Na jaře drží křesťané velký půst, kdy se tradičně nejí maso (i když dnes může mít i jiné formy). Půsty znají i jiná náboženství. Vedle duchovního rozměru totiž mají také rozměr zdravotní, protože tělo určitě ocení, když například na pár týdnů vynecháme uzeniny.
Někteří lidé si ale půst představují jako hladovění a nejedí buď vůbec, nebo jen velmi redukované množství jídla. Nic proti tomu, když jim to v rámci hubnutí doporučí lékař a ve spolupráci s nutričním specialistou s lékařským vzděláním vytvoří jídelníček, aby jim nechyběly žádné živiny. Jinak však může hladovění spíš uškodit a především to po nás nikdo nechce. Ani náš organismus, který na jaře uvítá spíš pročištění než hlad.
Tělo pomůže očistit už prostá změna jídelníčku, ve kterém vynecháme různé všeobecně známé škodliviny. Zato do něj přidáme jídla, jež detoxikaci napomáhají.
Na prvním místě je česnek a medvědí česnek. To jsou byliny, se kterými se nikdy nespleteme, pokud nepatříme k malému množství lidí, jejichž organismus je nesnese. Česnek mimo jiné čistí játra a to je pro detoxikaci zásadní. Proto se při ní vždy doporučují potraviny s tímto účinkem. Zdravá játra se pak dokážou o vyčištění organismu spolu s ledvinami postarat sama.
Medvědí česnek i pravý česnek jsou také zásobárnou vitaminů a minerálů a mají antibakteriální účinky. Pokud ale česnek kupujeme, sáhneme raději po českém, čínský je slabší.
Jedním z postních jídel bývala pučálka. Jak název napovídá, jde o něco, co pučí, v tomto případě naklíčený hrách. Hrách se nechal mírně naklíčit, pravidelně se přitom proplachoval, pak se na pánvi rozehřálo trochu másla (můžeme dát olej), když zpěnilo, nasypal se na něj naklíčený hrách a asi pět minut se zprudka smahl. Protřásat, nemíchat. Opečený naklíčený hrách se mohl posolit, ale i sladit medem nebo se k němu přidávalo sušené ovoce.
Klíčky, a to jakékoli, jsou vitaminová bomba – a nemusíme zůstávat jen u hrachu. Dají se využít klíčky prakticky čehokoli jedlého. Detoxikační vlastnosti zajišťuje chlorofyl, který obsahují.
Jarní očista nás může inspirovat k tomu, abychom vyzkoušeli jídlo, které jsme zatím nejedli. A možná nám takové pokrmy zachutnají tak, že si je s chutí budeme dávat celoročně.