Petra Černocká a Jan Kraus ve filmu Dívka na koštěti (1971) | foto: © Filmové studio Barrandov

Do kin se vrací Dívka na koštěti, proti ní vyrukuje příběh Céline Dion

  • 1
Šest filmových premiér týdne zahrnuje návrat slavné pohádkové komedie Václava Vorlíčka, historicky první česko-švýcarskou koprodukci i hvězdně obsazenou novinku Wese Andersona.

Příběh Dívka na koštěti, který na velké plátno vrací Národní filmový archiv, natočil Václav Vorlíček právě před padesáti lety. Vznikl podle předlohy Hermíny Frankové a role mladičké čarodějnice Saxany vynesla zpěvačce Petře Černocké i tehdy vzácné povolení vyjet na zahraniční festivaly.

Pod názvem Francouzská depeše Liberty, Kansas Evening Sun dorazilo „milostné vyznání novinářům“, jak se přezdívá dílu amerického režiséra Wese Andersona. V povídkách rámovaných dobovou redakcí se potkají Tilda Swintonová, Frances McDormandová či Bill Murray. 

Ačkoli se hrdinka jmenuje Aline, je zjevné, že kanadsko-francouzský Hlas lásky vypráví o životě zpěvačky Céline Dion. Zahrála si ji sama režisérka a scenáristka snímku Valérie Lemercierová, soustřeďuje se zejména na romanci budoucí popové hvězdy a jejího manažera. 

Titul Paříž, 13. obvod nese francouzská mozaika milostného tápání současných třicátníků, kterou natočil Jacques Audiard. Tři ženy a jeden muž těkají mezi nahodilým sexem a touhou po trvalém vztahu, generační náladu dotváří hudba a černobílý obraz.

Ruský film U Petrovových řádí chřipka představil jeho tvůrce Kirill Serebrennikov na letošním festivalu v Cannes, kde dostal cenu za kameru. Sleduje jeden den života autora komiksů v postsovětské realitě postižené právě chřipkovou epidemií.

Debut Fiony Zieglerové Ztraceni v ráji putuje mezi dvěma světy, Švýcarskem, kam po ruské okupaci emigroval otec hlavního hrdiny, a Českem, kam zase utíká syn před diktátem západního stylu života. Klíčové trio postav ztvárnili Dominique Jann, Hana Vagnerová a Ivan Pokorný.