Potraviny, které prospějí vašemu srdci. Dejte si borůvky, kapustu i kávu

  • 1
Výzkumy prokázaly, že se správnými potravinami si zachováte lepší kondici a zdraví. Zní to báječně a co víc, ona je to dokonce pravda. Když budete jíst správné potraviny, ochráníte tím své srdce a snížíte riziko infarktu. Proč tomu tak je?
Ilustrační fotografie

Určité složky potravin chrání náš cévní systém před ukládáním odpadních látek a zužováním průchodnosti krevního řečiště. A čím pružnější je, tím lépe může srdce okysličovat organismus a dodávat mu potřebné živiny.

Když je ovšem naše strava moc tučná a slaná, zatěžuje celý oběhový krevní systém. Srdce namáháme také tím, když přijímáme hodně kalorií a nespálíme je dostatečným pohybem. Důsledkem toho je vysoký krevní tlak a z něj pramenící arterioskleróza (tvrdnutí a zanášení tepen).

Nejlepší ochranou proti těmto komplikacím je pestrý jídelníček založený na principu středomořské stravy. K ní patří každodenní konzumace ovoce a zeleniny a dvakrát až třikrát týdně ryba (například losos). Červené maso nebo uzeniny můžou být na jídelníčku maximálně dvakrát do týdne.

A když kromě toho pravidelně sáhnete po následujících potravinách – čím častěji, tím lépe – svoje srdce ještě posílíte.

ilustrační snímek

Káva

Podle nejnovějších výzkumů mají vyznavači pití kávy (při vypití 3 šálků denně) až o 20 procent snížené riziko vzniku mozkové mrtvice oproti těm, kteří ji nepijí.

Důležité ale je pít ji neslazenou a bez mléka.

Deset rituálů pro dlouhověkost: ranní káva, chůze naboso a péče o květiny

ilustrační snímek

Zelená zelenina

Kyselina listová ze špenátu neutralizuje škodlivé zplodiny z látkové výměny, které zvyšují riziko srdeční slabosti a infarktu. Kromě toho se obsažené nitráty v těle proměňují na oxid dusnatý. Ten přirozeným způsobem rozšiřuje cévy, a ulehčuje tak srdci při pumpování krve.

Ideální je konzumovat jednou až dvakrát týdně 100 g špenátu, brokolice nebo kapusty.

Léto, to je často moře, slunce, exotické kraje .. tak to bylo i u nás desítky let, ale v r. 2020 nás dva maličký virus vyhnal od moře do hor, dokonce byly týdny, kdy jsme mohli jen na nejbližší kopečky pár km od bytu, ale nikdy jsme neztratili dobrou nál

Borůvky

Látky obsažené v tomto vynikajícím ovoci také způsobují zvýšení obsahu oxidu dusnatého v krvi. Když jsou tepny rozšířené, krev jimi může snadněji proudit a důsledkem je pokles zvýšeného krevního tlaku.

Už jen jedna hrst čerstvých nebo mražených borůvek denně může snížit riziko vzniku onemocnění oběhového systému a srdce.

ilustrační snímek

Lněný olej

Konzumace lněného oleje zdvojnásobuje v krvi podíl zdravých a srdci prospěšných omega-3 nenasycených mastných kyselin. Snižuje tím krevní tlak, zlepšuje celkové hodnoty krevního tuku a chrání před infarktem.

A kolik se doporučuje? Stačí 2 lžíce tohoto zastudena lisovaného oleje, například jako zálivka na salát.

Pokud plody nedozrají na keříku, lze je nechat dozrát doma. Pokud nevíte jak,...

Rajčata

Rostlinné barvivo lykopen zabraňuje, aby se v cévách ukládal tuk. Kromě toho má antioxidační účinky, to znamená, že neutralizuje volné radikály, které poškozují buňky. Proto je dobré sníst každý den minimálně 2 středně velká rajčata.

Tip: Povařená rajčata, například v podobě omáčky nebo pesta na (ideálně celozrnné) těstoviny, obsahují ještě více lykopenu než syrová, a jsou tedy v této formě ještě zdravější.