- Napište nám
- Kontakty
- Reklama
- VOP
- Osobní údaje
- Nastavení soukromí
- Cookies
- AV služby
- Kariéra
- Předplatné MF DNES
Kristina Šemberová | foto: Michaela Džurná
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
Kolik druhů cukroví se objevovalo na prvorepublikovém vánočním stole?
Za standard se považovalo sedm druhů, nechyběly perníčky, rohlíčky vanilkové či oříškové, věnečky, zázvorky z čerstvého i sušeného zázvoru, čokoládový salám, medové koláčky a hlavně sněhové hubinky, dnes bychom řekli pusinky. Bílkové cukroví se po upečení zdobilo páleným cukrem, kakaem a oříšky a věšelo se často na vánoční stromeček jako ozdoba. Pak ho děti snědly. Cukroví bývalo drobné, jednoduché a v malém množství. Od každého druhu se připravoval zhruba jeden plech. Každý si vzal pár kousků. Žádné svátky obžerství.
Připojte se ještě dnes a získejte: