Máte milovaný recept po babičce? Získejte za něj kuchařku Dity P.

  1:19
Dita vyrazila ve čtvrtém díle seriálu České televize se sourozenci na chalupu a oprašuje nejmilovanější recepty po babičce. Pošlete nám ten svůj a vyhrajte kuchařku Deník Dity P.

Dita se probírá starým albem a vzpomíná na babičku. Na její památku si nechala na chalupě udělat krásnou kuchyni ve stylu 20. let a chystá se ji hned pokřtít.

Prvním chodem jsou koblihy. Dita nejprve připraví kynuté těsto, ze kterého vykrajuje půlky koblih a plní je marmeládou. Pak je osmaží v zakryté pánvi a nakonec pocukruje.

Dalším Ditiným rodinným pokladem je recept na králíka na smetaně s hořčicí, který drobně upravila přidáním ostřejší dijonské hořčice a pomalejším pečením. Králíka si nechá čerstvého stáhnout a vyvrhnout od souseda.

Protože se to příliš nelíbí sestře Emě, připraví pro ni vegetariánský chod – koprovou omáčku se ztraceným vejcem. Nakonec Dita uvaří recept, který je podle ní základem každé rodiny – domácí bramboračku.

Pošlete nám svůj recept a vyhrajte kuchařku Dity P.

Jaké jídlo vám připomíná babičku? Jaký recept je vaším rodinným pokladem a pýchou? Pošlete nám svůj recept a vyhrajte knihu Deník Dity P. Recept s fotkou (ta je podmínkou) NAHRAJTE ZDE do středy 2. října do 12 hodin. Vylosovaný výherce dostane kuchařku a nejzajímavější recepty zveřejníme.

V předchozím kole byla vylosována Jitka Přichystalová s receptem na Chrlické placičky, mezi zajímavá pikniková jídla patří veganské muffiny, tortilla de patatas nebo kuřecí křídla v medovo-hořčičném dresinku. Všechny vaše soutěžní recepty najdete zde.

Králík na smetaně podle Dity P.

Příprava: 10 minut, marinování: přes noc, pečení: 1,5 hodiny, pro 4 osoby

Dita P. králík na smetaně s horčicí
  • 1 králík, naporcovaný
  • 125 g másla
  • 2 lžičky grilovacího koření
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • sůl

Deník Dity P.

Čtvrtý díl kuchařské show odvysílá Česká televize v pátek v 18:25 na Jedničce.

  1. Porce králíka osolím a naskládám do pekáče. V kastrůlku rozehřeju máslo, přidám do něj grilovací koření a mletou papriku, chvilku smažím, aby se paprika rozvoněla, a pak přimíchám obě hořčice. Kastrůlek sundám z plotny a ze všech stran králíka potřu ještě teplou marinádou. Zbylou marinádou králíka zaliju. Pekáč přetáhnu potravinářskou fólií a nechám do druhého dne v lednici, aby maso vsáklo vůně koření.
  2. Předehřeju troubu na 200 °C. Pekáč s králíkem přikryju alobalem namísto fólie a dám péct. Maso průběžně potírám výpekem. Za tři čtvrtě hodiny alobal sundám a do pekáče přiliju mírně osolenou smetanu. Za občasného potírání peču dalších pětačtyřicet minut. Tento králík mi nejvíc chutná s bramborovou kaší a zeleným salátem.
Autor: , pro iDNES.cz
  • Nejčtenější

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Mleté maso zamotalo mnoha mistrům grilu hlavu. Vyřazovala však pizza

30. dubna 2024

Soutěž amatérských kuchařů Česko na grilu na Primě se přehoupla do druhé poloviny. Hlavním úkolem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na grilu připravíte nejen flank steak s chimichurri, ale i žitný chléb

28. dubna 2024

Na Hobby začínáme nový seriál Hoď to na gril. Ve dvanácti epizodách předvedou excelentní kuchaři to...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Burgeru pro děti plnému barev vévodí megahranolky a ozdobný klobouček

5. května 2024

I v dnešním dílu se bude házet na gril a s lehkou nadsázkou lze tvrdit, že mnohem hravěji. Druhý...

Rebarbora bývala vzácnější než šafrán. Chutnat vám bude nasladko i s masem

4. května 2024

Tato zelenina známá též jako reveň kadeřavá bývá často považována za ovoce. Oblíbená i nenáviděná...

Pět kroků, jak si snadno a v poklidu poradit s kynutým těstem

3. května 2024

Práce s kynutým těstem sice vyžaduje čas a trpělivost, ale když se s ním seznámíte blíž, nejspíš...

Tato jídla se původně neměla povést, přesto se nakonec stala slavnými

2. května 2024

Příprava dobrého jídla vyžaduje nejen trpělivost, ale především pochopení každé složky a každého...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Je to šílený, hodnotily firmy práci řemeslníků, kteří opravili střechu

Po zimě se často ukážou mnohé „vady na kráse“ domu, střechy nevyjímaje. Někdy nezbývá nic jiného než kompletní výměna....