Hudebník, spisovatel, textař a výtvarník Jakub König alias Kittchen patří mezi nejvýraznější osobnosti české hudební scény. Letos mu vyšlo nové album Puls a jeho román Vřeteno vzbudil značnou odezvu čtenářů i kritiky. Jak se pomocí holotropního dýchání vyrovnává s traumaty z dětství? Jak se popasoval s alkoholismem či s rozvodem? Jak se projevuje setkání s temnou stránkou osobnosti v tvorbě? Ponořme se do zákoutí Kittchenovy duše. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Je úplně v pořádku, že se to, co dělám, někomu nezdá, říká Kittchen

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Hudebník, spisovatel, textař a výtvarník Jakub König alias Kittchen patří mezi nejvýraznější osobnosti české hudební scény. Letos mu vyšlo nové album Puls a jeho román Vřeteno vzbudil značnou odezvu čtenářů i kritiky. Jak se pomocí holotropního dýchání vyrovnává s traumaty z dětství? Jak se popasoval s alkoholismem či s rozvodem? „Je úplně v pořádku, že se to, co dělám, někomu nepozdává,“ popisuje svou temnou stránku osobnosti. Ponořme se do zákoutí Kittchenovy duše.

O vašem románu Vřeteno o postkatastrofickém životě společnosti v obřím kráteru se diskutuje už půl roku. Proč mají lidé dnes tak rádi dystopie, tedy fiktivní obrazy společnosti, která kráčí špatným směrem?
Asi proto, že dystopii jsme vlastně blizoučko. Loni na jaře nás zavalily zprávy, jak hoří lesy v Amazonii i v Austrálii, jak to ovlivňuje ovzduší po celém světě. Čím dál víc se mluví o klimatické změně. A do toho vstoupila pandemie. V létě jsem stál na venkovském dvorku, koukal na nebe bez jediné čáry od letadel. Kdyby mi to někdo tvrdil před pár měsíci, nevěřil bych. Tak rychle se všechno změnilo, aniž jsme s tím kdo mohli něco dělat. Témata klimatu i epidemie se nás přímo dotýkají. A ty hořící baráky v televizi najednou vypadají jako naše vlastní. 

Pořád jsem ve střehu, pořád předpokládám nějaké nebezpečí a jsem hodně napjatý. Alkohol to dokázal uvolnit. Stejně jako hudba nebo malování.

Jakub Könighudebník

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
, Téma