Úterý 10. prosince 2019, svátek má Julie
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 10. prosince 2019 Julie

Jáhly, brokolice, špenát nebo cizrna mohou být u dětí i kladnými hrdiny

  16:10aktualizováno  16:10
V jídelně libereckého gymnázia a střední pedagogické školy v Jeronýmově ulici to ve čtvrtek vypadalo jako na nějakém sympoziu. Konal se tu kurz pro vedoucí školních jídelen a kuchaře na téma, jak pro děti připravit neoblíbená jídla tak, aby si na nich rády pochutnaly.

Kolem dokola rozestavené jednací stoly, přednášející mikroportem rozdává vědomosti a kolem to hučí jako v úlu.

Jenže, přednášejíc má sněhobílý mundúr, na hlavě vysokou a naškrobenou čepici, posluchači jsou odění do zástěr a na stolech před sebou mají vařiče, nádoby a náčiní na kuchtění.

„Metla se musí dotknout dna, jestliže je moc krátká, držíte ji ve vzduchu a pořádně nic neušleháte,“ vysvětluje přes reproduktory lektor, podle nápisu vyšitém na kapse Jan Heřmánek. V ruce drží velký kotlík s bílky a šlehá sníh.

Za chvíli kousek z něj dostanou všichni jako jednu z ingrediencí do právě připravovaného pokrmu.

Čtyři desítky účastníků, 38 žen a dva muži, vytvořilo posádky o pěti lidech, vařili dvě menu, bez konzervantů a šidítek. Čekalo je celkem šest jídel.

„Zájem byl obrovský - od mateřinek až po střední školy. Dokonce se přihlásila jedna paní z domova seniorů v Raspenavě,“ říká krajská metodička Eva Martinková, která s nápadem přišla.

Menu obsahuje všechno, co děti dost nemají rády, třeba cizrnu, jáhly, špenát, rybu, sýr, mrkev, kopr, kuskus nebo brokolici. Smyslem je, aby si to ženské zkusily a nebály se toho.“

Fotogalerie

Ve společné improvizované kuchyni to začíná vonět. První chod, mrkvová polévka, se přemísťuje do hrnců na ochutnávkové stoly v druhé části jídelny. Tam se postupně přesunou i další dvě jídla – kuskus s brokolicí a kuřecím masem a jáhlový nákyp se špenátem a mořskou rybou a také všichni kuchtíci.

Vyfasují talíře a příbory a obcházejí stoly. Kolem 11. hodiny začíná první degustace.

„Chutná to jako svíčková,“ pomlaskává nad mrkvovou polévkou štíhlá bruneta v zástěře. „Stejné jídlo, recept i postup, a přece je každé jiné. V tomhle je víc zázvoru,“ podivuje se další.

Jen, co docvakají příbory a talíře, zve šéfkuchař na další kolo. Vařit se bude cizrnový salát s fazolovými lusky a sýrem, mleté bifteky se salátem z tarhoni, zeleniny a kopru a sladká tečka – tofu s tvarohem a jablky.

Menu vybíral hlavní vyučující Jan Heřmánek, šéfkuchař ústeckého pivovaru Na Rychtě a hlavní kuchař sítě restaurací Potrefená husa, který se dvacet let pohybuje v gastronomii a z toho dvanáct let specializuje na školní jídelny.

„Jídelníček jsem konzultoval s krajskou nutriční poradkyní tak, aby splňoval kritéria školního stravování. Všechno vaříme až tady. Dózy, které vidíte vpředu na troubách, obsahují koření a mořskou sůl. Přivezli jsme si čerstvou zeleninu a limetky. Dopředu jsem připravil pouze masovou směs na biftečky a těstoviny, které každý umí vařit. Brokolici sice máme mraženou, ale regenerovali, nikoli vařili, jsme ji až tady. Chtěl jsem ukázat, jak je potřeba s mraženou zeleninou pracovat, aby v ní zůstaly všechny vitamíny, “ popisuje Heřmánek.

I když se jako lektor účastnil mnoha kurzů o zdravém vaření, ten středeční byl pro něj prvním.

„Vždycky jsme vařili my a ostatní se jen dívali a ochutnávali. Teď jsme to udělali opačně. My jen radili a ochutnávali a vařili oni. To je, myslím, ten nejlepší způsob,“ říká. Organizátoři už dnes vědí, že kurzy zopakuje. „Řadu zájemců jsme museli odmítnout, takže jim také chceme dát šanci,“ doplňuje Martinková.

  • Nejčtenější

Firma roku je v dluzích, turnovský velkopekař může skončit na ulici

Uznávaný podnikatel z Turnova Jiří Mikula je v insolvenci, dluží 69 milionů korun. Hrozí mu i osobní bankrot, ručil...

Po srážce tramvají v Liberci se řidič zhroutil, převrácený vůz je na odpis

V libereckém Dolním Hanychově se ráno srazily tramvaje. Vůz vyjíždějící ze zastávky naboural do dvouvozové soupravy...

Staré nádraží chtěli dát skautům na klubovnu, stát ho nařídil zbourat

Před pár týdny proběhly velkolepé oslavy železniční tratě Liberec - Žitava, která slaví 160 let. Pro Chotyni to má ale...

Technik změnil tanky na ponorky, jezdily i po dně Máchova jezera

Díky úspěchu přísně tajného vojenského výzkumu v Doksech dokázaly tanky jezdit sedm metrů pod hladinou řeky. Týmu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Liberec - Slavia 0:3, jasná záležitost lídra, dva góly zařídil Škoda

Tři góly, k tomu neproměněná penalta. Slávističtí fotbalisté si v předehrávce 19. kola Fortuna ligy poradili s domácím...

Premium

Cítím hořkost. Bývalý šéf mordparty poprvé promluvil o svém odchodu

Nejznámější český kriminalista Josef Mareš sloužil u policie téměř třicet let, stál za objasněním řady vražd a...

Premium

Zalepili matce prsa, aby nemohla kojit. Při příbězích z Osvětimi pláče i průvodce

Lukáš Lev provází v koncentračních táborech a popisuje nacistická zvěrstva. Jeho babička si však stála za tím, že za...

Premium

Hořký čaj? Nesmysl! Pediatr v knize vyvrací mýty o domácím léčení dětí

Hradecký dětský lékař Ladislav Hanousek vydal knihu Maminko, není mi dobře, která má rodičům pomoci s léčbou i výchovou...

  • Další z rubriky

Brazilka si vybojovala české občanství, předky má z Jizerských hor

Její předci odešli do Brazílie v roce 1876 ze Smržovky. Elaine Johnová se do země svých kořenů vrátila letos na podzim...

Technik změnil tanky na ponorky, jezdily i po dně Máchova jezera

Díky úspěchu přísně tajného vojenského výzkumu v Doksech dokázaly tanky jezdit sedm metrů pod hladinou řeky. Týmu...

Při požáru chaty v Liberci uhořel senior, popálená žena je v nemocnici

Při nočním požáru chaty v Liberci - Machníně zahynul devětasedmdesátiletý muž. Jeho o šest let mladší družka skončila s...

Vyšvihl se k elitě, Rudý kat z něj udělal dělníka a vězně

Soud s Janem Hejátkem byl v létě 1949 jedním z prvních politických procesů v severních Čechách. Do uranových dolů muže...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz