Důležité vitaminy pro ženy. Pomohou chránit před stárnutím i depresemi

  • 1
Věk se neptá. Tělo stárne a potřebuje čím dál více vaši podporu. Proto je od určitého věku důležité, aby si ženy hlídaly příjem některých vitaminů. Které konkrétní by ve vašem jídelníčku neměly chybět a proč?
Mrkev je skvělým a chutným prostředkem, jak zbavit organismus toxinů.

Představte si, že vaše tělo je vlastně takový motor, který potřebuje pohon. Ten mu poskytují vitaminy, hrají roli jakýchsi zážehových svíček a benzínu. Jsou součástí vašeho enzymatického systému, udržují v chodu a regulují celý váš metabolismus. V porovnání s ostatními živinami, jako jsou tuky, bílkoviny, sacharidy a minerální látky, je jejich příjem ve stravě spíše nepatrný – ovšem klíčový, co se týká významu pro vaši vitalitu.

Nedostatek je u žen častější

Organismus si nedokáže tyto vitální látky (s výjimkou vitaminu D) vytvořit sám, proto mu je musíte dodávat. U žen je přitom jejich nedostatek v organismu častější než u mužů.

S přibývajícím věkem je jejich doplňování stále důležitější, váš organismus je potřebuje, aby se dokázal bránit nejrůznějším onemocněním. Vlivy tzv. civilizačních lupičů vitaminů se totiž stále zvyšují. Patří k nim stres, hormonální výkyvy a negativní působení životního prostředí.

Lékaři upozorňují, že mnohé zdravotní problémy, například vypadávání vlasů, únava, větší náchylnost k infekcím a podobně, které se připisují vyššímu věku, mají v mnoha případech původ ve špatném jídelníčku. To znamená, že byste měla jíst více ovoce a zeleniny, ale méně masa a průmyslově zpracovaných potravin, jako je třeba fast food. I ovoce a zelenina by se však měly konzumovat správným způsobem.

Pravidlo pro zeleninu zní: Ne vždy vařená, ale také ne vždy syrová. Některé druhy zeleniny totiž vitaminy uvolní, jen pokud jsou v uvařeném stavu, jiné zase naopak když se snědí začerstva. Proto platí, že byste měla jíst zeleninu tepelně upravenou coby přílohu k teplým jídlům, ale zároveň i syrovou, třeba jako malou svačinku. Do jídelníčku nejlépe zařaďte zeleninu a ovoce všech barev.

„Miluji ovoce ve všech podobách a mandle je ta, která pro mě v likérech...

Vitamin E Ochrana před demencí

Díky silnému účinku proti zánětlivým procesům v těle je tento vitamin mimořádně důležitý (především pro starší lidi). Dostatečný příjem „éčka“ ochraňuje buňky před volnými radikály, posiluje paměť a snižuje riziko vzniku demence. Kromě toho předchází arterioskleróze tepen.

Příznaky demence nepodceňujte. Varovné signály se mylně přisuzují stáří

Vydatné zdroje: oleje slunečnicový, bodlákový, z hroznových jadérek i pšeničných klíčků, dále celozrnné obiloviny, vejce, mandle, lískové oříšky, černý rybíz a borůvky

Ilustrační snímek

Vitamin B1 Podpora pro „céčkového“ kolegu

Této vitální látce se přezdívá také náladotvorný vitamin, ovlivňuje totiž výrazně kvalitu spánku. Už jen jeho nepatrný nedostatek dokáže snížit hladinu serotoninu v mozku a tkáních, způsobit poruchy spánku a vyvolat deprese. Pokud někdo kouří, pije častěji alkohol nebo jí sladkosti, potřebuje podstatně více vitaminu B1. Ten odpovídá také za přenos podnětů a signálů v nervové soustavě. Při jeho nedostatku nedokážou některé životně důležité funkce (například obranný systém těla) zužitkovat ani vitamin C.

Vydatné zdroje: pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, celozrnný chléb, vepřové maso, mořské ryby

Jídlem proti depresi. Dopřejte si oříšky, salát i krůtí maso

Vitamin B6 Bojovník proti depresím

Tato mikroživina pomáhá mužům i ženám předcházet depresím, protože se podílí na produkci některých transmiterů nervové soustavy (například hormonu štěstí serotoninu). Při jejím nedostatku se často dostavuje únava a žaludeční problémy.

Vydatné zdroje: játra, celozrnné potraviny (pečivo i těstoviny), luštěniny (například hrách, čočka a cizrna), burské oříšky

„Vitamin B12 neboli kobalamin je reálně jediná látka, kterou nelze získat...

Vitamin B9 Zbavuje cévy usazenin

Tato důležitá látka, známá také jako kyselina listová, je důležitá pro krvetvorbu a buněčné dělení. Kromě toho stimuluje metabolismus a proces růstu. Udržuje čisté vnitřní stěny cév, protože odbourává škodlivou odpadní látku homocystein, která vzniká jako vedlejší produkt při látkové výměně. Je tedy prevencí srdečního infarktu a mozkové mrtvice.

Vydatné zdroje: kapusta (i růžičková), hovězí játra, čočka, hrášek, celozrnné výrobky, oříšky, zelená listová zelenina

Vitamin B12 Benefit pro mozek

Organismus potřebuje vitamin B12 k látkové výměně energie, tvorbě krevních buněk a ke stavbě obalů nervových vláken. Dále je důležitý pro metabolismus mozku. Ochraňuje také krevní oběhový systém, nervy a kosti před škodlivou aminokyselinou homocysteinem.

Vydatné zdroje: živočišné produkty jako maso, ryby, vejce nebo mléčné výrobky

Tělo sice dokáže přebytek vitaminu C vyloučit společně s močí ven, ale pokud za...

Vitamin K Nejen pro silné kosti

Je to patrně nejvíce podceňovaný vitamin. Přestože ho málokdo zná, vykonává v těle překvapivou spoustu funkcí. Podílí se například na ozdravných procesech v játrech, která jsou energeticky důležitým orgánem. Hraje rozhodující roli i při srážlivosti krve, stará se o to, aby se rány co nejrychleji uzavřely. U žen po přechodu pak zpomaluje řídnutí kostní hmoty. „Káčko“ má také schopnost předcházet poškozování buněk mozku, jeho doplňováním můžete do jisté míry předejít například vzniku Alzheimerovy choroby.

Vydatné zdroje: zelené druhy zeleniny (mangold, růžičková kapusta, brokolice, špenát), dále mléko, maso, celozrnné produkty, vejce, kuřecí maso a také kysané zelí)

Když chybí vitaminy, tělo trpí. Varovat vás mohou křeče, únava i nespavost

Vitamin C K posílení obranyschopnosti

Zneškodňuje agresivní volné radikály, a ochraňuje tak kůži před předčasným stárnutím. „Céčko“ se také zapojuje do tvorby kolagenu a hormonů, podporuje hojení poranění a detoxikaci organismu. Kromě toho stimuluje imunitní systém, zmírňuje stavy vyčerpání a zlepšuje příjem železa. Výzkumy prokázaly i určitý vliv na tišení bolesti.

Vydatné zdroje: rakytník, kysané zelí, paprika, červené zelí, brokolice, citrusové plody, kiwi

Ilustrační fotografie

Vitamin D Všestranný talent

Tato látka podobná hormonům se tvoří v kůži působením slunečního světla. Výzkumy neustále objasňují její další nové účinky. Vitamin D je naprosto nezbytný pro imunitní systém – a tím pro prevenci infekcí, ba dokonce rakoviny. Hraje i důležitou roli pro psychické zdraví. Potřebujete ho pro silné kosti, předcházení onemocnění oběhového systému a srdce i jako prevenci diabetu.

Vydatné zdroje: tučné ryby (makrela, sleď, pstruh, mořský losos, siven), avokádo, ovesné vločky, batáty, žampiony

Tichý zloděj kostí. Nedostatek vitaminu D je plíživou hrozbou, varuje lékař

Jak přijímat důležité živiny a vychutnat si je?

Vitaminy jsou rozpustné buď v tucích, nebo ve vodě. Pokud jsou rozpustné ve vodě, nemá tělo s jejich příjmem žádný problém.

Ovšem u těch druhých, jako je A, D, E a K, to vypadá jinak. Aby je mohl organismus optimálně přijímat a zužitkovat, je třeba s odpovídajícími potravinami konzumovat vždy i trochu rostlinného oleje, například lněného, olivového nebo řepkového.