Potraviny, které vypadají zdravě, ale škodí nám. Pozor na jogurt i džus

  • 147
Nemůžete zhubnout a máte potíže s trávením, i když máte pocit, že se stravujete zdravě? Důvodem patrně bude to, že si dopřáváte nesprávné jídlo. Některé potraviny se totiž na první pohled tváří jako zdravé, ale opak je pravdou. Víte, čemu se vyhnout, i když to třeba najdete v regálech zdravé výživy?
Ilustrační fotografie

Nízkotučný jogurt

Mnoho odborníků doporučuje jíst méně živočišných tuků a hlídat si cholesterol, čehož využili výrobci a začali na trh uvádět další a další mléčné produkty se sníženým obsahem tuku. Problém ovšem je, že spousta těchto produktů přichází po odstranění mléčného tuku také o v tucích rozpustné vitaminy A a D. A navíc se do nich často přidávají cukry a škroby.

Cukr, tuk, přídatné látky. Jen málokterý mléčný dezert je opravdu zdravý

„Odtučněný jogurt, mléko nebo třeba tvaroh proto nemusejí ani zdaleka představovat zdravou nebo dietní variantu. Naopak v nich mohou chybět zdraví prospěšné látky,“ uvádí Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně center pro výživu a hubnutí Naturhouse.

Takže pokud jste milovníci mléčných výrobků, rozhodně si vyberte ten kvalitní a třeba si ho dopřejte v menším množství, než abyste jedli jeho odtučněnou variantu.

Džusy sice obsahují vitamíny a minerální látky narozdíl od limonád, ale mají...

Ovocný džus

Ovocné džusy či smoothies sice mohou být součástí zdravého jídelníčku, ale nesmíte jich vypít litry za den. „Ovoce je bezpochyby zdravé, ale doporučuji ho konzumovat v pevné formě, nikoli ve formě smoothies. Lépe si tak dokážete pohlídat množství,“ radí Tereza Kompánková, hlavní trenérka z Fitness Clubu Contours.

Zároveň varuje před kupovanými ovocnými nápoji, kde je důležité číst etikety. Nektary a ovocné šťávy jsou obvykle o ovoce ochuzené a jsou do nich přidávána aromata a cukr.

Litr džusu má tolik energie jako 30 kostek cukru. Dětem dávejte vodu

Zajímavost: Věděli jste, že dokonce ani kupovaný stoprocentní džus nemusí být správnou volbou? Ani tady není zanedbatelný obsah cukru a je vcelku jedno, že jde o „přírodní“ cukr z ovoce (fruktózu).

ilustrační snímek

Agávový sirup

Agáve neboli agávový sirup můžete často najít v regálech zdravé výživy. Za dietní či dokonce zdravou potravinu však označit nelze. Proč?

„Agávový sirup je obvykle průmyslově zpracovaný produkt, který obsahuje přes 75 procent fruktózy. Velké množství fruktózy může způsobit zažívací problémy a při dlouhodobé konzumaci způsobuje ukládání břišního tuku, zatěžuje játra a rovněž může dojít k metabolickému syndromu,“ tvrdí výživová poradkyně Burešová.

Jak omezit cukr a mouku v jídelníčku. Vyzkoušejte zdravější varianty

Podle fitness trenérky Kompánková bychom se měli snažit sladké celkově omezovat nebo si aspoň zvykat na méně sladkou chuť.

Jarní salát s česnekovým dresinkem

Salátový dresink

Připravili jste si čerstvý salát, zalili ho kupovaným salátovým dresinkem a těšíte se z toho, že jste si připravili zdravé a dietní jídlo? Nenechte se zmýlit. Většina kupovaných salátových dresinků a zálivek je nejen kalorickou bombou, ale ve složení najdete i přidaný cukr, různá aromata a dochucovadla.

Výživová poradkyně Věra Burešová proto radí, abyste si salát ochutili pouze za studena lisovaným olejem, balzamikovým octem a bylinkami, nebo si připravili domácí jogurtovou zálivku. Naučte se jíst přirozené potraviny a objevujte jejich chutě.

Ilustrační snímek

Zapékané müsli

Snídaňové cereálie patří mezi oblíbené jídlo, které mnozí považují za zdravé. Jestli však miska cereálií je, či není zdravá, závisí na tom, jaké cereálie zvolíte.

„Některé druhy cereálií, jako jsou například zapékané müsli, obsahují přemíru cukru a navíc jde o průmyslově zpracovaný produkt,“ upozorňuje Tereza Kompánková. Čtěte proto důkladně složení. Ještě lépe bude, když zvolíte čisté ovesné vločky a k jejich oslazení použijte banán, skořici nebo v nich nechejte rozpustit malý kousek vysokoprocentní čokolády.

„Skvělou volbou je i domácí granola,“ dává na závěr svůj tip trenérka Kompánková.