Diana Rossová na koncertě k platinovému jubileu královny Alžběty II. (Londýn,...

Diana Rossová na koncertě k platinovému jubileu královny Alžběty II. (Londýn, 4. června 2022) | foto: AP

TELEVIZIONÁŘ: Platinová show nejen pro miliony oddaných poddaných

  • 3
Platinová párty v Buckinghamském paláci se jmenuje záznam mimořádného slavnostního koncertu k 70. výročí královny Alžběty II. na britském trůnu, který v sobotu uvede ČT art.

Zatím jsme viděli jenom zpravodajské úryvky, kdežto v televizním přenosu stanice BBC sledovaly výjimečnou show miliony oddaných poddaných Jejího Veličenstva i panovnice sama.

Přímo na koncert se dostalo dvaadvacet tisíc šťastlivců, z toho deset tisíc získalo vstupenku ve veřejném losování a bezmála osm tisíc míst patřilo blízkým spolupracovníkům, příslušníkům ozbrojených sil, dobrovolníkům a charitativním organizacím.

Týden po události může tedy i tuzemský smrtelník zjistit, jak se dělá velkolepý večírek plný hvězd, k nimž patřili mimo jiné Diana Rossová, kapela Queen s Adamem Lambertem, Alicia Keys, Duran Duran, Hans Zimmer, George Ezra nebo Andrea Bocelli.

Předem své vystoupení natočil Elton John, jenž byl v té době na zahraničním turné, blahopřát přišli režisér David Attenborough, fotbalista David Beckham či herec Stephen Fry.

List Independent sice psal o jedné z nejbizarnějších zábav, ale vidělo ji přes 13 milionů Britů, dvě třetiny všech sedících právě u televize; pouhá čtvrtina dala přednost kopané, v níž Anglie s Maďarskem beztak prohrála 0:1.