Cukr je i ve vlašském salátu a slaných výrobcích, zaznělo v Rozstřelu

  12:30aktualizováno  17. května 13:21
U žádné potraviny se nedá říct, že je nezdravá, uvedla v Rozstřelu nutriční specialistka Blanka Procházková. Podle ní jde spíš o to, kolik jí sníme a jak často. „Důležitý je součet v celém dni a v dlouhodobém jídelníčku. U cukru je v našem jídelníčku varující právě množství a četnost,“ prozradila.

Říká se, že bílý cukr je droga moderní doby. Závislost na něm, která je hlavně psychická, si často za pomoci rodičů a prarodičů pěstujeme už od dětství.

„I mateřské mléko je sladké. Od mala posilujeme sladkou chuť a máme pak po celý život tendenci k ní unikat,“ uvedla nutriční specialistka Procházková. „Děti je u nás zvykem odměňovat sladkostmi,“ připomněla a dodala, že netřeba fanatizmu, ale je dobré hlídat množství cukru, které děti snědí a sami sladké nenabízet.

Nutkání a chutě na sladké způsobuje podle Blanky Procházkové nejčastěji rozkolísaná hladina cukru v krvi. „Když něco sladkého sníme, vyletí glykemický index, aby vzápětí spadl o to hlouběji dolů. V tom přijde nutkání, dát si sladkost a kolotoč se opakuje.“

Blanka Procházková

Vystudovala obor Diplomovaná dietní sestra a specializační studium na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích obor Výchova ke zdraví.

Několik let vyučovala odborné předměty na zdravotnických školách v Praze a v Plzni.

Od roku 2017 pracuje ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, kde se stará o výživu pacientů hospitalizovaných na klinice neurologie. 

Působí také jako poradce pro sportovní výživu v Centru sportovní medicíny. 

Je maminkou pětiletých dvojčat.

Nadměrná konzumace cukru škodí podle ní i v tenkém střevě, kde se cukr vstřebává. „Stane se, že enzymů není v těle dost a velká část cukru se nestačí rozštěpit. Putuje do vzdálenější úseků tenkého střeva, kde může kvasit a způsobovat různé další nežádoucí děje.“

Podle Blanky Procházkové se cukr nepochopitelně přidává i do do slaných výrobků, jako je pečivo, marinády, zálivky, například i do vlašského salátu. Chuť výrobku je pak atraktivnější, dynamičtější, rozvinutější.

„Nerada bych lidi nabádala k neslazení, protože by to zavánělo ortorexií, kdy se snažíme vyloužit každou molekulu cukru. Správné chování je takové, že přestaneme po sladkém bažit a zvykneme si na přirozenou chuť, která je méně sladká, zato třeba aromatičtější, protože v přírodních sladidlech je další přidaná hodnota,“ řekla a jako vhodná uvedla rostlinná sladidla, například agávový či datlový sirup nebo stévii.

Sacharidy prakticky nelze vyloučit

Sacharidy tvoří podle nutriční specialistky 55 procent (u sportovců až 80 procent) zdroje energie. „Vyloučit je ze stravy prakticky nelze a ani to není vhodné,“ řekla s tím, že hromadně nízkosacharidové diety odborníci nedoporučují.

„Vedou k redukci diety, ale jídelníček bude fádní a trávicí systém si odvykne produkovat větší množství enzymů zpracovávajících cukry. Pak sníte něco sladkého a při nahodilé konzumaci se mohou projevit zažívací potíže. To samé, když vynecháme maso a sem tam si po dlouhé době nějaké dáme. Mělo by jít o změnu životní stylu, na jejímž začátku si rozmyslíme, jak budeme jíst už napořád, co je pro nás zdravé. Nikoliv jen o krátkodobou výzvu,“ vysvětluje 

Balancovat v harmonii zdravé výživy, jíst přiměřeně, je podle Procházkové těžší než najet na tvrdou dietu. „Pokud zvládneme čtyři až šest týdnů, dostaví se první pozitivní účinky. Jakmile lidé uvěří, že jim nový životní styl prospívá, snadno si ho udrží. Nejtěžší je uvěřit na začátku,“ řekla a dodala, že velmi záleží i na naší fyzické aktivitě, která tělu pomáhá se s cukry vyrovnat.

Autor:

Jaro a zdraví

Využijte krásného počasí a vydejte se pro zdravé pochoutky do přírody. Oblíbený medvědí česnek najde své místo v pomazánkách či domácím pestu. Jako zdravé sladidlo si můžete připravit pampeliškový med.


Nejčtenější

S vědomím smrti žiju teď každý den, říká Veronika Hurdová

Veronika Hurdová

Spisovatelka a autorka blogu Krkavčí matka Veronika Hurdová před třemi lety ovdověla. Doma tehdy měla dvě malé děti...

Fascinují mě muži, kteří milují svou práci, říká mluvčí vlády Jana Adamcová

Jana Adamcová

Moderátorka, kterou si pamatujeme jako sporťačku z TV Nova, a současně manželka režiséra Jiřího Adamce, se nedávno...

Změna jídelníčku nám zlepšila sexuální život, říká kdysi obézní pár

Corey a Marie dnes

Corey a Marie ze Severní Karolíny překonali závislost na jídle a podařilo se jim dohromady shodit přes sto kilogramů....

Squateři přivítali Romanu na svobodě rumem a společně šli žebrat

Romanu přivítala na svobodě láhev rumu a její squaterská rodina.

Vražedkyně jsou podle Nikoly ve vězení ty nejlepší. „Všichni venku se jich bojí, vidí hned samou krev a myslí, že jsou...

OBRAZEM: Byla krásná, ale milovnice plastik Foxová chtěla ještě víc

Megan Foxová

Herečka Megan Foxová (33) kvůli svému půvabu na střední škole zažívala šikanu. Dívky ji nenáviděly a kluci si z ní...

Další z rubriky

Jak přelstít neoblíbené partie? Nebojte se těžkých činek, radí trenérka

Ilustrační snímek

Trenéři vám hned při prvním setkání oznámí, že zhubnout jen určitou část těla nelze. Každá si totiž zaslouží stejnou...

Úzkost jako civilizační nemoc. Pět kroků, jak si můžeme pomoct sami

Ilustrační snímek

Strach je jednou z nejdůležitějších a nejužitečnějších emocí, která nám pomáhá přežít. I úzkost je strach, ale na...

Chůze je nejlepší dieta. Už šest tisíc kroků denně vám změní život

chůze

Vypadá jako velmi jednoduchý návod na hubnutí. Možná proto chůzi nebereme vážně, protože takhle snadno se přece kila...

Najdete na iDNES.cz