Martin Pechlát a Antonie Formanová ve filmu Okupace

Martin Pechlát a Antonie Formanová ve filmu Okupace | foto: Bontonfilm

Šest šancí na ceny filmových kritiků má Okupace, čtyři Zátopek

  • 3
Celkem šestnáct děl získalo nominaci na Ceny české filmové kritiky za rok 2021, které se budou udílet 5. února v pražském Divadle Archa v přenosu ČT art. Nejvíce šancí, šest, má debut Michala Nohejla Okupace.

Dramatu Okupace vévodí opilý sovětský voják, který za normalizace vpadne do zapadlého divadelního klubu. Příběh boduje v kategoriích nejlepší film, režisér, herec, scénář a kamera, režisér Michal Nohejl má navíc šanci jako objev roku.

Čtyři nominace vybojoval životopisný Zátopek, po třech si připsaly jednak animovaný příběh Češky provdané do Kábulu Moje slunce Mad, jednak vztahové drama Chyby. Dvě nominace dostaly jak krátký film Milý tati, tak debut Šimona Holého Zrcadla ve tmě.

Filmem roku se mohou stát Okupace, Zátopek nebo Moje slunce Mad. Z hereček se utkají Pavla Gajdošíková za Chyby, Martha Issová ze Zátopka a Alena Doláková díky Zrcadlům ve tmě, z herců Martin Pechlát z Okupace, Václav Neužil coby Zátopek a Tomáš Magnusek v komediálním hororu Shoky & Morthy: Poslední velká akce.

Mezi dokumenty figurují Jednotka intenzivního života, líčící paliativní péči, Láska pod kapotou, která sleduje soužití autokrosové dvojice, a osud rekvalifikovaného horníka Nová šichta,  jehož autor Jindřich Andrš už má na kontě cenu kritiků za objev roku.

Kategorii Mimo kino tentokrát ovládly výhradně projekty České televize – dokument Víta Klusáka o vinících dopravních nehod 13 minut a dva hrané seriály, Kukačky a Ochránce.

Nyní začíná druhé kolo hlasování, finálovým večerem provedou herečky Anita Krausová a Tereza Hofová. Jmenovité výsledky rozhodování budou poté zveřejněny na webu Sdružení české filmové kritiky.