Úterý 1. prosince 2020, svátek má Iva
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
  • Úterý 1. prosince 2020 Iva

Jáhly, brokolice, špenát nebo cizrna mohou být u dětí i kladnými hrdiny

  16:10
V jídelně libereckého gymnázia a střední pedagogické školy v Jeronýmově ulici to ve čtvrtek vypadalo jako na nějakém sympoziu. Konal se tu kurz pro vedoucí školních jídelen a kuchaře na téma, jak pro děti připravit neoblíbená jídla tak, aby si na nich rády pochutnaly.

Kolem dokola rozestavené jednací stoly, přednášející mikroportem rozdává vědomosti a kolem to hučí jako v úlu.

Jenže, přednášejíc má sněhobílý mundúr, na hlavě vysokou a naškrobenou čepici, posluchači jsou odění do zástěr a na stolech před sebou mají vařiče, nádoby a náčiní na kuchtění.

„Metla se musí dotknout dna, jestliže je moc krátká, držíte ji ve vzduchu a pořádně nic neušleháte,“ vysvětluje přes reproduktory lektor, podle nápisu vyšitém na kapse Jan Heřmánek. V ruce drží velký kotlík s bílky a šlehá sníh.

Za chvíli kousek z něj dostanou všichni jako jednu z ingrediencí do právě připravovaného pokrmu.

Čtyři desítky účastníků, 38 žen a dva muži, vytvořilo posádky o pěti lidech, vařili dvě menu, bez konzervantů a šidítek. Čekalo je celkem šest jídel.

„Zájem byl obrovský - od mateřinek až po střední školy. Dokonce se přihlásila jedna paní z domova seniorů v Raspenavě,“ říká krajská metodička Eva Martinková, která s nápadem přišla.

Menu obsahuje všechno, co děti dost nemají rády, třeba cizrnu, jáhly, špenát, rybu, sýr, mrkev, kopr, kuskus nebo brokolici. Smyslem je, aby si to ženské zkusily a nebály se toho.“

Fotogalerie

Ve společné improvizované kuchyni to začíná vonět. První chod, mrkvová polévka, se přemísťuje do hrnců na ochutnávkové stoly v druhé části jídelny. Tam se postupně přesunou i další dvě jídla – kuskus s brokolicí a kuřecím masem a jáhlový nákyp se špenátem a mořskou rybou a také všichni kuchtíci.

Vyfasují talíře a příbory a obcházejí stoly. Kolem 11. hodiny začíná první degustace.

„Chutná to jako svíčková,“ pomlaskává nad mrkvovou polévkou štíhlá bruneta v zástěře. „Stejné jídlo, recept i postup, a přece je každé jiné. V tomhle je víc zázvoru,“ podivuje se další.

Jen, co docvakají příbory a talíře, zve šéfkuchař na další kolo. Vařit se bude cizrnový salát s fazolovými lusky a sýrem, mleté bifteky se salátem z tarhoni, zeleniny a kopru a sladká tečka – tofu s tvarohem a jablky.

Menu vybíral hlavní vyučující Jan Heřmánek, šéfkuchař ústeckého pivovaru Na Rychtě a hlavní kuchař sítě restaurací Potrefená husa, který se dvacet let pohybuje v gastronomii a z toho dvanáct let specializuje na školní jídelny.

„Jídelníček jsem konzultoval s krajskou nutriční poradkyní tak, aby splňoval kritéria školního stravování. Všechno vaříme až tady. Dózy, které vidíte vpředu na troubách, obsahují koření a mořskou sůl. Přivezli jsme si čerstvou zeleninu a limetky. Dopředu jsem připravil pouze masovou směs na biftečky a těstoviny, které každý umí vařit. Brokolici sice máme mraženou, ale regenerovali, nikoli vařili, jsme ji až tady. Chtěl jsem ukázat, jak je potřeba s mraženou zeleninou pracovat, aby v ní zůstaly všechny vitamíny, “ popisuje Heřmánek.

I když se jako lektor účastnil mnoha kurzů o zdravém vaření, ten středeční byl pro něj prvním.

„Vždycky jsme vařili my a ostatní se jen dívali a ochutnávali. Teď jsme to udělali opačně. My jen radili a ochutnávali a vařili oni. To je, myslím, ten nejlepší způsob,“ říká. Organizátoři už dnes vědí, že kurzy zopakuje. „Řadu zájemců jsme museli odmítnout, takže jim také chceme dát šanci,“ doplňuje Martinková.

  • Nejčtenější

VIDEO: Řidiči marně vysvětlovali seniorovi, že jede v protisměru

Téměř čtyři kilometry v protisměru ujel v létě senior po rychlostní silnici mezi Libercem a Turnovem. Jiní řidiči mu...

Sběr bodů v pohárech trvá, české kluby snižují manko na klíčovou pozici

České fotbalové kluby v evropských pohárech sbírají body do koeficientu, čímž snižují ztrátu na klíčovou pozici v...

Špatně zabrzděný terénní vůz se rozjel po sjezdovce, zastavil o sněžné dělo

Po sjezdovce skiareálu na Ještědu se v úterý dopoledne pohyboval terénní vůz bez řidiče. Auto se z kopce rozjelo poté,...

Meteorologové varují před náledím. Nebezpečí hrozí hlavně řidičům

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před náledím. Bude se vytvářet zejména v místech po sněžení nebo deštích...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Liberec nemá využití pro vilu, kterou loni koupil. Nabízí ji i s pozemky

Minimálně 20 milionů korun chce Liberec získat prodejem areálu bývalé oční léčebny v Machníně. Místo, které připomíná...

TEST televizorů: Nevyznáte se v široké nabídce? Pomůže vám náš velký přehled

Premium Od 3 190 do 62 990 korun. Všechny zobrazovací technologie, všechny televizní operační systémy a jedenáct vybraných...

Jak vydržet v ledové vodě? Finta je jednoduchá, popisují otužilci

Premium Klepat se zimou tak, že si nedokážete zavázat ani tkaničky u bot, a přitom se tomu smát? I to dokáže koupání v ledové...

Manažer postavil srub uprostřed chráněné oblasti. Tvrdí, že to je posed

Premium Nejprve tvrdil lidem, že je to seník. Když se o jeho stavbu začaly zajímat úřady, prezentoval ji jako posed. Ve...

  • Další z rubriky

Vycpaný grizzly ‚panáčkuje‘ v muzeu, dříve bavil návštěvníky děčínské zoo

Preparátor Vlastivědného muzea v České Lípě vytvořil exponát z medvěda grizzlyho, který před dvěma lety uhynul v...

OBRAZEM: Inverze vykouzlila mořské vlny pod Ještědem

Pohled jako na mořské vlny se v pátek ráno naskytl každému, kdo vystoupal na vrcholek Ještědu. Údolí přiškrtila...

Meteorologové varují před náledím. Nebezpečí hrozí hlavně řidičům

Český hydrometeorologický ústav vydal varování před náledím. Bude se vytvářet zejména v místech po sněžení nebo deštích...

Do automyčky se vloupali zloději s deštníkem, mince vyřízli rozbrušovačkou

Policie hledá dva zloděje, kteří se vloupali do jedné z automyček v Liberci. Prořezali se do automatu na mince a...

TESTUJEME: Jak zavádět lepek, aby byl kámoš? Ochutnali jsme nové kaše od Nestlé
TESTUJEME: Jak zavádět lepek, aby byl kámoš? Ochutnali jsme nové kaše od Nestlé

Alergeny jsou takovým novodobým strašákem všech maminek... a i já jsem řešila, jak šetrně zavádět lepek u naší malé Adélky. Jako na zavolanou mi...

Svůj nový vztah jsem radši šla ohlásit řediteli, říká zamilovaná Witowská

Premium Její život se letos pořádně otočil. Možná ještě víc, než když předloni bravurně zvládla prezidentskou debatu. Aby měla...

Bahamské úřady zveřejnily příčinu smrti Seana Conneryho

Bahamské úřady zveřejnily oficiální pitevní zprávu k úmrtí herce Seana Conneryho. První a nejdéle sloužící James Bond...

Kapitán je na tahu, bude šach mat, oznámil po líbánkách Pavel své ženě

Psycholožka, terapeut a genetička vybrali na základě testů i DNA mezi více než patnácti sty přihlášenými jednotlivci...

Promoření? Odvážný sen, tragické následky. Stádní imunita funguje jinak

Jak se nejlépe zbavit covidu-19? Už od jara mluvili někteří odborníci o kontroverzní strategii známé jako „promořování“...

Mívám silné sny. A přání se mi plní, říká MOgirl Ria

Chtěla být ajťačkou a díky úsilí si onu profesi i osvojila. „Pak jsem měla ještě malý, druhý sen stát před objektivem...