- Ředkvičky. Tuto drobnou kořenovou zeleninu můžeme vysévat i sklízet po celý rok. V květnu je vhodné vysévat ředkvičky do řádků s odstupem 10 cm a sít je řídce. Ředkvičky potřebují pravidelnou zálivku a půdu bohatou na humus.
Chcete vědět víc?Rádi byste nakoukli pěstování zeleniny a farmaření jako takovému lépe pod pokličku? Pro zájemce o studium ekologického zemědělství pořádá na začátku června (od 2. do 4. 6.) vyšší odborná škola Farmářská (přihlášky ke studiu uzavírá 31. května) ukázkový zelinářský seminář v Jindřichovicích pod Smrkem. Škola je určena pro ty, kteří by rádi naplno ekologicky hospodařili a přitom dosáhli ekonomické stability. Praktické dovednosti se budou učit od zkušených farmářů u nás i v zahraničí. (Pozor, zájemci o seminář se musí předem registrovat na stránkách Farmářské školy). |
- Salát. Salát je další zelenina, kterou můžeme pěstovat po celý rok. V květnu je dobré vysévat salát do sadbovačů nebo přímo do země. Salát potřebuje vlhkou a živnou půdu a dostatek světla. Jen pozor, při vysokých teplotách snadno vybíhá do květu, proto je vhodné jej přistínit a zvýšit zálivku.
- Rukola, řeřicha, mizuna a spol. I tato listová zelenina se dá vysévat několikrát během sezony a zajistit si tak dlouhodobou sklizeň po celé léto. Listy se hodí k obohacení letních salátů.
- Cibule. Vysévat můžeme i nyní, a to ideálně odrůdy určené pro sklizeň i s natí (odrůda Entita). Její vegetační doba je jen 60–70 dní a vysévat ji můžeme tedy postupně, abychom si zajistili průběžnou sklizeň v létě.
- Mrkev. Ani na mrkev ještě není zcela pozdě. Pokud zvolíme odrůdy kulaté mrkve s krátkými kořeny, typ Parisian, například odrůdu Rondo, můžeme mrkev postupně vysévat až do srpna. Tato odrůda totiž má krátké vegetační období asi 83 dní. Vyznačuje se skvělou chuť. A jelikož jsou její kořeny krátké, vhodná je i do nádob.
- Kadeřávek. Myslete už v květnu až červnu na zimu a vysévejte tuto odolnou zeleninu řídce přímo na stanoviště, případně do dostatečně velké nádoby. Vhodné je kadeřávek postupně přihrnovat, aby se později nevylamoval a během léta mu dopřávat zálivku. Sklízí se během podzimu, zimy až do března, kdy se z něj ulamují jednotlivé listy podle potřeby.