky

RECEPT DNE: Vepřová panenka na středomořský způsob

Vepřová panenka na středomořský způsob

Už máte dovolenou za sebou? Pak si ji můžete připomenout vynikající vepřovou panenkou na středomořský způsob. Rozhodně...

RECEPT DNE: Meruňkový koláč

Meruňkový koláč

Meruňky jsou lahodné letní ovoce, které se skvěle hodí i na pečení. Vyzkoušejte náš recept na meruňkový koláč s...

Najdete na iDNES.cz