Genadij Rumlena (zleva), Petr Brukner, Bořivoj Penc, Zdeněk Svěrák, Michaela...

Genadij Rumlena (zleva), Petr Brukner, Bořivoj Penc, Zdeněk Svěrák, Michaela Radvanová a Václav Kotek na křtu knihy Jára Cimrman - génius, který se neproslavil (listopad 2010) | foto: Lukáš BíbaMAFRA

Jaromír Hanzlík, Michael Kocáb i Jára Cimrman se dočkají dokumentu

  • 2
Česká televize představila dokumenty, na nichž pracuje. Sledují sociální témata jako adopci, pěstounskou péči, exekuci či vzdělávání i osobnosti, mezi nimi Jaromíra Hanzlíka, Michaela Kocába a Járu Cimrmana. Premiérové díly nabídnou cykly Modrá krev a Mistři medicíny.

O největším českém géniovi vzniká cestopis Stopy Járy Cimrmana s průvodcem Miroslavem Táborským. Na mnoha místech odhalili obyvatelé Cimrmanovi pomníky, z jeho divadla dostali rekvizity – a právě v každém z šesti dílů série pronese některý z cimrmanologů příslušný referát. 

K portrétům výrazných osobností přibude Legenda o PSH, portrét rapové skupiny Peneři strýčka Homeboye nebo snímek Dežo Hoffman – fotograf The Beatles. Dostane se rovněž na osudy básníka Jaroslava Seiferta či kriminalisty Karla Kalivody.

Olga Sommerová připravuje film Michael Kocáb – rocker vs. politik, Viktor Polesný sleduje herce Jaromíra Hanzlíka. „U hraných filmů je všechno naplánované, v dokumentu hraje velkou roli překvapení. Nesmí vás nic zaskočit, to nečekané může být nakonec podstatné,“ míní režisér.

Šestidílný projekt Adopce – cizí dítě a seriál o pěstounské péči Plné hnízdo doplní cyklus V exekuci, na němž se podílí spoluautorka hitu V síti Barbora Chalupová. „Stále bohužel panuje přesvědčení, že si za exekuce mohou lidé sami, protože si půjčili na dovolenou nebo vánoční dárky. Málokdo ji vnímá jako společenský problém,“ podotýká Chalupová. 

Na seriál Ochránce,  který získal Českého lva, pak naváže cyklus Jak se dělá dobrá škola, jehož průvodcem bude Jiří Havelka. Podle ředitele ČT Petra Dvořáka tvoří právě dokumentární tvorba zhruba polovinu všech projektů schválených v loňském roce do výroby.