Středa 14. dubna 2021, svátek má Vincenc
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Středa 14. dubna 2021 Vincenc

Deset rad, jak poznat kvalitní potraviny a neničit si zdraví

Špatné stravování může způsobovat mnoho civilizačních chorob. Ať už jde o rakovinu, kardiovaskulární onemocnění, obezitu či cukrovku. Poradíme vám, jak si vybrat kvalitní potraviny, které nebudou ničit vaše zdraví.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

1.Čtěte složení

Nenechte se zlákat marketingovými slogany, jako jsou různá označení fit, poctivé, domácí, tradiční apod., ta nemusí vůbec nic znamenat. Raději se zaměřte na složení, které vám o potravině řekne nejvíce.

Za nadpisem „složení“ se na potravině uvádějí všechny složky seřazené sestupně podle množství. Na prvním místě je tedy uvedena složka, které je ve výrobku obsaženo nejvíce.

„Například u masného výrobku vyžadujte na prvním místě maso a u celozrnného pečiva hledejte zase celozrnnou mouku. Pokud je ve výčtu na prvním místě uvedený cukr, voda nebo tuk (a nejedná se zrovna o potravinu, kde by se to očekávalo), je lepší se těmto potravinám vyhnout,“ říká odbornice na výživu Hana Málková Pávková ze společnosti Stop obezitě STOB.

2.Čím méně éček, tím lépe

Přídatné látky neboli éčka jsou v běžně konzumovaných množstvích bezpečná, kód E potvrzuje, že látka prošla testy nezávadnosti. Některé přídatné látky mohou být dokonce i prospěšné, proto opravdu není třeba se jich děsit a striktně se všem éčkům vyhýbat.

Éčka v potravinách nemusí jen škodit. Třeba rajče jich má šestnáct

Nicméně mnohdy je jejich použití zbytečné a jen maskuje horší kvalitu. Potraviny, jejichž složení čítá nekonečný seznam složek včetně velkého množství přídatných látek, je proto lepší nechat v regálech. 

Jednak není přesně vyzkoumáno, jak dané látky působí pohromadě a jak již bylo řečeno, mnohdy to svědčí o horší kvalitě potraviny. 

3.Nenechte se zlákat označením fitness, fit, active

Toto označení vyvolává dojem něčeho zdravějšího, nutričně hodnotnějšího, přitom legislativně tyto pojmy nejsou nijak definovány a nic tedy nemusejí znamenat.

„Fit může být i tyčinka, jejíž základem je tuková poleva, škrobový sirup, palmový tuk a extrudované obiloviny. Neplatí to ale vždy a opět je potřeba sledovat složení,“ upozorňuje Hana Málková Pávková ze Stop obezitě.

4.BIO výrobky neznamenají automaticky zdravé

BIO výrobky mají zajisté význam ve vztahu k přírodě, z hlediska výživy už by se o nich ale dalo mnohdy diskutovat. Není pravidlem, že by byly nutričně hodnotnější a je potřeba si pamatovat, že bio salám je pořád salám a bio cukr je stále jen cukr.

Pokud si můžete dovolit nakupovat například maso nebo zeleninu v bio kvalitě, chybu rozhodně neuděláte. Pokud ale tu možnost nemáte, bez obav sáhněte po konvenčních produktech, které vám dodají stejné množství nutrientů. Rozhodně není pravda, že tyto potraviny neobsahují žádné prospěšné látky, vitaminy či minerály, jak se často můžete dočíst.

5.Veganské neznamená zdravé

Některé vegetariánské či veganské výrobky jsou svým složením vhodné a určitě se vyplatí si jimi jídelníček zpestřit – například tofu, tempeh, luštěninové pomazánky nebo některé náhražky masa. O některých výrobcích (typicky například alternativ mléčných výrobků) už se to ale tvrdit nedá a svým složením jsou často zcela nevhodné.

„Například ‚sýr‘ složený z vody, škrobu a kokosového tuku anebo sušené nápoje, ve kterých tvoří hlavní podíl kukuřičný sirup a částečně ztužený tuk, opravdu z nutričního (ani chuťového) hlediska nejsou to pravé,“ vysvětluje Málková Pávková.

Složení multivitaminového džusu zabralo několik řádek. Tento zdraví rozhodně...

Složení multivitaminového džusu zabralo několik řádek. Tento zdraví rozhodně neprospěje, lepší bude, když si doma vymačkáte třeba šťávu z pomeranče.

6.Zkoumejte a porovnávejte výživové údaje

Dalším velmi dobrým vodítkem, jak zhodnotit kvalitu a nutriční hodnotu potraviny, je tabulka s výživovými údaji. Sledovat tuto tabulku (případně výčet) je stejně tak důležité jako sledovat seznam složek, informuje nás spolehlivě o obsahu základních i některých rizikových živin.

Na obalu byste měli vždy najít energetickou hodnotu, obsah tuků a z toho nasycených mastných kyselin, sacharidů a z toho cukrů, bílkovin a soli.

7.Pozor na obsah cukru

Asi není třeba zdůrazňovat, že příjem cukru bychom měli co nejvíce omezovat. Pod pojmem cukry jsou ve výživové tabulce zahrnuty jak cukry přidané, tak ty, které jsou přirozenou součástí dané potraviny. Nenechte se proto zmást, že například i v bílém jogurtu na nějaké cukry narazíte. Nejde však o cukry přidané, ale přirozeně se vyskytující laktózu. Proto se vyplatí podívat se i do složení a pokud tam narazíte na cukr, který navíc bude ve výčtu na předních příčkách, raději si vyberte jinou potravinu.

OBRAZEM: Kolik kostek cukru spořádáte v džusu, zmrzlině či banánu

Cukr v potravinách

„Cukr se ale ve složení může skrývat i pod dalšími názvy - např. glukózový sirup, glukózo-fruktózový sirup, fruktózo-glukózový sirup, dextróza, glukóza, hroznový cukr, fruktóza, invertní cukr, kukuřičný sirup aj.,“ varuje odbornice na výživu.

A upozorňuje, že pozor byste si měli dát i na označení „bez přidaného cukru“. Toto tvrzení značí, že do výrobku nebyl přidán žádný cukr a v tomto ohledu se mu nedá nic vytknout. Označení ale mohou nést i potraviny, které sice neobsahují cukr přidaný, ale obsahují nemalé množství cukru přirozeně se vyskytujícího – například ovocné džusy, raw tyčinky, ovocné müsli apod. A i přirozeně se vyskytující cukr je stále cukr a je potřeba hlídat jeho množství.

Jako příklad si představte, že vypijete litrový džus. V něm se skrývá až 140 gramů cukru. Džus navíc vypijete mnohem rychleji a ve větším množství, než kdybyste použité ovoce jedli v kuse. A hlavně se ochudíte o vlákninu, která je v běžném ovoci přítomna a „brzdí“ účinky cukru.

8.Hlídejte obsah soli

Ani se solí není vhodné to přehánět. Obsah soli v potravině neznačí jen sůl jako takovou, ale vypočítává se z celkového množství sodíku vyskytujícího se v potravině ze všech složek.

Sůl tedy podle značení můžete najít i v potravinách, které sůl jako takovou neobsahují, ale jejím zdrojem je přirozeně se vyskytující sodík. Toto množství ale nebude nikdy tak vysoké, jako když je do výrobku sůl přidaná.

9.Sledujte množství a druh použitého tuku

Tuk sledujte jednak v tabulce s výživovými údaji – tam se dívejte na obsah celkových i nasycených tuků, ale i na složení. Ve složení hledejte například řepkový nebo olivový olej, případně další suroviny přirozeně bohaté na kvalitní tuky – například ořechy nebo ryby.

Všechny tuky nejsou pro zdraví zlo. Pozvěte si do kuchyně ty správné

Strašákem posledních let se stal palmový olej, sice nepatří mezi ty nejvhodnější, ale v některých výrobcích nahradil dříve používané částečně ztužené tuky, které byly ze zdravotního hlediska mnohem horší. 

Takže automaticky neznamená, že bychom se museli palmovému oleji bezpodmínečně vyhýbat, nicméně pokud budeme dávat přednost základním potravinám, které ho přirozeně neobsahují, uděláme jedině dobře.

10.Pomoci vám může i nové nutriční značení

V orientaci vám může pomoci i jednoduché nutriční značení, které dá jasnou a rychlou informaci bez zbytečného studování výživových údajů na obalech potravin. Mezi takové patří zejména nově přicházející nutriční značení Nutri–Score.

Nutri–Score je nutriční hodnocení, které převádí nutriční hodnotu potravinového produktu do jednoduchého kódu skládajícího se z pěti písmen, A-B-C-D-E. Písmena mají vlastní barvu, od zelené po červenou, a systém značení se tak podobá jednoduchému semaforovému systému.

Chcete se o výběru správných potravin a značení Nutri-Score dozvědět více? Navštivte online konferenci Žít a hubnout pro zdraví, která se koná k příležitosti Světového dne obezity 1. 3. 2021 od 17:30. Vstup je zdarma, ale je nutné se předem registrovat zde.

Každý produkt získá skóre na základě vědecky sestaveného algoritmu. Ten bere v úvahu živiny, na které je třeba si dávat pozor (celkové tuky, nasycené mastné kyseliny, cukr, sůl a energetická hodnota), ale oproti označením, se kterými se můžeme na našem trhu setkat, bere v úvahu i pozitivní živiny a složky potraviny (množství bílkovin, vlákniny, procentní podíl ovoce, zeleniny, ořechy, některé oleje). Na první pohled tak můžeme vidět, který produkt je zdravotně výhodnější.

Smyslem hodnocení Nutri-Score není oddělit „dobré“ potraviny od „špatných“, ale spíše rozlišit zdravější potraviny od méně zdravých v pěti stupních v jednotlivých skupinách potravin. Pomáhá také výrobcům potravin přeformulovat své výrobky tak, aby se mohli přesunout do „vyšší třídy zdravosti“.

Autor:
  • Nejčtenější

Odpustíš mu, i když jsi kvůli němu málem umřela? Ptala se náhradní manželka

„V životě bych neřekla, že se v Praze i takhle bydlí,“ prohlásila Šárka, když se po deseti dnech v zahradní chatce se...

Klidně bych k vám šla, napsala Stropnickému a Krejčíkovi dívka z dětského domova

Dvojici Matěji Stropnickému a Danielu Krejčíkovi se přihlásila devítiletá dívka z dětského domova. „Říkal jsi, že bys...

Mini pod zadek, výstřih jak Macocha. Když světové celebrity neumí stárnout

Ano, věk je jen číslo, přesto bychom k němu v módě měly ve vlastním zájmu přihlédnout. Kdo tak neučiní, pravděpodobně...

Syndrom mrtvé zadnice není vtip, ale reálné nebezpečí doby koronavirové

Dříve hrozil jen lidem se sedavým zaměstnáním, nyní se nebezpečí rozšířilo i na většinu zbytku populace. Řeč je o...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Alkohol je v Česku lék na všechno, a kdo nepije, je divnej, říká abstinentka

Po porodu dcery propadla na tři a půl roku alkoholu. Život Michaele Duffkové zachránila až léčebna. Svůj příběh vydala...

Bláznivý voyeur Tichý. Žil jako bezdomovec, dnes jeho fotky stojí statisíce

Premium V jeho domě se fotky válely po zemi, padal na ně prach i bláto z bot. Na téměř každé z nich byla skvrna od kávy nebo...

Za fotky nehody Philipa nabízeli obří sumu. Neprodal jsem, říká exšéf Kladrub

Premium Když v roce 1996 přijela do Čech britská královna Alžběta II., snad nikdo nemohl velkému milovníkovi koní a jejich...

Svačiny jsou zbytečné. Stačí jíst dvakrát denně, vysvětluje profesor Anděl

Premium Nadváhu má v Česku až 44 procent mužů a 31 procent žen. A obezitu dalších 20 procent mužů a 18 procent žen. Statisíce z...

  • Další z rubriky

Žena chtěla po porodu dokonalé tělo, plastika ji však zohyzdila

Osmadvacetiletá Samantha z Birminghamu vycestovala kvůli vysněné poporodní proměně až do Mexika. Místo dokonalého těla...

Dráždivý tračník vás dokáže potrápit. Varovat vás může průjem i zácpa

Trápí vás časté bolesti v podbřišku, zácpa nebo průjmy a nutkavá potřeba na ranní stolici? Pak je dost možné, že trpíte...

Co lékaři radí svým přátelům. Dopřejte si pravidelně kávu, relax i sex

Předpisy zdravotních pojišťoven, oficiální lékařská nauka, omezený rozpočet – tohle jsou jen některé z tlaků, kterým...

Tipy na jarní úklid těla. Při detoxikaci nestačí jen upravit jídelníček

Jarní očista by v žádném případě neměla být hladovkou či dietním plánem, jejichž cílem je úbytek nežádoucích kilogramů....

Kuchyň mají na terase. Šílený plán mladých manželů je geniální

Honza a Katka se po svatbě nastěhovali do domu svých prarodičů. V patře, které obývají, jim však chybí kuchyň. A tak...

Princ Harry se vrátil do Británie na pohřeb dědečka, karanténu nestihne

Britský princ Harry přiletěl z Los Angeles na pohřeb svého dědečka prince Philipa. Na letišti Heathrow ho v neděli po...

Podstoupím úpravu prsou. Není čas cvičit a chroustat mrkev, říká Kalivodová

Andrea Kalivodová (43) se svěřila s tím, proč se rozhodla podstoupit remodelaci prsou. Operní pěvkyně v rozhovoru pro...

Pohřeb prince Philipa se bude konat 17. dubna, Harry dorazí bez Meghan

Buckinghamský palác oznámil, že pohřeb zesnulého prince Philipa se bude konat 17. dubna. Zároveň potvrdil, že princ...

Karel neskrýval, že chce syna, prozradila těhotná Lilia Khousnoutdinova

Lilia Khousnoutdinova (32) a Karel Janeček (47) se za pár týdnů dočkají miminka. Publicistka, návrhářka a cestovatelka...