Představte si, že vaše tělo je vlastně takový motor, který potřebuje pohon. Ten mu poskytují vitaminy, hrají roli jakýchsi zážehových svíček a benzínu. Jsou součástí vašeho enzymatického systému, udržují v chodu a regulují celý váš metabolismus. V porovnání s ostatními živinami, jako jsou tuky, bílkoviny, sacharidy a minerální látky, je jejich příjem ve stravě spíše nepatrný – ovšem klíčový, co se týká významu pro vaši vitalitu.
Nedostatek je u žen častější
Organismus si nedokáže tyto vitální látky (s výjimkou vitaminu D) vytvořit sám, proto mu je musíte dodávat. U žen je přitom jejich nedostatek v organismu častější než u mužů.
S přibývajícím věkem je jejich doplňování stále důležitější, váš organismus je potřebuje, aby se dokázal bránit nejrůznějším onemocněním. Vlivy tzv. civilizačních lupičů vitaminů se totiž stále zvyšují. Patří k nim stres, hormonální výkyvy a negativní působení životního prostředí.
Lékaři upozorňují, že mnohé zdravotní problémy, například vypadávání vlasů, únava, větší náchylnost k infekcím a podobně, které se připisují vyššímu věku, mají v mnoha případech původ ve špatném jídelníčku. To znamená, že byste měla jíst více ovoce a zeleniny, ale méně masa a průmyslově zpracovaných potravin, jako je třeba fast food. I ovoce a zelenina by se však měly konzumovat správným způsobem.
Pravidlo pro zeleninu zní: Ne vždy vařená, ale také ne vždy syrová. Některé druhy zeleniny totiž vitaminy uvolní, jen pokud jsou v uvařeném stavu, jiné zase naopak když se snědí začerstva. Proto platí, že byste měla jíst zeleninu tepelně upravenou coby přílohu k teplým jídlům, ale zároveň i syrovou, třeba jako malou svačinku. Do jídelníčku nejlépe zařaďte zeleninu a ovoce všech barev.
Vitamin E Ochrana před demencí
Díky silnému účinku proti zánětlivým procesům v těle je tento vitamin mimořádně důležitý (především pro starší lidi). Dostatečný příjem „éčka“ ochraňuje buňky před volnými radikály, posiluje paměť a snižuje riziko vzniku demence. Kromě toho předchází arterioskleróze tepen.
Příznaky demence nepodceňujte. Varovné signály se mylně přisuzují stáří |
Vydatné zdroje: oleje slunečnicový, bodlákový, z hroznových jadérek i pšeničných klíčků, dále celozrnné obiloviny, vejce, mandle, lískové oříšky, černý rybíz a borůvky
Vitamin B1 Podpora pro „céčkového“ kolegu
Této vitální látce se přezdívá také náladotvorný vitamin, ovlivňuje totiž výrazně kvalitu spánku. Už jen jeho nepatrný nedostatek dokáže snížit hladinu serotoninu v mozku a tkáních, způsobit poruchy spánku a vyvolat deprese. Pokud někdo kouří, pije častěji alkohol nebo jí sladkosti, potřebuje podstatně více vitaminu B1. Ten odpovídá také za přenos podnětů a signálů v nervové soustavě. Při jeho nedostatku nedokážou některé životně důležité funkce (například obranný systém těla) zužitkovat ani vitamin C.
Vydatné zdroje: pšeničné klíčky, slunečnicová semínka, celozrnný chléb, vepřové maso, mořské ryby
Jídlem proti depresi. Dopřejte si oříšky, salát i krůtí maso |
Vitamin B6 Bojovník proti depresím
Tato mikroživina pomáhá mužům i ženám předcházet depresím, protože se podílí na produkci některých transmiterů nervové soustavy (například hormonu štěstí serotoninu). Při jejím nedostatku se často dostavuje únava a žaludeční problémy.
Vydatné zdroje: játra, celozrnné potraviny (pečivo i těstoviny), luštěniny (například hrách, čočka a cizrna), burské oříšky
Vitamin B9 Zbavuje cévy usazenin
Tato důležitá látka, známá také jako kyselina listová, je důležitá pro krvetvorbu a buněčné dělení. Kromě toho stimuluje metabolismus a proces růstu. Udržuje čisté vnitřní stěny cév, protože odbourává škodlivou odpadní látku homocystein, která vzniká jako vedlejší produkt při látkové výměně. Je tedy prevencí srdečního infarktu a mozkové mrtvice.
Vydatné zdroje: kapusta (i růžičková), hovězí játra, čočka, hrášek, celozrnné výrobky, oříšky, zelená listová zelenina
Vitamin B12 Benefit pro mozek
Organismus potřebuje vitamin B12 k látkové výměně energie, tvorbě krevních buněk a ke stavbě obalů nervových vláken. Dále je důležitý pro metabolismus mozku. Ochraňuje také krevní oběhový systém, nervy a kosti před škodlivou aminokyselinou homocysteinem.
Vydatné zdroje: živočišné produkty jako maso, ryby, vejce nebo mléčné výrobky
Vitamin K Nejen pro silné kosti
Je to patrně nejvíce podceňovaný vitamin. Přestože ho málokdo zná, vykonává v těle překvapivou spoustu funkcí. Podílí se například na ozdravných procesech v játrech, která jsou energeticky důležitým orgánem. Hraje rozhodující roli i při srážlivosti krve, stará se o to, aby se rány co nejrychleji uzavřely. U žen po přechodu pak zpomaluje řídnutí kostní hmoty. „Káčko“ má také schopnost předcházet poškozování buněk mozku, jeho doplňováním můžete do jisté míry předejít například vzniku Alzheimerovy choroby.
Vydatné zdroje: zelené druhy zeleniny (mangold, růžičková kapusta, brokolice, špenát), dále mléko, maso, celozrnné produkty, vejce, kuřecí maso a také kysané zelí)
Když chybí vitaminy, tělo trpí. Varovat vás mohou křeče, únava i nespavost |
Vitamin C K posílení obranyschopnosti
Zneškodňuje agresivní volné radikály, a ochraňuje tak kůži před předčasným stárnutím. „Céčko“ se také zapojuje do tvorby kolagenu a hormonů, podporuje hojení poranění a detoxikaci organismu. Kromě toho stimuluje imunitní systém, zmírňuje stavy vyčerpání a zlepšuje příjem železa. Výzkumy prokázaly i určitý vliv na tišení bolesti.
Vydatné zdroje: rakytník, kysané zelí, paprika, červené zelí, brokolice, citrusové plody, kiwi
Vitamin D Všestranný talent
Tato látka podobná hormonům se tvoří v kůži působením slunečního světla. Výzkumy neustále objasňují její další nové účinky. Vitamin D je naprosto nezbytný pro imunitní systém – a tím pro prevenci infekcí, ba dokonce rakoviny. Hraje i důležitou roli pro psychické zdraví. Potřebujete ho pro silné kosti, předcházení onemocnění oběhového systému a srdce i jako prevenci diabetu.
Vydatné zdroje: tučné ryby (makrela, sleď, pstruh, mořský losos, siven), avokádo, ovesné vločky, batáty, žampiony
Tichý zloděj kostí. Nedostatek vitaminu D je plíživou hrozbou, varuje lékař |
Jak přijímat důležité živiny a vychutnat si je?
Vitaminy jsou rozpustné buď v tucích, nebo ve vodě. Pokud jsou rozpustné ve vodě, nemá tělo s jejich příjmem žádný problém.
Ovšem u těch druhých, jako je A, D, E a K, to vypadá jinak. Aby je mohl organismus optimálně přijímat a zužitkovat, je třeba s odpovídajícími potravinami konzumovat vždy i trochu rostlinného oleje, například lněného, olivového nebo řepkového.