Určité složky potravin chrání náš cévní systém před ukládáním odpadních látek a zužováním průchodnosti krevního řečiště. A čím pružnější je, tím lépe může srdce okysličovat organismus a dodávat mu potřebné živiny.
Když je ovšem naše strava moc tučná a slaná, zatěžuje celý oběhový krevní systém. Srdce namáháme také tím, když přijímáme hodně kalorií a nespálíme je dostatečným pohybem. Důsledkem toho je vysoký krevní tlak a z něj pramenící arterioskleróza (tvrdnutí a zanášení tepen).
Nejlepší ochranou proti těmto komplikacím je pestrý jídelníček založený na principu středomořské stravy. K ní patří každodenní konzumace ovoce a zeleniny a dvakrát až třikrát týdně ryba (například losos). Červené maso nebo uzeniny můžou být na jídelníčku maximálně dvakrát do týdne.
A když kromě toho pravidelně sáhnete po následujících potravinách – čím častěji, tím lépe – svoje srdce ještě posílíte.
Káva
Podle nejnovějších výzkumů mají vyznavači pití kávy (při vypití 3 šálků denně) až o 20 procent snížené riziko vzniku mozkové mrtvice oproti těm, kteří ji nepijí.
Důležité ale je pít ji neslazenou a bez mléka.
Deset rituálů pro dlouhověkost: ranní káva, chůze naboso a péče o květiny |
Zelená zelenina
Kyselina listová ze špenátu neutralizuje škodlivé zplodiny z látkové výměny, které zvyšují riziko srdeční slabosti a infarktu. Kromě toho se obsažené nitráty v těle proměňují na oxid dusnatý. Ten přirozeným způsobem rozšiřuje cévy, a ulehčuje tak srdci při pumpování krve.
Ideální je konzumovat jednou až dvakrát týdně 100 g špenátu, brokolice nebo kapusty.
Borůvky
Látky obsažené v tomto vynikajícím ovoci také způsobují zvýšení obsahu oxidu dusnatého v krvi. Když jsou tepny rozšířené, krev jimi může snadněji proudit a důsledkem je pokles zvýšeného krevního tlaku.
Už jen jedna hrst čerstvých nebo mražených borůvek denně může snížit riziko vzniku onemocnění oběhového systému a srdce.
Lněný olej
Konzumace lněného oleje zdvojnásobuje v krvi podíl zdravých a srdci prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Snižuje tím krevní tlak, zlepšuje celkové hodnoty krevního tuku a chrání před infarktem.
A kolik se doporučuje? Stačí 2 lžíce tohoto zastudena lisovaného oleje, například jako zálivka na salát.
Rajčata
Rostlinné barvivo lykopen zabraňuje, aby se v cévách ukládal tuk. Kromě toho má antioxidační účinky, to znamená, že neutralizuje volné radikály, které poškozují buňky. Proto je dobré sníst každý den minimálně 2 středně velká rajčata.
Tip: Povařená rajčata, například v podobě omáčky nebo pesta na (ideálně celozrnné) těstoviny, obsahují ještě více lykopenu než syrová, a jsou tedy v této formě ještě zdravější.