Kristina Šemberová | foto: Michaela Džurná

První republika nebyla jen elegance, radost a blahobyt, říká badatelka

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Patří mezi největší odbornice na životní styl období vzniku samostatného Československa. Kristina Šemberová tráví stovky hodin v archivech i v kuchyni, aby zjistila, jak se skutečně žilo a jedlo před sto lety. Ve všední dny, ale i v čase adventu.

Kolik druhů cukroví se objevovalo na prvorepublikovém vánočním stole?
Za standard se považovalo sedm druhů, nechyběly perníčky, rohlíčky vanilkové či oříškové, věnečky, zázvorky z čerstvého i sušeného zázvoru, čokoládový salám, medové koláčky a hlavně sněhové hubinky, dnes bychom řekli pusinky. Bílkové cukroví se po upečení zdobilo páleným cukrem, kakaem a oříšky a věšelo se často na vánoční stromeček jako ozdoba. Pak ho děti snědly. Cukroví bývalo drobné, jednoduché a v malém množství. Od každého druhu se připravoval zhruba jeden plech. Každý si vzal pár kousků. Žádné svátky obžerství.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se