Irské lvici zůstala víra a odvaha

- Zpěvačka Sinéad O'Connorová, která vydává své šesté album Faith And Courage, byla vždycky vnímána spíše jako kontroverzní osoba. Před deseti lety pobouřila Američany, když jim odmítla zahrát jejich hymnu, a Frank Sinatra ji za to počastoval výrazy, které se ve slušné společnosti nepoužívají.
Také známý incident s veřejně roztrhanou fotografií papeže přispěl k její pověsti notorické rebelky. Časy se ovšem mění i pro čtyřiatřicetiletou ženu přezdívanou irská lvice a nová deska to reflektuje. Své první, syrově rockové album natáčela O'Connorová v těhotenství, s pomocí Princeovy písně Nothing Compares 2 U vylétla na piedestal světové hvězdy a vášnivě se angažovala ve prospěch pronásledovaných Kurdů.

Předchozí album z roku 1994 se jmenovalo Universal Mother; i to je mnohem odpovědnější a méně vyhrocené než předchozí tituly. Pak zpěvačka přišla s komorním minialbem Gospel Oak, z něhož citovala na pražském festivalu E. T. Jam, kdy zpívala především pomalé táhlé písně. Její temperament občas vyvřel na povrch, když během světového turné atakovala dotěrného novináře.

Soutěžit o nová CD Sinéad O´Connorové můžete ZDE

Jako univerzální matka vychovávala syna Jakea, jemuž je nyní třináct a kterého má s bubeníkem Johnem Reynoldsem, hrála Ofélii v dublinském nastudování Hamleta a na etnických festivalech WOMAD vystupovala po boku Petera Gabriela. Proměna v pozitivnější bytost byla zřejmě završena, když překonala sebevražedné stavy a přihlásila se ke křesťanské víře - veřejně roztrhaná fotografie papeže byla duchovně slepena.

Na fotografiích z nového alba - příznačně pojmenovaného Víra a odvaha - se O'Connorová nechala zvěčnit v konzervativních róbách, které mají daleko k rozervaným džínám, s nimiž v roce 1989 šokovala při udílení Grammy.

Na comeback se po přestupu k firmě Atlantic připravila pečlivě. Bohatě proaranžované album Faith And Courage plné zpěvných melodií a obroušených hran bylo svěřeno elitním producentům včetně Dave Stewarta z Eurythmics, podílel se na něm i zvukový mág Brian Eno či newyorský rapper Wyclef Jean. Jednu z písní nazvanou Tati, mám se dobře, zpěvačka věnovala otci - matka jí zemřela před patnácti lety při autonehodě. Nicméně občas, v podtónu jiných písní, zabouří starý smutek a hněv.

Irská zpěvačka Sinéad O´Connorová na obalu svého nového CD Faith and Courage.

Irská zpěvačka Sinéad O´Connorová na obalu svého nového CD Faith and Courage.

Obal nového CD Faith and Courage, novinky irské zpěvačky Sinéad O´Connorové.

Irská zpěvačka Sinéad O´Connorová.

Irská zpěvačka Sinéad O´Connorová na obalu svého nového CD Faith and Courage.