S pečeným česnekem a vajíčkem
Ingredience:
- 1 kg malých salátových brambor
- 1 palice česneku
- ½ lžíce olivového oleje
- 4 vejce
- 2 šalotky
- výhonky řeřichy
- sůl a pepř
Na dresink:
- 150 g majonézy
- 1 lžička nastrouhané citronové kůry
- 2 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
- Brambory omyjeme a pak v hrnci zalijeme studenou vodou. Osolíme je, přivedeme k varu a za mírného bublání vaříme téměř doměkka, 15–20 minut, záleží na velikosti brambor. Kontrolujeme je vidličkou.
- Palici česneku překrojíme na polovinu tak, abychom všechny stroužky přepůlili. Na řezu ji potřeme olejem, osolíme a postavíme na pečicí plech osolenou stranou dolů. Vložíme do trouby vyhřáté na 200 °C a pečeme asi 15 minut, až budou stroužky měkké a řez zlatavý.
Vejce vložíme do kastrůlku s vroucí vodou a vaříme 6–8 minut. Pak je prudce zchladíme ve studené vodě a oloupeme.
- Šalotku oloupeme a nakrájíme na kolečka. V kastrůlku ji zalijeme vodou. Přivedeme k varu a po krátké chvilce scedíme. Všechny ingredience na dresink smícháme.
- Uvařené brambory slijeme, zchladíme ve studené vodě a překrájíme na poloviny. Smícháme je s připraveným dresinkem. Upečený česnek vymačkáme ze slupek a přidáme k bramborám. Rozdělíme porce na talíře. Na každou přidáme jedno přepůlené vejce, kolečka šalotky a posypeme ji čerstvými výhonky řeřichy.