Hudební festival Obscene Extreme na Bojišti v Trutnově. (16. 7. 2021)

Hudební festival Obscene Extreme na Bojišti v Trutnově. (16. 7. 2021) | foto: Martin Veselý, MAFRA

V roce 2020 se konalo nejméně hudebních festivalů za posledních 12 let

  • 4
Kvůli pandemii se v roce 2020 konalo o polovinu méně hudebních festivalů než v předešlém roce a nejméně za posledních 12 let. Zatímco v roce 2019 se jich v České republice uskutečnilo 224, o rok později to bylo pouze 114.

Tímto číslem se 2020 stal rokem s nejmenším počtem hudebních festivalů za posledních 12 let. Vyplynulo to ze zprávy o dopadech pandemie na hudební festivaly podle Statistické ročenky České republiky, kterou za rok 2020 zpracoval Český statistický úřad (ČSÚ).

„Zatímco loňská ročenka zahrnovala údaje z roku 2019, tedy posledního předkrizového roku před propuknutím pandemie onemocnění covid-19, letošní Statistická ročenka přináší pohled na rok 2020, kdy společnost a její ekonomiku a zdravotnictví zasáhla složitá epidemická situace,“ uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Mnoho akcí se konalo v on-line prostoru

Vzhledem k protipandemickým opatřením se mnoho akcí v roce 2020 uskutečnilo on-line. 

Základem festivalu klasické hudby Pražské jaro bylo například 11 živě přenášených koncertů z pódií pěti pražských koncertních síní a jedné brněnské. 

Festival Dvořákova Praha se konal s pozměněným programem. V Rudolfinu, kvůli nařízením ministerstva zdravotnictví s omezenou diváckou kapacitou a oddělenými diváckými sektory, zasedlo na koncertech téměř výhradně české publikum. 

Velké festivaly nebudou, místo vrácení vstupného lze nabídnout poukázky

Také zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů, která zahájila svou 75. koncertní sezonu festivalem Harmonia Moraviae, rozdělila posluchače kvůli pandemii do sektorů. Mezi zrušenými festivaly byl Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka, který se měl konat na různých místech Moravskoslezského kraje.

Festival populární hudby Metronome Prague se měl uskutečnit 17. až 19. června 2020 na pražském Výstavišti. Pořadatelé ho po vypuknutí pandemie přeložili na loňské 17. až 19. září. 

Kvůli přetrvávající nejistotě z toho, jak bude situace s pořádáním podobných akcí vypadat, ho poté opět přesunuli na letošní rok. Ani tento termín však nemohli dodržet. 

V roce 2020 se nemohly konat ani hudební festival Benátská! v libereckém Vesci, putovní festival Hrady CZ nebo Okoř 2020.

„Do poslední chvíle jsme věřili, že letošní ročník našeho festivalu se uskuteční v plánovaném termínu. Bohužel mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví byly mimo jiné zakázány hudební a další umělecká představení s účastí nad 300 osob,“ vysvětlili pořadatelé na stránkách festivalu Benátská!

Místo festivalů turné po menších sálech

Kapely a interpreti často místo zrušených letních festivalů populární hudby připravili turné po menších sálech. Koronavirovou pauzu využili k natočení nových nahrávek a videoklipů. 

Příjmy skladatelů a textařů z koncertů a reprodukované hudby se podle údajů Ochranného svazu autorského (OSA) v roce 2020 vinou pandemie koronaviru propadly o 215 milionů korun.

Mnoha lidem zůstaly vstupenky z odložených festivalů populární hudby. Většina zástupců festivalů uvedla, že je příjemně překvapilo množství fanoušků, kteří si nenechali vstupenky z neuskutečněných akcí proplatit. 

Program COVID kultura vyhlásil dvě výzvy pro OSVČ a podnikatele v kultuře a bylo možné v něm žádat o podporu do konce roku 2020. Program rozdělil 900 milionů korun.

Po dvou letech ovlivněných protipandemickými opatřeními hledí pořadatelé letních hudebních festivalů k nadcházející sezoně s mírným optimismem. 

Upozorňují však na to, že lidé musí mít k dispozici jasná pravidla, za jakých se mohou zúčastňovat kulturních akcí. Hodně bude záležet na opatřeních, se kterými přijde nová vláda. Vyplývá to z panelová diskuse, které se letos na hudební konferenci a přehlídce Nouvelle Prague v pražském Dox+ zúčastnili pořadatelé velkých festivalů.

,