Podezřelé karcinogenní látky se objevily v některých restauracích KFC v severozápadní Číně. Do oleje se mohly dostat z přísad, kterými se již jednou použitý olej recykluje.
Zástupci provozovatelské společnosti Yum China v tiskové zprávě tvrdí, že přísady jsou schválené čínskou vládou a jejich používání k recyklaci oleje akceptují i americké úřady.
Tvrdí také, že všechny restaurace KFC v Číně používají tuto přísadu od roku 1999 a veškerý znovu používaný olej splňuje národní standardy.
Zástupci vlády zatím tuto kauzu nekomentovali, zákazníci jsou ale znepokojení.
"Můj sedmiletý syn za poslední čtyři roky snědl spousty kuřecích křidýlek z KFC," řekla jedna z pravidelných návštěvnic KFC. Podle ní by se ve stravovacích zařízeních na použitém oleji vůbec nemělo vařit.
Podezřelou přísadou je zřejmě křemičitan hořečnatý. Ten se používá jako jakýsi druh absorbentu, který z použitého oleje odstraní nežádoucí usazeniny. Podle čínských médií se tak v KFC restauracích mohl recyklovat až deset dní starý olej.
Výrobce přísady, americká chemička Dallas Group, říkají, že jejich produkt pomáhá udržovat kvalitu oleje tím, že absorbuje mastné kyseliny a odstraňuje nečistoty, které se tvoří během procesu smažení.
"Znovu používaný olej obsahuje různé karcinogeny jako například benzypyren, a tyto karcinogeny nemohou být zničeny žádnou přídavnou látkou," varoval jeden z čínských univerzitních lékařů.
Zástupci restaurací KFC říkají, že informace v médiích nebyly korektní a zvažují zahájení právního řízení.
V Česku podobný problém nehrozí. "Používání recyklovaného oleje je závislé na standardech v té které zemi. Restaurace KFC v České republice olej po použití sice dávají dál k ekologickému zpracování, ale samy tento recyklovaný olej nepoužívají," řekla iDNES.cz brand managerka KFC Marie Vacková.